Menu Sluiten

Weg van Aekingerzand

Bos • Heide • Zandverstuivingen • Vennen • Uitkijktoren

Een wandelroute vanuit Buitencentrum Drents Friese Wold door bos en over de immens grote zandvlakte Aekingerzand waar je gemakkelijk kunt verdwalen. Onderweg is er veel heide, stukjes bos, vennen en een uitkijktoren. De route gaat grotendeels over onverharde paden.

Buitencentrum Drents-Friese Wold

We starten bij het buitencentrum Terwischa. Hier kun je naast informatie over het Nationaal Park Drents-Friese Wold ervaringen opdoen met al je zintuigen. Dus ruiken, horen, zien zoals je het ook in het park zelf beleeft. Verder vind je in de winkel van het buitencentrum producten die je kunt gebruiken in de natuur, zoals verrekijkers en wandelkaarten.

Bos Aekingerzand

Vanaf het buitencentrum zitten we zo midden in de schitterende natuur van het Nationaal Park Drents-Friese Wold. Doordat het de afgelopen dagen heeft geregend, ruiken we de dennen. Heerlijk! We dwalen verder door de gemengde bossen en zien hier en daar al kleine stuifduinen.

Heide Aekingerzand

Naast bos en stuifduinen is er veel heide op Aekingerzand, ook wel De Kale Duinen genoemd. De hei bloeit niet meer volop, daarvoor zijn we te laat. Er is gelukkig weinig te zien van de ‘beruchte’ overheersende pijpenstrootje.

Stinkende kortschildkever

We hadden in het zand al meerdere stinkende kortschildkevers zien wegkruipen, maar dit exemplaar liet heel duidelijk zien waarom ze met een schorpioen worden vergeleken. Met zijn dreigende staart liet hij duidelijk merken dat wij moesten doorlopen en hem met rust moesten laten.

Stinkende kortschildkever in dreighouding op Aekingerzand

Uitkijktoren Aekingerzand

De houten uitkijktoren ligt centraal in De Kale Duinen en staat net over de grens van Friesland . Het is de moeite waard om de toren te beklimmen. Je hebt prachtig uitzicht op een groot deel van het immense natuurgebied en krijgt een goed beeld van hoe de zandvlakten van het oer Drenthe er vroeger uit hebben gezien. Een leuk weetje: de uitkijktoren is in 1995 gebouwd door leerlingen van het Bijzonder Jeugdwerk Aekinga uit Appelscha.

Uitkijktoren Aekingerzand

Uitzicht uitkijktoren

Wij zien nu heide, de Grenspoel en gele toppen van de stuifduinen. Het Drents-Friese Wold is niet alleen groot qua omvang, maar is ook groots in zijn schoonheid. Het waait echter hard, windkracht 5 en dat merken we goed bovenin de toren. Ik maak snel wat foto’s en we gaan weer naar beneden.

Uitzicht uitkijktoren Aekingerzand

Honden niet toegestaan in Aekingerzand

Honden zijn in het broedseizoen in Aekingerzand niet toegestaan omdat het gebied zeer kwetsbaar is.

Mooie picknickplaats

Onder reusachtige bomen, tegenover de uitkijktoren, staan meerdere picknickbankjes. Een perfect plekje om onze broodjes te eten en waarschijnlijk de enige mogelijkheid om uit de wind zitten.

Picknickplaats Aekingerzand

Grenspoel

De Grenspoel is een grote veenplas en ligt precies op de grens van de provincies Drenthe en Friesland. We wandelen een groot gedeelte langs de enorme plas, waarin wolken weerkaatsen in het water.

Grenspoel Aekingerzand

Verdwalen in de Kale Duinen

En dan is het moment aangebroken. De wandelroute gaat dwars door Aekingerzand, ook wel De Kale Duinen genoemd. We hadden op een informatiebord gelezen dat er veel mensen verdwalen. De vlakte is zo groot en je ziet alleen maar zand en stuifduinen, maar er staan paaltjes met de letter P. Deze brengt je in zo’n geval naar de parkeerplaats Canada. Maar met mijn gpx van de route lukt het ook hoor. Het stuifzandgebied is de afgelopen jaren door Staatsbosbeheer hersteld. Zij kapten bomen zodat het zand weer vrijuit kan stuiven. Het Aekingerzand wordt hier dan ook vaak De Kale Duinen genoemd.

Enorme stuifzandvlakte Aekingerzand

Familiepad

Het laatste stuk van de route gaat over een verhard pad, genaamd Familiepad. Het pad voert ons onder andere langs een bijzondere vijver, waar glas voor zit. Het glas is bedekt met algen, waardoor wij nauwelijks iets zien.

Zo, mijn honderdste wandelroute voor mijn site WegvanWandelen zit erop! En dat vieren we met hapje en een drankje in de gezellige brasserie IJgenweis.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
10,3 km

Startpunt
Buitencentrum Drents-Friese Wold
Terwischa 6a
8426 SJ Appelscha

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Brasserie IJgenweis

Bron
Weg van Wandelen
LINKS
Drents-Friese Wold

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG