Menu Sluiten

Weg van Veenklooster

Een wandelroute door het coulisselandschap rondom Veenklooster, natuurgebied Modderberg en landgoed Fogelsangh State.


Veenklooster

Feankleaster, zoals de Friezen dit kleine dorp noemen, is een brinkdorp. In 1287 stond hier een klooster op het veen, de zogeheten Olijfberg. Dit klooster is in ca. 1240 gesticht vanuit Dokkum en in 1579 verlaten.

Na het verlaten van Veenklooster gaat de wandelroute verder over een smalle weg die aan beide kanten is omgeven door bomen met gekronkelde takken. Aan de rechterkant veel omgezaagde bomen, waardoor ik zicht heb op de daarachter liggende weilanden. Links is het een drassig landschap met riet. De sfeer voelt prettig aan. Ondanks dat de weg best druk is, wordt er veel gewandeld en gegroet.

Wandelroute Veenklooster oude woning

Hanenburch

Na het gehucht Hanenburch is een mooi en vriendelijk coulisselandschap. Voor mij ligt een jong bos, met hele dunne berken. Tussen de bomen lonkt een klein idyllisch watertje. De zon schittert op het water en kleurt het riet goud. Aan de overkant kwetteren ganzen in het water en een bonte specht hamert tegen een boom. Verder is er de wind die door de bomen ruist. Dat zijn dan ook de enige, natuurlijke geluiden. Geen verkeer. Heerlijk!

Wandelroute Veenklooster ven

Natuurgebied Modderberg

Ik verlaat het fietspad en ga een graspad op. Op sommige plekken heeft het flink geregend. De weilanden staan onder water en sommige knotwilgen zelfs in het water. In het naastliggende weiland word ik nieuwsgierig begroet door 5 schapen. Het is hier enorm nat en modderig. Ach ja, het gebied heet niet voor niets Modderberg. Maar als je dit niet fijn vindt of je hebt geen waterdichte schoenen, loop dan door over het fietspad. Ik heb goede en waterdichte schoenen en neem dit onverharde pad.

Wandelroute Veenklooster natuurgebied Modderberg

Goeje

Ik word door alle Friezen ontzettend vriendelijk begroet met ‘goeje’. Tijdens een pauze komt een oudere Fries een babbeltje maken over het mooie weer. Hij begint in het Fries, maar ik reageer in het Nederlands. Uiteindelijk ontstaat een leuk gesprek.

Ruiterpad of schelpenpad

Na een fietstunnel kom ik in een zeer smal strookje bos. Hier heb ik de mogelijkheid om het onverharde ruiterpad te nemen, maar ik blijf op het schelpenpad. Het ruiterpad ligt zeer dicht naast de N-weg. Het schelpenpad is omgeven door bomen die veel in het water staan. Al met al een mooi stukje.

Wandelroute Veenklooster kronkelend fietspad

Driepuntsbrug Fogelsanghstate

Een lange bomenlaan brengt mij terug naar Veenklooster, dat vooral bekend is om zijn imposante Fogelsangh State. Sinds de bouw in 1646 is het landgoed altijd in particuliere handen geweest. Het vererfde steeds, werd nooit verkocht en wordt door afstammelingen van de eerste bewoner gerund. Het buitenhuis wordt als museum opengesteld. Aan de achterkant van het huis ligt een romantisch witte driepuntsbrug.

Wandelroute Veenklooster witte driepuntsbrug op de Fogelsanghstate

Ik slenter verder door het prachtige park met slingerende paden en idyllische waterpartijen. Het werd in de 19e eeuw aangelegd in Engelse landschapsstijl naar een ontwerp van de architect Lucas Pieters Roodbaard.

Wandelroute Veenklooster Park Fogelsanghstate
Wandelroute Veenklooster vijver Fogelsanghstate

Theekoepel op hoge berg

Een oude houten theekoepel staat bovenop een heuvel, omringd met oude statige beuken. Wat een schitterend plekje om een kopje thee te drinken. Helaas is dit stukje privé en dus verboden toegang voor onbevoegden. Jammer, ik was wel benieuwd geweest naar het uitzicht.

Wandelroute Veenklooster Theekoepel Fogelsanghstate

Kluizenaarshut / heremiethuisje

Vlakbij de theekoepel staat een mini kapelletje. Het is een heremiethuisje, ook wel een kluizenaarshut genoemd. Heerlijk plekje om je even terug te kunnen trekken en te luisteren naar de vele vogels. Ook deze is gesloten voor publiek. Wel hangt er een welkomstgroet boven de deur.

Wandelroute Veenklooster kluizenaarshut Fogelsanghstate

IJskelder Fogelsanghstate

Op het einde van de route ligt nog een oude ijskelder. IJskelders zie je wel vaker op oude landgoederen. Ze werden gebruikt om fruit en voedsel koel te houden voor de bewoners. Deze ijskelder dateert vermoedelijk uit ca. 1870 en is in 2019 gerestaureerd. Een oude beuk houdt de wacht boven de ingangspoort.

Wandelroute Veenklooster ijskelder Fogelsanghstate

Ooievaars

Op het laatste kleine stukje naar de parkeerplaats in Veenklooster wacht mij nog een plezierige verrassing. Vooraan in het weiland staan twee ooievaars mij nieuwsgierig aan te kijken. Een mooie afsluiting van een heerlijke wandelroute in het mooie Friesland.

Bos niet toegankelijk tijdens broedseizoen

Het Veenkloosterbos (landgoed Fogelsanghstate) is dagelijks geopend van 08:00 – 18:00 uur.
Tijdens het broedseizoen (15 maart t/m 15 juni) is het bos niet toegankelijk!

Deze wandelroute was prettig in een voor mij onbekende omgeving. Ik heb genoten van het lieflijke coulisselandschap en de Fogelsanghstate van Veenklooster. Ik geef de route:

Alle foto’s

Horeca
Er is geen horeca op de route zelf, maar 1,3 km vanaf het startpunt is:
Café/Cafetaria Prins
Foarwei 77
9298 JD Kollumersweach

Overnachten?
Zoek je een overnachting in de omgeving van Veenklooster? Check dan hier de mogelijkheden. 


10 km rondwandeling
P-plaats achter café De Swaen
Nonnewei
Veenklooster
Kan nat/modderig zijn
Nee
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG