Menu Sluiten

Klompenpad Oldenallerpad

Kasteelbos • Boerenland • Houtwallen • Beken • Heide

Ontdek met Klompenpad Oldenallerpad het prachtige buitengebied van Putten op en rondom het eeuwenoude landgoed Oldenaller. Je wandelt door kasteelbos, over bloemrijk boerenland, langs houtwallen, beekjes met loopplanken en over heide. Voor menig wandelaar het mooiste klompenpad van allemaal.

Melktap ‘t Melkboertje

Bij het startpunt ’t Melkboertje parkeer ik mijn auto en maak nog snel even gebruik van het toilet bij het Rustpunt. Mijn wandelmaat heeft via de QR-code al een vrijwillige bijdrage geschonken waarop we onze rugzak omdoen en starten met het Oldenallerpad.

Oldenallerpad Putten

Herfstkleuren Landgoed Oldenaller

Het is nu echt herfst. Veel bomen zijn nog steeds gehuld met bladeren in geelbruine kleuren. Met blauwe luchten en witte wolkjes geeft dat schilderachtige plaatjes. Ook de omgeving is schilderachtig.

Oldenallerpad Beukenlaan Landgoed Oldenaller

Drukte op het Oldenallerpad

Het is eindelijk weer een droge en zonnige dag tussen de vele regendagen. En dat is te merken. De parkeerplaats stond al bomvol en op het Oldenallerpad is het druk met wandelaars. Voor menig wandelaar is dit klompenpad één van de mooiste. Ik moet toegeven dat het tot nu toe vanaf het begin genieten is.

Vispassage in de Schuitenbeek

Ter hoogte van landgoed Oldenaller is een overlaat in de Schuitenbeek. Een aantal vissoorten kunnen nu deze stuw passeren en hoeven niet meer tegen de stroming in te zwemmen.

Oldenallerpad vispassage Schuitenbeek

Kasteel Oldenaller

En dan komen we aan bij de naamgever van dit klompenpad: kasteel Oldenaller. Het kasteel, in 1655 ontworpen door Jacob van Campen, is een lust voor het oog en staat in een eeuwenoud landschap met oude beuken. Ook niet zo gek als je weet dat het ontwerp is van dezelfde architect die ook het Paleis op de Dam en Paleis Noordeinde heeft ontworpen. De voorkant staat helaas in steigers, maar de achterkant is niet minder fraai.

Oldenallerpad Kasteel Oldenaller

Kasteelvijver Oldenaller

Op een bankje bij de vijver eten we onze broodjes, terwijl andere wandelaars voorbij schrijden. Rondom het kasteel liggen oude houtwallen en houtsingels. We zetten een stap terug in de tijd. De kolossale eiken spiegelen met goudgeel blad in het rustige water van de vijver.

Oldenallerpad Landgoed Oldenaller

Klinkerwegen veranderen in modderpaden

Het begin van de route ging veelal over klinkerwegen, wat eigenlijk best prettig was. Maar een klompenpad zou geen klompenpad zijn als er niet wordt gestruind over smalle boerenpaden. En dat gebeurt dan ook bij het Oldenallerpad. Door de vele regen zijn deze paden echter veranderd in modderpaden. Sommige stukken staan zo blank, dat het een ware survivaltocht werd.  Door de blubber, grote plassen en over smalle plankjes.

Boerenland en houtwallen

Het is geen moment saai op het Oldenallerpad. Er is voldoende afwisseling: hei, bos, beekjes met loopplanken, houtwallen en boerenland. We wandelen verder over, nu zeer modderige, kronkelende paadjes langs boerenland. Het water van de poelen glinstert in de zon.

Klompenpad Oldenallerpad

Schaapskooi Natuurmonumenten

Halverwege de wandelroute is de schaapskooi van Natuurmonumenten waar we even kunnen rusten aan een grote gezellige tafel bij een koffieautomaat. Helaas hebben we geen muntgeld bij ons en houden het daarom maar bij water.

Oldenallerpad

Zwarte zonnebloemen

Wat ooit een veld met vrolijke gele zonnebloemen was, is nu een triest plaatje met zwartgeblakerde bloemen. Zijn ze verbrand? Nee, uitgebloeid en door de vele regen waarschijnlijk verrot.

Heideveld Heihoef

Als we denken dat we alle landschapskenmerken hebben gehad, krijgen we vlak voor het einde van de wandelroute nog een klein en verwilderd heideveld. Een heerlijke verrassing. Ook hier is de grond verzadigd en liggen overal grote plassen water. Ondanks de schapen heeft het pijpenstrootje het van de hei gewonnen.

Klompenpad Oldenallerpad heideveld Heihoef

Laatste hindernis

Het allerlaatste stuk wandelen we toch maar over de weg i.p.v. over het leuke smalle paadje door een houtsingel. We zien zoveel water staan, dat we er zeker van zijn dat we de sokken niet droog houden. Twee dappere jonge meiden wagen het erop. Even later zie ik ze op de parkeerplaats van schoenen en

Ondanks modderige paden is het Oldenallerpad zeer de moeite waard. Het is inderdaad één van de mooiere klompenpaden. Een fraaie afwisseling van landschappen en dat op een afstand van slechts 8 km. Niet teveel asfalt en de route staat duidelijk aangegeven. In dit jaargetijde zijn goede waterdichte schoenen wel vereist.


Kaart Klompenpad Oldenallerpad
PRAKTISCHE INFO
Afstand
7,8 km

Startpunt
Melktap ’t Melkboertje
Broekermolenweg 7
3882 MG Putten

Honden
Verboden voor honden

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen

Horeca onderweg
Rustpunt
Schaapskooi Natuurmonumenten

Bron
Klompenpaden

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG