Menu Sluiten

Wandelroute volgen met een gpx-track


Je kunt een wandelroute van WegvanWandelen heel gemakkelijk volgen d.m.v. een gpx-track op je mobiele telefoon. Bij de meeste wandelingen op wegvanwandelen kun je zo’n gpx-track downloaden. Dit bestand bevat je route die in een wandel-/navigatie-app zichtbaar gemaakt wordt. Zo heb je altijd de route en jouw locatie bij de hand. Maar hoe werkt zo’n bestand?

Wat heb je nodig?

 • Een smartphone met GPS-functie
 • Een wandelapp
 • Een GPX-bestand

Veel wandel-/navigatie-apps zijn gratis. Je vindt ze in de Google Play Store (Android) en de App Store (IOS). Ik gebruik hier als voorbeeld de app GPX Viewer voor Android. Het is een gebruiksvriendelijke app, maar er zijn natuurlijk veel meer apps. Gratis zijn bijvoorbeeld Maps.me en OsmAnd. De apps Komoot en TopoGPS zijn (deels) betaald.

Hoe nu verder?

Installeer de wandel-/navigatie-app GPX Viewer. Ga hiervoor op je smartphone naar de Google Play Store of de App store. Typ GPX Viewer in achter het vergrootglas en klik op installeer. De app is nu geïnstalleerd en je kunt de topografische kaarten in de app al gebruiken. Om een route in de app te krijgen doe je het volgende:

 1. Open de website wegvanwandelen.nl en kies een wandeling. Klik op de button ‘Download route (GPX)’.
 2. Soms wordt gevraagd waar je het bestand wilt downloaden. Kies dan een map. Klik vervolgens op ‘Downloaden’.
 3. Er komt een melding dat het bestand is gedownload. Klik op ‘Openen’.
 4. Er wordt gevraagd ‘Openen met’. Kies hier GPX Viewer. Komt deze vraag niet, ga dan naar stap 5.
 5. Open de app GPX Viewer. Klik linksboven op de 3 streepjes.
 6. Klik op ‘Bestanden openen’.
 7. Klik vervolgens op de wandelroute die je net hebt gedownload en kies deze.
 8. GPX Viewer laat nu de route in het lichtblauw zien op een kaart. De plek waar jij staat wordt getoond met een blauw bolletje dat steeds meebeweegt terwijl jij wandelt. Als je van de route afwijkt, zie je dat direct op de kaart.

Veel plezier met wandelen!

Detty

Opgelet: sommige smartphones zetten een gpx-file bij het downloaden automatisch om in een xml-file, die GPX Viewer niet kan lezen. De snelste oplossing is dan de gpx-file op je computer downloaden en hem als bijlage naar jezelf mailen. Open vervolgens de mail op je smartphone en sla het gpx-bestand op.

Detty Zwaneveld
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *