Menu Sluiten

Weg van Woudrichem en Loevestein

Oude vestingstad • Slot Loevestein • Uiterwaarden Munnikenland

Deze schitterende, afwisselende wandelroute start in het oude vestingstadje Woudrichem. We wandelen langs het eeuwenoud slot Loevestein en door het achterliggend Munnikenland. Onderweg ontmoeten we konikpaarden, schotse hooglanders en verschillende soorten watervogels.

Vesting Woudrichem

We bezoeken eerst het idyllische Woudrichem aan de rivier de Merwede. Het heeft nog duidelijke contouren van een vestingstad. Vanaf de 16e-eeuwse stadswallen zien we de imposante Martinuskerk. In het kleine centrum zijn straatjes met mooie historische panden.

Jacoba van Beieren

Woudrichem is de stad van Jacoba van Beieren. Woudrichem riep 2019 uit tot het jaar van Jacoba van Beieren. Zij en Woudrichem waren onlosmakelijk met elkaar verbonden. Op 13 februari 1419 werd hier de Zoen van Woudrichem gesloten, een verdelingsverdrag tussen Jacoba van beieren en haar oom. In de Molenstraat staat het buitenhuis dat in opdracht van de gravin van Holland is gebouwd.

Voet-fietsveer Woudrichem

We moeten even wachten op de voetveer en ondertussen genieten we van de enorme schepen die op de rivier voorbij varen. Bij de voetveer is ook de toeristeninformatie en een gezellig koffiehuis met terras. Voor de overtocht kan alleen contant betaald worden.
Kijk voor het actuele vaarschema en tarieven op: http://voetveerwoudrichem.nl/wp/

Museum Slot Loevestein

Na een paar minuten komen we aan op het schiereiland. Vanaf het door bloemen omringde fietspad zien we het eeuwenoude slot liggen. Vanwege de strategische ligging bouwde Dirk Loef van Horne hier Slot Loevestein. Het land rondom het kasteel stond en staat vaak onder water. Ook hier is de eeuwige strijd met het water. De ene keer is het land te droog en een andere te nat.

Tentoonstelling Hugo de Groot

We onderbreken de wandeltocht en brengen een bezoek aan het museum Slot Loevestein, dat meer dan de moeite waard is. Er is een tijdelijke tentoonstelling over Hugo de Groot. In 2021 was het alweer 400 jaar geleden dat hij in een boekenkist ontsnapte uit Loevestein. Het is de meest spectaculaire ontsnapping uit de Nederlandse geschiedenis. Maar we komen ook te weten over zijn revolutionaire ideeën over vrede, vrijheid en recht. Het klapstuk van de expositie is misschien wel het Universum van gedachten.
Zie voor openingstijden en actuele exposities: https://www.slotloevestein.nl/openingstijden-tickets/

Munnikenland

Achter het slot ligt het Munnikenland. Het is het uiterst westelijke deel van de Bommelerwaard. In de 13e eeuw werd deze landtong in bruikleen gegeven aan abdij van Villers. De monniken bouwden er een klooster en polderden het land in. Honderd jaar later trokken de monniken zich terug. De naam Munnikenland, voor het eerst vermeld in 1349, is gebleven.

Konikpaarden en schotse hooglanders

We gaan door een klaphek en betreden een sprookjesachtig natuurgebied waar we vrij mogen ronddwalen. Achter het klaphek graast een grote kudde konikpaarden. We gaan er met een grote boog omheen en vervolgens ons pad over een laag dijkje. Links van ons hebben we zicht op de Waal en rechts zien we vele watertjes.

Struinpad Munnikenland

Er is de mogelijkheid om te wandelen op de Munikkenlandse Maaskade, vanwaar je mooi zicht hebt over de Afgedamde Maas. Ernaast ligt een smal pad in het natuurgebied. Dit gedeelte van het Munnikenland is werkelijk prachtig. Het is ruig, veel kale dode bomen staan tot hun enkels in het water en in de toppen zitten meerdere zilverreigers. Het gebied verveelt geen moment.

Pontje terug

We zien slot Loevestein alweer liggen en gaan over een smalle dijk langs de achterkant van het kasteel. Nog een klein stukje over het fietspad en we zijn weer terug bij de voetveer Woudrichem. Op onze terugreis naar de parkeerplaats wandelen we nog langs enkele bezienswaardigheden.

Waterpoort Woudrichem

De eeuwenoude gevangenpoort is de enige overgebleven waterpoort die onderdeel was van de vestingwerken. In de middeleeuwen had Woudrichem een ommuring met daarin 5 stadspoorten. De poort is tegenwoordig in gebruik als restaurant. Vlakbij de poort staat een klein standbeeld van Jacoba van Beieren.

Haven Woudrichem

Aan de overkant ligt de haven. Hier liggen een aantal grote zeilschapen voor anker.

Huis Dokter Tinus

We werpen nog even een blik op het huis waar de populaire SBS6-serie dokter Tinus is opgenomen en vervolgen onze weg naar de parkeerplaats.

Dit was slechts een kleine impressie dat we hebben gegeven van het gezellige Woudrichem. Uiteraard is het mogelijk om Woudrichem uitgebreider te bezoeken.


wandelroute Woudrichem
PRAKTISCHE INFO
Afstand
10 km

Startpunt
Parkeerplaats Mosterdpot
Stadshaven 1
4285 AZ Woudrichem

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Woudrichem; Slot Loevestein

Bron
Weg van Wandelen

Waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG