Menu Sluiten

Weg van Drouwenerzand

Heide met jeneverbessen • Stuifzand • Grootste hunebed van Nederland

Afwisselende wandelroute over de Drentse Hondsrug met stuifzand in het natuurgebied Drouwenerzand, heide en meerdere hunebedden.

Vanaf de parkeerplaats wandel ik zo het natuurgebied “Het Drouwenerzand” in. Het is onverwacht stil. De meeste mensen zijn in het attractiepark Drouwenerzand, zo lijkt het althans. Wat is het hier schitterend, de hei met zijn grote coniferen en niet te vergeten de grote zandvlakte. Voordat ik de hei opging, was er eerst een kleine zandvlakte, maar deze is ‘niets’ vergeleken bij de echte. Voor mij loopt een jong verliefd koppel hand in hand. 

Ontstaan Drouwenerzand
Het Drouwenerzand werd in het begin van de vorige eeuw beschouwd als een grote ramp. Het stuivend zand vormde een bedreiging voor de landbouwgronden en wegen. De mens bedwong deze wilde natuur door duizenden dennen te planten. Drouwenerzand is dus geen natuurverschijnsel, maar mensenwerk.

Stuifzandheide

Het deel van het gebied dat niet bebost is, bestaat uit rustend stuifzand en stuifzandheide met struik- en kraaihei. De heide wordt begraasd door heideschapen.

Kanaal Buinen Schoonoord

Na Bronneger volg ik twee kilometer een graspad langs het kanaal Buinen Schoonoord. Dit kanaal was ooit een meanderende beek in ontoegankelijk moeras. In enkele eeuwen is deze beek veranderd tot een kanaal in een uitgestrekt landbouwgebied. Het is de bedoeling dat de meanderende stroom wordt hersteld.

Mammoeten in Drenthe

Even later sta ik oog in oog met twee levensgrote mammoeten. Het zijn joekels van kunstwerken, die staan aan het 800 meter lange mammoetpad.

IJstijd, mammoeten en hunebedden
De Hondsrug is een uniek gebied in Europa. Er zijn minstens 23 ijstijden geweest. De eerste begon 2,5 miljoen jaar geleden. In de voorlaatste ijstijd is dit gebied ontstaan. De hunebedden stammen uit die ijstijd. De zwerfkeien zijn door de kracht van het ijs uit Scandinavië meegekomen naar Drenthe. Er liepen hier toen ‘gewoon’ mammoeten rond.

Hunebedcentrum te Borger

Borger is de ‘Hunebedhoofdstad’ van Nederland. In het hunebedcentrum vind je alle informatie over de hunebedden en over de trechterbekervolk, dat de hunebedden bouwde. Mocht je tijd hebben, dan kan ik een bezoek echt aanbevelen.

Grootste hunebed van Nederland

Naast het hunebedcentrum ligt het grootste hunebed van Nederland, D27. Deze is maar liefst 22 meter lang. Ik ben er helemaal alleen, waardoor de sfeer nog specialer is. Vroeger klommen er altijd veel kinderen boven op de enorme stenen, maar er staat nu een bordje met de mededeling dat het verboden is om op het hunebed te klimmen. Het hunebed is gratis te bezoeken.

Kleinste hunebed van Nederland

Voordat ik bij de vijf hunebedden van Bronneger aankom, is rechts het klein maar lieflijk heideveld ‘de Bloemendellen’. In de bocht van het bos liggen drie kleine hunebedden (D23, D24 en D25) en een paar honderd meter verder liggen de elegantste (D21) en het kleinste hunebed (D22) van Nederland. D21 is misschien wel het meest gefotografeerd, vanwege een eeuwenoude beuk die zich in het hunebed heeft vergroeid. De tijd lijkt hier stil te hebben gestaan.

Hunebedden op de Hondsrug
Hunebedden werden gebouwd op hoge plekken, zodat het hunebed niet helemaal vol stroomde met water als het ging regenen. De natuur bestond toen vooral uit bos, maar de hunebedden zijn open plekken gebouwd. Waarschijnlijk omdat er wegen langs die open plekken lagen.
Vroeger dacht men dat de hunebedden door reuzen moesten zijn gebouwd, omdat de zwerfkeien enorm zwaar waren. Huynen is een oud woord voor reuzen, daar komt de naam hunebed vandaan.

Natuurparkje Alinghoek

Midden in Drouwen ligt Alinghoek. Het staat nu prachtig in bloei. Een ruig stuk groen is op initiatief van IVN Borger-Odoorn veranderd in een kleurrijk natuurparkje. Een mooi plekje om een pauze te nemen, er staan genoeg picknickbankjes.

Toen ik terug kwam bij mijn auto, bleek dat mijn auto was ingesloten. Enerzijds door een slagboom en aan de andere kant stonden dranghekken. Ik had geen zin in een verblijf Drouwen en heb zelf de dranghekken aan de kant geschoven.

Ondanks het vele asfalt en rechte stukken heb ik toch weer mooie en nieuwe stukken ontdekt in en rondom het Drouwenerzand. Ik geef de wandelroute:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
13 km

Startpunt
P-Plaats Steakhouse Robin Hood
Gasselterstraat 7
9133 PC Drouwen

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Drouwen; Hunebedcentrum

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Hondsrug

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG