Menu Sluiten

Symfonie van kleur

Tijdens de Vincent van Gogh wandelroute ‘Symfonie van kleur ’wandel je door de Drentse dorpen Aalden en Zweeloo. Deze oude Drentse brinkdorpen hebben al eeuwen een aantrekkingskracht op schilders, zo ook op Vincent van Gogh.


Wandelroutes Vincent Van Gogh
Geïnspireerd door verhalen van andere kunstenaars trok Vincent van Gogh op 11 september 1883 naar Drenthe. Hij arriveerde op het treinstation van Hoogeveen en trok enkele weken later per trekschuit naar Zuidoost-Drenthe. Stap in de voetsporen van Vincent en wandel langs de locaties waar hij verbleef, schilderde en tekende. Tijdens de wandelroutes ontdek je wat Vincent hier beleefde en wordt je langs het landschap geleid waar hij verliefd op werd. Er zijn vier Van Gogh Drenthe wandelroutes beschikbaar. Ga voor meer informatie naar: www.vangoghdrenthe.nl

Doorkijkpaneel

De organisatie heeft flink uitgepakt. Vlakbij het startpunt staat een groot ijzeren doorkijkpaneel. Zo’n paneel laat ons zien wat Van Gogh zag. Wij zien echter ook auto’s, die zal hij vast niet hebben gezien. De route is bewegwijzerd met bruin-witte routebordjes met daarin de naam van de route. We hebben er zin in en stappen in de voetsporen van Vincent.

Zweeloo Vincent van Gogh wandelroute symfonie van kleur doorkijkpaneel

Brinkdorp Zweeloo

Op een grasveld worden midden in het brinkdorp Zweeloo een aantal replica’s van bekende schilders tentoongesteld. Vincent arriveert om 6 uur ’s ochtends in Zweeloo, waar hij andere schilders ontmoet, o.a. de Duitse schilder Max Liebermann.

Vincent van Gogh wandelroute symfonie van kleur kunstenaarsdorp Zweeloo

Boomgaard Zweeloo

Zweeloo had een aantal goede logementen, waar kunstenaars konden verblijven tegen niet al te hoge kosten. Ten zuiden van de herberg van Abrahamy en ten oosten van de herberg van Mensingh lag een boomgaard. Hier schetste Van Gogh ‘de Appelboomgaard met lindeboom achter herberg Mensingh in het dorp Zweeloo’. Het schilderij hangt momenteel in het Drents Museum.

Kerk Zweeloo

Het kerktorentje van de kerk is een zogeheten dakruiter. Tijdens zijn korte verblijf in Drenthe maakte Vincent van Gogh een schets van de kerk.

Vincent van Gogh wandelroute symfonie van kleur kerk Zweeloo

Grafveld van de prinses van Zweeloo

De route komt ook langs een bijzonder grafveld. Rijke graven uit de vroege middeleeuwen waren uitzonderlijk in Drenthe. Tijdens het uitgraven van één van de zes graven vond men diverse bijzondere sieraden. Uit de kleding en de sieraden bleek dat het ging om een vrouw van hoge welstand. Zo kregen de stoffelijke resten van een vroegmiddeleeuwse dame de naam ‘de Prinses van Zweeloo’.

Drents Landschap

We kuieren verder over onverharde paden, met fraaie doorkijkjes over de omringende akkers. In de verte zien we het kerkje van Zweeloo. Ik prent mij in dat Vincent hier misschien op zijn krukje zat te schilderen, terwijl de arbeiders druk aan het werk waren op het land.

Zweeloo Vincent van Gogh wandelroute symfonie van kleur

Oude wegen

De wandelroute gaat verder over een klinkerweg, die in die periode is aangelegd. Misschien dezelfde weg waar Vincent 140 jaar geleden met zijn schildersspullen onder de arm ook over liep.

Zweeloo Vincent van Gogh wandelroute symfonie van kleur klinkerweg

Natuurgebied De Stroeten

In het woeste natuurgebied De Stroeten gaat een kudde Schotse Hooglanders net te water, maar rent er net zo hard weer uit als ze ons zien en blijven ons nieuwsgierig aanstaren. Als wij even wachten, wennen ze aan ons en gaan ze alsnog het water weer in.

Zweeloo Vincent van Gogh wandelroute symfonie van kleur natuurgebied De Stroeten

Kunstenaarsdorpen

Aalden, Benneveld, Meppen, Wezup en Zweeloo vormen samen het ‘Kunstenaarsdorp Zweeloo’. In de 19e eeuw zochten kunstenaars uit heel Europa naar plekken met onbedorven natuur. De meeste schilders kwamen en komen voor de fraaie hallenhuisboerderijen en de schaapskuddes, maar Vincent van Gogh had als één van de weinigen oog voor de melancholie en het drama van het veengebied.

Zweeloo Vincent van Gogh wandelroute symfonie van kleur schilderij

Essen

We hebben een prachtig zicht op de es van het dorp. Essen zijn hoger gelegen akkers waar vroeger het voedsel voor mens en dier werd verbouwd. De essen werden in de loop der jaren door bemesting steeds hoger. Deze es ligt vol met oranje pompoenen.

Zweeloo Vincent van Gogh wandelroute symfonie van kleur

Drents vlechtwerk in Oud-Aalden

In Oud-Aalden lijkt de tijd te hebben stilgestaan. Het dorp bestaat uit meerdere authentieke rietgedekte boerderijen. Een aantal boerderijen zijn voorzien van het typisch Drentse vlechtwerk. Het schijnt een arbeidsintensieve klus te zijn voor de rietdekker, maar het resultaat is prachtig. 

Vincent van Gogh wandelroute symfonie van kleur Drents vlechtwerk Oud-Aalden

Op reis met Vincent: Van Gogh in Drenthe

Na de wandeling bezoeken wij het Drents Museum, waar tot 7 januari 2024 een speciale expositie ‘Op reis met Vincent: Van Gogh in Drenthe’ is. Hier hangen alle schilderijen en tekeningen die Vincent tijdens zijn korte periode in  Drenthe heeft gemaakt. Het is een bijzondere expositie en als je geïnspireerd bent door Van Gogh’s schilderijen en/of zijn leven is dit een echte must-see. Ga voor meer informatie naar: Drents Museum.

De wandelroute Symfonie van kleur geeft je een inkijkje in het leven van Vincent van Gogh. Op sommige plekken is er waarschijnlijk weinig veranderd, waardoor het net is of Vincent zo naast je kan komen staan met zijn schildersezel. De omgeving van Zweeloo is idyllisch. Ik geef deze route:

Alle foto’s

Horeca
In Zweeloo en Oud-Aalden is horeca aanwezig.

Begaanbaarheid paden
De route gaat over verharde en onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn.

Bankjes onderweg
Er zijn bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


Vincent van Gogh wandelroute Zweeloo symfonie van kleur
7,8 km rondwandeling
Hoofdstraat 15
7851 AA Zweeloo
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Drenthe.nl
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG