Menu Sluiten

Groene Wissel Odoorn

Drentse Hondrug • Grafheuvels • Odoornerdennen • Molenveld

De Groene Wissel Odoorn is een afwisselende route over de Drentse Hondsrug met glooiingen en veel grafheuvels.

Vandaag kies ik voor een wandeling over de Hondsrug, een langgerekte zandrug die van Emmen tot aan Groningen loopt. Het is daarmee een van de hoogste gedeeltes van Drenthe.

Odoorn

De wandeling begint in Odoorn (in het Drents Oring), met een mooie dorpskern. Odoorn wordt al genoemd in een document uit 1327 en had tot ver in de achttiende eeuw uitsluitend een boerenbevolking. Ook de burgemeester, de dominee en de schoolmeester waren boer.

De Margarethakerk is een 12e eeuws kerkje, opgebouwd uit hunebedstenen. Deze ‘quadersteine’ vormden de fundering van meerdere kerken in Drenthe. Vele hunebedden zijn hiervoor ‘gesneuveld’. Aan de achterkant van de kerk zijn de oude stenen nog duidelijk zichtbaar.

Odoornerdennen

Met een Drents gedicht van ir. G. Smit word ik verwelkomd bij de ingang van de Odoornerdennen, een gebied met stuifduinen en bejaarde jeneverbesstruiken op een vergrast heideveld. Het bos eromheen is erg gevarieerd, de ene keer is de bodem bedekt met varens en een andere keer weer met mossen en bosbessen. Verderop is een prachtige laan met aan weerskanten hoge dennen.

Karrensporen op Molenveld

Na Odoornerdennen volgt het gebied Molenveld. Het is een fraai heidegebied met jeneverbesstruiken, grafheuvels en oude karrensporen. De grassen tussen de dopheide kleuren in allerlei bruintinten, van lichtbruin tot roodbruin. Het is werkelijk schitterend. In de verte hoor ik schapen blèren. Op het eind zie ik links de eerste bebouwing van Exloo, maar eerst volgt nog een gedeelte door de westelijke escomplex (akkers) van Exloo

Esdorp Exloo

In het typisch Drents esdorp Exloo valt mij op dat er geen kerk is. Bewoners gingen (en gaan) daarvoor naar Odoorn. Aan de rand van het dorp bevindt zich een grafheuvel. Ik verlaat de bebouwde kom en ga naar het zuidelijke escomplex van Exloo. Er volgt een lang pad dwars door gigantisch grote glooiende akkers.

Hunzebos

In het Hunzebos gaat mijn wandeling verder over een smal kronkelend wandelpad rechts van een greppel, die bedekt is met frisgroen mos en varens. Naast de vele heuveltjes zijn er bloeiende bramenstruiken. Laag voor mij uit vliegen twee bonte spechten. Het lijkt wel een sprookjesbos.

Tip: de Groene Wissel gaat zelf niet langs de hunebedden D31 en D31a, maar deze liggen aan het begin van het Hunzebos.

Schaangedennen

Aan de rand van het bosje Schaangedennen liggen de laatste twee grafheuvels voor vandaag. Via een brede zandweg kom ik weer terug in Odoorn, waar het nu gezellig druk is. Dat is best even wennen na de enorme rust die ik vandaag weer heb mogen ervaren in het mooie stille Drenthe.

Ik vind de Groene Wissel Odoorn een mooie route met verschillende soorten landschappen. Er is veel natuur met grafheuvels, bos en heide, maar ook uitgestrekte akkervelden. Wel vond ik het vreemd en jammer dat de route in het Hunzebos niet langs de hunebedden D31 en D31a gaat. Ik geef de route:

PRAKTISCHE INFO
Afstand
14 km

Startpunt
Bushalte
Hoofdstraat 14
Odoorn

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed begaanbaar.

Horeca
Odoorn en Exloo.

Bron
Groene Wissels
LINKS
Hondsrug

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG