Menu Sluiten

Weg van Doorwerth

Weg van Doorwerth gaat door het schitterende en afwisselende landschap bij het kasteel Doorwerth. Je wandelt over een stuwwal met iconische uitzichten, door bossen van meerdere landgoederen en ziet eeuwenoude Wodanseiken.


Rivier de Nederrijn

Ik verlaat al snel het kasteelpark en wandel richting de Nederrijn. Het pad is modderig, maar desondanks prima te bewandelen. Links van mij lonken de stuwwallen. Die wachten nog maar even. Ik moet eerst vele overstapplaatsen zien te bedwingen.

Wandelroute Doorwerth uiterwaard

Stuw- en sluizencomplex Driel

In de verte zie ik het imposante stuw- en sluizencomplex Driel, ook wel “Kraan van Nederland” genoemd.

wandelroute Doorwerth stuw- en sluizencomplex Driel

Stuwwal

En dan is het tijd om te klimmen. Deze stuwwal aan de Nederrijn is ontstaan doordat een gletsjer de grond heeft opgeduwd. De klim is pittig, maar we kunnen in Nederland niet van bergen spreken en gelukkig ben ik al snel op het Dunoplateau. En de beloning is groots.

wandelroute Doorwerth stuwwal

Panorama Cornielje

Het uitzicht, vanaf 80 meter hoogte, is spectaculair. Ik neem dan ook plaats op het bankje met de toepasselijke naam ‘panaroma Cornielje’. Dit bankje is door Clemens Cornielje opgedragen aan zijn vader, Jozef Cornielje, die een boek schreef over de Rijn.

wandelroute Doorwerth panorama Cornielje

Landgoed Duno

Landgoed Duno ligt fantastisch, op een stuwwal aan de Nederrijn. Naast panorama Cornielje zijn er meer plekken vanwaar je schitterend uitzicht hebt op de rivier. Tijdens de operatie Market Garden in 1944 werden de villa en het jagershuis verwoest, waarschijnlijk door artillerievuur. Er is besloten om het landhuis niet te herbouwen.

Hunneschans

Landgoed Duno herbergt veel cultuurhistorische schatten, zoals de Hunnenschans. De wandelroute gaat dwars door de middeleeuwse ring-walburcht, die sinds 1965 een archeologisch rijksmonument is.

Azalealaan

Een ander schat is de azalealaan. Ik ben nu nog te vroeg om de kleurenzee te mogen aanschouwen. Van mei tot begin juni staat deze laan, die dateert uit de 19e eeuw, hoogstwaarschijnlijk volop in bloei.

wandelroute Doorwerth azalealaan landgoed Duno

Landgoed Oorsprong

Het ene landgoed gaat stilletjes over in een ander. Landgoed Oorsprong ligt op de stuwwal van de Zuidoost Veluwe. Hier komen bronnen en bronbeken voor. Het landgoed werd in de 16e eeuw opgedeeld in de Hoge Oorsprong en de Lage Oorsprong.

wandelroute Doorwerth landgoed Oorsprong

Landgoed Hemelse Berg

Landgoed de Hemelse Berg was tijdens de Slag om Arnhem een toevluchtsoord voor vluchtelingen. Via diverse leuke houten bruggetjes wandel ik door het landgoed. Op dit mooie landgoed vind je veel watertrappen. Ik ben aangenaam verrast door dit parkachtig, romantische bos.

wandelroute Doorwerth watertrappen landgoed Hemelse Berg

Grothuisje

Het bijzondere grothuisje was één van de kenmerkende bouwwerken op het landgoed de Hemelse Berg. In 1824 werd het huisje genoemd in oude wandelroutes rondom Arnhem. Dit exemplaar is geïnspireerd op het oorspronkelijk huisje, dat in 1909 werd afgebroken. Het huisje is gemaakt van misbaksels.

wandelroute Doorwerth grothuisje landgoed Hemelse Berg

Pergola

In het bos staan nog diverse gebouwen. Er staat onder andere een gedenknaald en een stenen pergola.

wandelroute Doorwerth stenen pergola

Wodanseiken

En dan bereik ik eindelijk de beroemde Wodanseiken. Ik vind het waanzinnig dat ik oog in oog sta met deze 500 jaar oude eiken. De plek voelt ook oud aan. Vroeger stonden deze vijf oudjes op de heide in plaats van in het bos. De bomen zijn van middelbare leeftijd, dat betekent dat ze dus 1000 jaar oud kunnen worden. Deze plek was en is zeer geliefd bij romantici en trekt al eeuwenlang schilders. Niet zo verwonderlijk, want het straalt, ondanks de drukte, een bepaalde rust uit.

wandelroute Doorwerth Wodanseiken Wolfheze

Heide

Op deze wandelroute loop ik letterlijk door verschillende landschapstypes, dus ook een heideveld ontbreekt niet.

wandelroute Doorwerth heide

Cardanusbossen

De Cardanusbossen is een bos met een bodem van veel dorre varens. Het is hier weer behoorlijk heuvelachtig. Op de top van een heuvel kijk ik uit over de wandelpaden beneden. Even later daal ik af via een zeer stijl pad. Oef, dat voel ik in mijn kuiten. Gelukkig geen last in mijn artrosevoeten.

wandelroute Doorwerth Cardanusbossen

Kasteel Doorwerth

Het is niet zo ver meer en eindelijk breekt de zon door de hardnekkige bewolking. Het landgoed bij kasteel Doorwerth ziet er ineens vriendelijker uit. Het is er inmiddels gezellig druk met gezinnen met kinderen. Ook het stoere, middeleeuwse kasteel is tijdens de tweede wereldoorlog flink verwoest, waardoor er in de kamers weinig over is van de oorspronkelijke inrichting. De expositie is interessant. Ga voor openingstijden naar de site van kasteel Doorwerth.

wandelroute Doorwerth kasteel Doorwerth

Wat heb ik genoten van deze wandelroute rond kasteel Doorwerth. Het landschap is erg afwisselend. Zo wandel je door de uiterwaarden van de Nederrijn, enkele ogenblikken later is het klimmen over de stuwwallen naar landgoed Duno. En als klapper mag je de eeuwenoude Wodanseiken aanschouwen.

Alle foto’s

Horeca
Brasserie Bries

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


wandelroute Doorwerth kaart
15 km rondwandeling
Kasteel Doorwerth
Fonteinallee 2b
6865 ND Doorwerth
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG