Menu Sluiten

Graafschapspad etappe 6

Halle-Doetinchem

Kasteel • Boerenland • Bosrijk • Landweggetjes

De zesde etappe van het Graafschapspad gaat voor ons van Halle naar Doetinchem. Deze wandelroute is bosrijk en je wandelt o.a. langs kasteel Slangenburg.

Graafschapspad – wandelen in de Achterhoek
Het Graafschapspad (SP 08) is een afwisselend streekpad van 126 kilometer door een relatief onbekend stukje Nederland. Kleine bosjes, fraaie landgoederen en typische Saksische boerderijen in de Achterhoek, met in het Westen de natte uiterwaarden van de IJssel. Naast veel natuur wandel je ook langs kastelen en oude Hanzestadjes als Zutphen en Doesburg.

Halle

Het dorp Halle is gebouwd op een smalle rug met daaromheen landbouwgronden, ook wel de Halse Enk genoemd. De vijfde etappe vond ik wat tegenvallen, maar ik las in de wandelgids Graafschapspad dat het landschap na Halle verandert. Ik heb dan ook ontzettend veel zin in deze etappe en samen met mijn wandelmaatje gaan we vol goede moed op stap. Het begin mag er zijn. Het landschap is open, maar heel anders dan voor Halle. Er zijn meer bosschages en zelfs een klein watertje. 

Graafschapspad Halle Doetinchem Halse Enk
Graafschapspad Halle Doetinchem Boerenland

Landgoed Slangenburg

De omgeving is zo mooi en eer we er erg in hebben, wandelen we over de Kasteellaan, de 1,5 km lange oprijlaan op het landgoed Slangenburg. Het is een laan met allure en met zicht op kasteel Slangenburg. Op het bijna 500 ha grote landgoed is ook de Sint-Willibrordsabdij gevestigd. Verder is er een lanenstelsel uit de 17e eeuw in de vorm van een trapezium: uniek voor Nederland en Europa!

Graafschapspad Halle Doetinchem Landgoed Slangenburg

Kasteel Slangenburg

Centraal op het landgoed staat kasteel Slangenburg. De vormgeving van huis en park uit het eind van de 17e eeuw is zeer goed bewaard gebleven. Het kasteel wordt voor het eerst genoemd in 1354 als eigendom van Maes van Baer. In de tachtigjarige oorlog werd het bijna volledig verwoest, maar in 1612 herbouwd. Sinds 2016 eigendom van de stichting Monumentenbezit.

Graafschapspad Halle Doetinchem Kasteel Slangenburg

Pieterpad wandelaars

Niet alleen het Graafschapspad gaat over het landgoed Slangenburg, maar ook het Pieterpad. Dat pad is momenteel mateloos populair, want we ontmoeten voor het kasteel meerdere enthousiaste wandelaars. Bijna allemaal vrouwen. Grappig eigenlijk, want zijn vrouwen nu zoveel sportiever?

Graafschapspad Halle Doetinchem

Smal kronkelend pad

We wandelen om het schitterende kasteel heen en nadat we de doorgaande weg zijn overgestoken, proberen we een doorgang te vinden over een zeer smal pad met aan weerskanten hoge bomen. Het is een bijzonder pad met prachtig zicht over de naastliggende weiden.

Rivier Beneden Slinge

De wandelroute volgt een tijd het riviertje Beneden Slinge, dat door het oude landschap van de Achterhoek slingert.

Snelweg A18

Helaas ontkomen we er in ons klein kikkerlandje niet aan: een snelweg. We wandelen er via een lange tunnel onderdoor. Eigenlijk merken we er helemaal niet zoveel van, dus dat valt weer mee. Daarnaast: de omgeving is hier zo mooi.

Herberg Het Onland

We stappen stevig door, op zoek naar een bankje om te pauzeren. Maar die zijn er pas bij Herberg Het Onland. Het is een gezellig en typisch Achterhoeks etablissement. De naam Onland verwijst naar het meest drassige en onbruikbare stukje grond van het landgoed Slangenburg.

Klooster Bethlehem

Tegenover de herberg staat een boerderij met de naam ’t Klooster. Vroeger heeft daar een klooster gestaan dat in 1179 is gesticht door de kluizenaar Franco. Het groeide uit tot een belangrijk religieus centrum, maar werd in vierhonderd jaar later volledig vernield.

Natuurpark De Koekendaal

Er volgt een mooi stuk door het bos en even later gaat de etappe van het Graafschapspad verder door het natuurpark De Koekendaal. Het lijkt een beetje op een kinderboerderij. Het terrein bestaat uit een speelweide en een dierenweide met o.a. geiten.

Graafschapspad Halle Doetinchem Natuurpark Koekendaal

Natuurgebied De Zumpe

De wandelroute gaat langs het natuurgebied De Zumpe, een complex natuurreservaat met natte laagten en broekbossen. Persoonlijk vinden wij het jammer dat er niet een klein stukje van dit fraaie gebied is meegenomen in de route. Lang treuren we niet, want we raken in een gezellig gesprek met een dame van 78. Ook zij is een verwoed wandelaarster en vertelt enthousiast over De Zumpe, wat volgens haar niet had mogen ontbreken in deze etappe.

Wandelgids Graafschapspad

Wil je alvast voorgenieten van het Graafschapspad? Dat kan met de wandelgids Graafschapspad. De wandelgids toont naast duidelijke kaarten het verleden dat in het landschap talloze getuigenissen heeft achtergelaten. Van havezate tot landgoed en van stadswallen tot de watermolens.

BESTEL GIDS BIJ GO ->

Etappe 6 van het Graafschapspad, van Halle naar Doetinchem, was weer genieten. Zoals de beschrijving van het pad aangeeft: veel natuur en een kasteel. Afwisseling van verharde landweggetjes met onverharde (zand)paden. Ik geef deze etappe:


Graafschapspad Halle Doetinchem
PRAKTISCHE INFO
Afstand
16,1 km

Startpunt
Halle

Eindpunt
Station Doetinchem

Bewegwijzering
Geel-rode markering

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Herberg Het Onland

Bron
Graafschapspad
 
Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG