Menu Sluiten

Graafschapspad etappe 3

Lochem-Borculo

Kasteel Cloese • Bergen • Idyllische rivieren • Boerenland

Bij etappe 3 van het Graafschapspad wandel je van Lochem naar Borculo. Langs de Berkel bereik je via Barchem het buurtschap Heure, dat ligt in een prachtig landschap met het beekdal van de Slinge en de Berkel. 

Graafschapspad – wandelen in de Achterhoek
Het Graafschapspad (SP 08) is een afwisselend streekpad van 126 kilometer door een relatief onbekend stukje Nederland. Kleine bosjes, fraaie landgoederen en typische Saksische boerderijen in de Achterhoek, met in het Westen de natte uiterwaarden van de IJssel. Naast veel natuur wandel je ook langs kastelen en oude Hanzestadjes als Zutphen en Doesburg.

Lochem

Vanaf het station wandelen we naar het gezellige centrum van Lochem, één van de oudste kerkdorpen in de Graafschap. Op de terrasjes bij kerk is het al aardig vol

Graafschapspad 3: Lochem naar Borculo

Park Lochem

De route gaat door een park met veel groen en vijverpartijen. In het grasveld is ruimte gelaten voor wilde bloemen.

Graafschapspad 3: Lochem naar Borculo

Kasteel de Cloese

Aan de overkant van de rivier de Berkel staat kasteel de Cloese. Dit bijzondere gebouw werd gebouwd in 1520 door de Lochemse pastoor Sweder van Kervenheim. In de jaren 90 was het in gebruik als politieschool en nu wordt het particulier bewoond.

Graafschapspad 3: Lochem naar Borculo

De Kale Berg

En dan klimmen we naar De Kale Berg, ook Kalenberg genoemd. Deze ‘berg’ is een stuwwal van ongeveer 46 meter hoog.

Graafschapspad 3: Lochem naar Borculo

Witte Wievenkoele

Op de flank van de Kale Berg ligt de Witte Wijvenkuil. Volgens oude verhalen kun je hier in nachtelijke uren witte wieven tegen het lijf lopen. Hebben wij mazzel dat het nog daglicht is. Het is afwisselend stijgen en dalen. Maar wat is het hier mooi.

Graafschapspad 3: Lochem naar Borculo

Rivier de Slinge

Na het dorp Barchem en het buurtschap Heure gaat het Graafschapspad verder naar het riviertje de Slinge, een zijtak van de Berkel. We wandelen over een smal pad langs het water. Aan de overkant grazen Schotse hooglanders.

Borculo

Voor ons eindigt deze etappe in het gezellige dorp Borculo.

Wandelgids Graafschapspad

Wil je alvast voorgenieten van het Graafschapspad? Dat kan met de wandelgids Graafschapspad. De wandelgids toont naast duidelijke kaarten het verleden dat in het landschap talloze getuigenissen heeft achtergelaten. Van havezate tot landgoed en van stadswallen tot de watermolens.

Etappe 3 van het Graafschapspad van Lochem tot Borculo is een mooie en afwisselende etappe met veel bos. Ik geef deze etappe:


Graafschapspad etappe 3: Lochem naar Borculo
PRAKTISCHE INFO
Afstand
15,4 km

Startpunt
Station Lochem

Eindpunt
Busstation Borculo

Bewegwijzering
Geel-rode markering

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Lochem

Bron
Graafschapspad
 
Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG