Menu Sluiten

Graafschapspad etappe 4

Borculo-Ruurlo

Idyllische rivieren • Lebbenbrugge • Boerenland

Etappe 4 van het Graafschapspad gaat voor ons van Borculo naar Ruurlo. Tijdens deze korte wandeling kom je langs de 15e-eeuwse boerderij Lebbenbrugge en ga je door het beekdal van de Slinge en de Berkel.

Graafschapspad – wandelen in de Achterhoek
Het Graafschapspad (SP 08) is een afwisselend streekpad van 126 kilometer door een relatief onbekend stukje Nederland. Kleine bosjes, fraaie landgoederen en typische Saksische boerderijen in de Achterhoek, met in het Westen de natte uiterwaarden van de IJssel. Naast veel natuur wandel je ook langs kastelen en oude Hanzestadjes als Zutphen en Doesburg.

Heerlijkheid Borculo

Borculo is een leuk en sfeervol dorp. Het mooiste en oudste stuk is bij de kerk en de watermolen. De laatste is nu in gebruik als proeverij.

Cycloon van Borculo
In de namiddag en avond van 10 augustus 1925 trok een cycloon van zuidwest naar noordoost over Brabant en de Achterhoek naar Twente en uiteindelijk naar Duitsland. Het trok een schadespoor van enkele kilometers breed en ging deels over Ruurlo en Borculo. Borculo werd het zwaarst getroffen. Na de gebeurtenis kwamen een miljoen ramptoeristen naar het verwoeste dorp.

Monument cycloon Borculo

In het cycloonpark staat het Monument Cycloon. Dit ter nagedachtenis aan de stormramp van 1925.

Museum Lebbenbrugge

Als we Borculo verlaten wandelen we verder over brede zandpaden en komen uit bij museum Lebbenbrugge. Het museum bestaat uit een schitterende authentieke boerderij uit 1400, een 16e-eeuws jachthuis, herberg en tolboerderij. Kijk voor meer info en openingstijden op de site.

Galgenveld

Tegenover de Lebbenbrugge herinnert het heideveld ‘Galgenveld’ ons aan de gruwelheden van weleer.

Rivier de Slinge

Ook tijdens deze korte etappe van het Graafschapspad zien we de rivieren Slinge en de Berkel.

Zandpaden en boerenlandweggetjes

Deze etappe gaat veelal over lange brede zandpaden. Daarna gaat ze van onverhard over in verharde boerenweggetjes en zo stappen we stevig door naar Ruurlo. Vlak voor Ruurlo genieten we nog even van het groen van Landgoed Molveste.

Ruurlo

Ook Ruurlo is een gezellig dorp in de Achterhoek. Het heeft een aantal authentieke winkeltjes en restaurantjes.

Waterkunstwerk ‘Verdronken Land’

De markering gaat na het centrum langs een drukke weg naar het station. Wij besluiten om een pad langs de kerk te nemen en zijn ervan overtuigd dat dit veel mooier is. Geen druk verkeer, maar een bijzonder waterornament. Het kunstwerk bestaat uit roestvrijstalen pilaren, goten en elf bakken die water uitstorten op het betonnen middengedeelte

Wandelgids Graafschapspad

Wil je alvast voorgenieten van het Graafschapspad? Dat kan met de wandelgids Graafschapspad. De wandelgids toont naast duidelijke kaarten het verleden dat in het landschap talloze getuigenissen heeft achtergelaten. Van havezate tot landgoed en van stadswallen tot de watermolens.

Etappe 4 van het Graafschapspad is kort en minder fraai dan de vorige etappe. De route gaat veel over verharde landweggetjes, maar Borculo en Lebbenbrugge maken veel goed. Ik geef deze etappe:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
8,8 km

Startpunt
Busstation Borculo

Eindpunt
Station Ruurlo

Bewegwijzering
Geel-rode markering

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Lochem

Bron
Graafschapspad
 
Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG