Menu Sluiten

Klompenpad Schaverensepad

Landelijk • Bos • Landgoederen • Schapenwasplaats

Schaverensepad is een echt klompenpad. Je wandelt over de Emsterenk, langs weilanden en akkers. Vervolgens door bossen en landgoederen in het prachtige buitengebied van Emst. Ontdek de rust van het uitgestrekte bosgebied.

Emst

Bij het dorpshuis De Hezebrink in Emst starten twee klompenpaden: het Schaverensepad en het Loobrinkerpad. Thuis hadden we al besloten dat we het Schaverensepad zouden gaan wandelen. We wandelen Emst uit en komen meteen al op een onverhard pad. We smullen van de fraaie doorkijkjes.

Klompenpad Schaverensepad Emst

Bloemendaalseweg Emst

We wandelen over de Bloemendaalseweg, de naam zegt het al, die is ontstaan door het grote aantal weidebloemen. In het voorjaar kleuren de hooilanden geel en paars met dotterbloemen en pinksterbloemen.

Klompenpad Schaverensepad Bloemendaalseweg Emst

Kalebassen te koop

Op het einde van de Bloemendaalseweg zijn kleurrijke kalebassen te koop. Een beetje te zwaar voor mijn rugzak, dus we stappen maar weer door.

Klompenpad Schaverensepad Kalebassen

Natuurgebied Wildlust

Natuurgebied Wildlust bestaat uit gemengd bos en schrale graslanden. Het kleine natuurgebied is belangrijk, omdat hier af en toe de boommarter wordt gezien. Dit zoogdier is zeldzaam in Nederland en behoort tot bedreigde diersoorten.

Klompenpad Schaverensepad natuurgebied Wildlust
Klompenpad Schaverensepad Wildlust

Landgoed ’t Hanendorp

Het klompenpad gaat verder over het landgoed ’t Hanendorp, dat sinds 1913 eigendom is van de familie Pannenkoek. Heide werd landbouwgrond, maar in 2004 werd landbouwgrond weer heide en bloemrijk grasland. Reeën, edelherten, wilde zwijnen, dassen, uilensoorten en nog meer diersoorten kwamen terug.

Klompenpad Schaverensepad landgoed 't Hanendorp
Klompenpad Schaverensepad vliegenzwam

Plassen en spiegels

Plassen en zon is altijd een mooie combinatie om te fotograferen. En door de vele regen van de afgelopen dagen liggen overal enorme plassen. Bomen weerspiegelen in het stille water.

Authentieke gele klompen als markering

Het Schaverenspad is, zoals de meeste klompenpaden, goed aangegeven. Maar hoe leuk is het als je onderweg ‘echte houten klompen’ ziet als markering.

Klompenpad Schaverensepad markering

Celtic Fields

Bij de kruising Heideweg en de Hertenkampseweg zijn Celtic Fields, of raatakkers. Ze dateren van 500 voor Chr. tot 200 na Chr. Het is dat de Klompenpad-app ons erop attendeert, want met het blote oog zijn ze nauwelijks zichtbaar.

Buurtschap Schaveren

We bevinden ons bij de naamgever van dit klompenpad, het buurtschap Schaveren. In 1534 heette het Schaeffoerde, wat doorwaadplaats voor schapen betekent.

Klompenpad Schaverensepad buurtschap Schavereren

Schapenwasplaats ’t Rengel

We besluiten om bij het vennetje ’t Rengel onze broodjes te eten. Vroeger wasten de boeren hier hun schapen voor het scheren. Een prachtig plekje. 

Klompenpad Schaverensepad schapenwasplaats 't Rengel

Emsterenk

Het dorp Emst werd een zelfstandige kerkgemeente en kreeg het karakter van een lintdorp. De grootste enk van de Veluwe, de Emsterenk, werd doorsneden. Door het plaggen werden de enken steeds hoger. Hierdoor werden de verschillen met de wegen en paden steeds groter. Dit is nog goed te zien aan de Muggenveldweg waar we doorheen wandelen, terug naar het dorpshuis. Op de parkeerplaats is bijna elke plaats bezet.

Schaverensepad is erg afwisselend met veel onverharde paden. Wij hebben genoten van het oude coulisselandschap met fraaie doorkijkjes. Het laatste stuk vonden wij ietsje minder. Verder is ook dit klompenpad weer goed aangegeven. Wij geven het klompenpad Schaverensepad:


Klompenpad Schaverensepad Kaart
PRAKTISCHE INFO
Afstand
9,5 km

Startpunt
Dorpshuis De Hezebrink
Ds. Van Rhijnstraat 69
Emst

Honden
Verboden voor honden

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen

Horeca onderweg
In Emst

Bron
Klompenpaden

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG