Menu Sluiten

Wandelroute Schapenpark Odoorn

Uitkijktoren • Heide en bos • Pony’s en Drentse heideschapen

Wandelroute Schapenpark is met geel gemarkeerd en gaat over een mooi heideveld met hier en daar een enkele boom of een groepje bomen en natuurlijk veel schapen, maar ook pony’s. Op het eind van de route staat het megalitische kunstwerk ‘Ode aan de zon’. Vanaf de uitkijktoren op de kunstmatige heuvel ‘Poolshoogte’ heb je een schitterend uitzicht over de Hondsrug.

Hoewel het koud is, ga ik toch met mijn beide kinderen wandelen. Op kou kun je je prima op kleden. Daarnaast schijnt de zon volop en het is sprookjesachtig wit.


Van Staatsbos naar Schapenpark

Schapenpark was ooit een bos zoals alle staatsbossen in de buurt. Door een storm in het najaar van 1972 werden in een paar uur tienduizenden bomen verwoest. Staatsbosbeheer plantte geen nieuwe bomen, maar omheinde het terrein. Op dit grote ‘weiland’ kwamen honderd Drentse heideschapen. Zij moesten ervoor zorgen dat het Schapenpark niet opnieuw zou dichtgroeien


Uitkijktoren Poolshoogte

Je kunt de wandeling natuurlijk ook afsluiten met de uitkijktoren, maar doordat het nu rustig is, gaan wij nu naar boven. De uitkijktoren staat op een kunstmatige heuvel van 13 meter hoog. De naam ‘Poolshoogte’ is bedacht door de zoon van boswachter Meelker. Vanaf de top van de heuvel kon men het gebied goed in de gaten houden. Met andere woorden: men kon er “poolshoogte” nemen. Het is nog een hele klim naar boven, maar dan wordt het zware werk ook wel beloond. Door het heldere weer kunnen we ver over de boomtoppen kijken.

Midden tussen de bomen staat het bosrestaurant Poolshoogte. Het met riet opgetrokken restaurant ligt verscholen in het natuurgebied.

Schapenpark Odoorn uitkijktoren Poolshoogte


Jakobsladders in de bossen Poolshoogte

Bundels zonnestralen prikken tussen de bomen door en proberen de aarde aan te raken. Wie wordt er in de spotlights gezet? Zo’n bundel zonlicht wordt jakobsladder genoemd. Het verwijst naar de bijbel. Jakob zag in een droom een ladder die tot de hemel reikte. Engelen gebruikten deze trap van zonlicht om af te dalen en om hoog te klimmen.

Schapenpark Odoorn Jacobsladder
Foto: Mark Zwenger


Dampen boven heide

Op de hei zien we de duidelijke verschillen. In de schaduw is het gebied sprookjesachtig bedekt met witte rijp en daar waar de zon de overmacht heeft, glanst het goudgeel van het pijpenstrootje. Op sommige koude plekken is er lichte damp boven de grassen. Van heide kun je bijna niet meer spreken.

Schapenpark Odoorn heide
Foto: Mark Zwenger


Pony’s en Drentse heideschapen

We worden wel verwend vandaag. Een kudde kleine pony’s loopt te grazen op en naast het wandelpad. Ze zien ze er zo aaibaar uit, dat mijn zoon ze dan ook echt even moet aanraken. Het zijn trouwens geen knuffelpony’s, ze lopen daar natuurlijk voor de begrazing. Even later ontmoeten we op de hei een kudde schapen. Tja, en dat tezamen met al die rijp: onze dag kan echt niet meer stuk. Dit zijn cadeautjes van Moeder Natuur.

Schapenpark Odoorn pony's
Schapenpark Odoorn Drentse schaap

Ruige rijp

De rijp neemt bijzondere vormen aan. Zo zitten er op de boomtakken spierwitte dunne stekels/naalden. Dit natuurverschijnsel heet ruige rijp en treedt in vergelijking met gewone rijp zeer zelden op. Harde rijp is aangevroren mist. Tegen de windrichting in ontstaan naaldvormige ijskristallen. Het is werkelijk wonderschoon en ik roep dan ook geregeld “Oh. Moet je dit zien, wat is dit mooi”, wat mijn kinderen geregeld aan het lachen maakt.

Schapenpark Odoorn ruige rijp
Foto: Lisa Zwenger
Foto: Lisa Zwenger


Natuurfotografie

We kunnen niet stoppen met fotograferen. Telkens zien we weer wat anders dat door met de camera moet worden vastgelegd. Bevroren blaadjes met witte stekels omrand. Het voelt alsof we in de tekenfilm ‘Frozen’ zijn beland. Na afloop blijkt dat we ruim 200 foto’s hebben gemaakt!

Schapenpark Odoorn
Schapenpark Odoorn rijp


Warme chocolademelk

Dit is echt zo’n winterse dag die je ‘moet’ afsluiten met warme chocolademelk en slagroom. Wij doen dat bij het gezellige bosrestaurant Poolshoogte.

Schapenpark Odoorn heb ik al meerdere keren gewandeld en het is altijd weer genieten van de schitterende omgeving. Maar vandaag was toch wel heel bijzonder. Wat een verrassing, wat een feest als het landschap is omgetoverd met spierwitte rijp. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
8 km

Startpunt
P-plaats Poolshoogte
Bovenweg 26
8422 DH Odoorn

Honden
Verboden voor honden

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Restaurant Poolshoogte

Bron
Staatsbosbeheer

Mijn waardering
NATUURGEBIED
Hondsrug

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG