Menu Sluiten

Trage Tocht Aalden

Essen • Landgoed De Klencke • Oud-Aalden

Trage Tocht Aalden is een wandelroute langs essen, graslanden, landgoed De Klencke en door het idyllische Oud-Aalden.

Zweeloo

Trage Tocht Aalden begint in het dorp Aalden en ik ben al snel in het buitengebied van Aalden.

In Zweeloo staan een aantal oude boerderijen. Ik neem even de tijd om het dorp te bewonderen en wijk hiervoor van de route af. Zo staat er een schitterend klein kerkje. Voorbij Zweeloo kronkelt de beek Westerstroom door een weids landschap.

Visvijver Benneveld

Langs een lang zandpad ligt de idyllisch gelegen visvijver van de visvereniging De Vrolijke Vissers. Tja, als je in zo’n omgeving mag vissen, wordt je wel vrolijk. Op het bankje, gelegen aan de vijver neem ik een korte pauze om te genieten van de stilte en pracht om mij heen.

Vervolgens ga ik ook hier weer een klein stukje van de route af, om een blik te werpen op de Westerstroom. Het watertje is vanaf het bruggetje gezien niet veel soeps. Het stroomt niet meer en wordt overwoekert door wilde beplanting. Op het bruggetje raak ik in gesprek met een oudere vrouw. Zij vertelt mij over de wandelroute De Rode Draad, die een aantal dorpen met elkaar verbindt. Een route die ik alvast op mijn lijstje heb gezet. We lopen samen een eindje op en nemen bij een enorm groot hennepveld afscheid van elkaar.

Landgoed De Klencke

Op het landgoed staan eiken die meer dan 300 jaar oud zijn, ouder dan de huidige havezate, die van rond 1760 is. Het landgoedbos behoort tot de oudste bossen van de Hondsrug.

Oud-Aalden

Via een lange landweg loop ik het monumentaal dorp Oud-Aalden binnen en wandel hier een extra rondje over klinkerweggetjes langs prachtige Saksische boerderijen met oude fruitbomen en bloeiende hortensia’s. Ik ga even terug in de tijd. Alleen jammer dat er bij sommige boerderijen moderne auto’s staan geparkeerd. Het dorp is aangemerkt als beschermd dorpsgezicht.

Ik heb genoten van deze Trage Tocht Aalden door mooie natuur waar het nog echt stil is. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
14 km

Startpunt
Bushalte Kerkstraat
Kerkstraat
Aalden

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Goed te lopen in alle jaargetijden

Horeca
Aalden en Zweeloo

Bron
Trage Tocht

Mijn waardering
LINKS
Hondsrug

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG