Menu Sluiten

Weg van De Deelen

Mozaïek water en riet • Avontuurlijke vlonderpaden • Moerasbos • Uitkijktoren

Een korte wandelroute door De Deelen, een gebied dat bestaat uit een mozaïek van water, riet, moerasbosjes en smalle graslanden. De verschillende paden, bruggetjes en (drijvende) vlonderpaden zorgen voor een unieke beleving van dit schitterend natuurgebied in het hart van Friesland.

We willen vandaag even de natuur ‘proeven’, maar hebben geen zin in een lange wandeling. Dan is De Deelen uitermate geschikt. Het wordt 5 km dwalen door een omvangrijk complex van laagveenmoerassen en petgatenlandschappen.

Vlonderpad moerasbos De Deelen

Legakkers en petgaten

De wandeling gaat in het begin over een smal strookje grasland. Deze smalle graslanden zijn de legakkers waarop vroeger het veen lag te drogen. Naast ons zien we petgaten, rietlanden en water, water en nog eens water. Deze petgaten waren vaak grote veenplassen en zijn ontstaan door het uitbaggeren van veen. Vanaf de 16e eeuw werd dit al toegepast bij de winning van turf. Het uitgebaggerde veen werd op legakkers gedroogd en werd het zo turf.

Geschiedenis van De Deelen
De Deelen is een complex van laagveenmoerassen. Veenarbeiders werkten hier een eeuw geleden onder zeer barre omstandigheden om turf boven de grond te krijgen. Bloed, zweet en tranen werden geofferd. Dit harde werken leidde tot boten vol turf voor in de kachel, maar ook tot dit sprookjesachtig mooi natuurgebied.

Wandelroute De Deelen

Wetland De Deelen

De Deelen heeft de status van ‘wetland’ en is daardoor, volgens Staatsbosbeheer, een natuurgebied van internationale allure. In de herfst en de winter komen er duizenden eenden en ganzen, waaronder smienten, kolganzen en brandganzen naar De Deelen.

Verlanding door krabbenscheer

Veel veenplassen zijn weer land geworden door het aanleggen van veenpolders en het planten van krabbenscheer. We zien zelfs grote kooien in het water met deze bijzondere waterplant. Krabbenscheer is een waterplant waarvan de getande, zwaardvormige bladeren boven het water uitsteken. De plant komt voor in sloten en moerassen in het laagveengebied.

Zachte bospaden

Naast veel water en riet is er ook bos. De kronkelende wandelpaden door de kleine bosjes bestaan veelal uit houtsnippers en dat loopt lekker zacht. Daarnaast dempt het geluid.

Drijvend vlonderpad

De route gaat verder over een bijzonder pad, een drijvend vlonderpad wel te verstaan. De natuur is hier adembenemend mooi. We blijven dan ook geleund over de reling staan kijken naar al het moois voor ons. Wolken die spiegelen in het water, planten die zichtbaar zijn onder het kristalhelder water. 

Watervogels

Overal in het gebied is het een kakofonie van ganzen en eenden. In het spiegelende water zwemmen zwanen, futen en meerkoetjes.

Open stuk

Er zitten wat ‘open’ stukken in de route. Hier is de legakker wat breder. Maar overal waar we lopen is water en het geluid van watervogels.

Moerasbos De Deelen

Een smal kronkelend houten pad gaat dwars door een moerasbos. Dunne boomstammetjes zijn groen van allerlei mossen. Zijn we hier echt in Friesland? Of is dit de jungle van Zuid-Amerika? 

Met mos bedekte boomstammetjes

Mossenpad in De Deelen

In De Deelen groeien ruim 50 verschillende soorten mossen. Het laatste deel van deze wandelroute gaat over dit zogeheten mossenpad. De volledige (korte) mossenroute begint op de parkeerplaats en met de QR code volg je de aanwijzingen op je mobiele telefoon. Het was voor ons nog iets te vroeg om alle mossen te kunnen waarnemen, maar we hebben toch een paar ontdekt. Wij vonden het een leuke en educatieve manier om meer te weten te komen over mossen.

Vogelkijkhut “De Turfhut”

Links staat onze auto, maar we nemen nog een kijkje in de vogelkijkhut, die zich slechts 500 meter verderop bevindt. Vanuit hier spot je met een beetje geluk de zwarte stern, het nonnetje of grote zilverreiger.

De wandelroute is slechts 5 km, maar wat is De Deelen mooi. De afwisseling van water, riet, en moerasbosjes hebben mij verrast. Maar het topstuk was toch wel het drijvend vlonderpad. Ik geef deze route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
5,2 km

Startpunt
P-plaats Hooivaartsweg
Hooivaartsweg
8458 ER Tjalleberd

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Geen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Staatsbosbeheer

ALLE FOTO’S

Deel deze blog: