Menu Sluiten

Weg van Wekeromse Zand

Weg van Wekeromse Zand is een combinatie van de rode en blauwe wandelroute. De wandeling gaat door bos, heide en stuifzand en je maakt onderweg kennis met het leven uit de ijzertijd. 


IJzertijdboerderij

Bij de parkeerplaats is een reconstructie van Celtic Fields, akkertjes van 40 bij 40 meter. Deze waren in gebruikt van 800 voor Chr. tot enkele eeuwen na Chr. Gelders Landschap en Kasteelen (GLK) heeft hier verder een fraaie reconstructie gemaakt van een ijzertijdboerderij en een voorraadschuur.

wandelroute Wekeromse Zand ijzertijdboerderij

Moeflons

Via een draaihek steken het bos in en als we geluk hebben, zien we moeflons. Maar helaas . We vragen ons ook af of er hier überhaupt nog moeflons voorkomen of zijn deze ook al ten prooi gevallen aan de wolf?

wandelroute Wekeromse Zand draaihek
wandelroute Wekeromse Zand bos

Schoonmaker in het bos

Wij hadden ons voorgenomen om een lunchpauze te nemen bij een idyllisch ven in het bos, tegen het stuifzand aan. Als we in de buurt zijn, worden we ingehaald door een medewerker van het GLK. Op de auto vervoert hij een grote watertank. En ja hoor, deze beste man gaat net nu een picknicktafel schoonspuiten met een hogedrukspuit. Wij kiezen een bankje aan de overkant van het ven, maar zijn verbaasd over het lawaai en de duur van het karwei. Had dit nu echt niet anders gekund?

wandelroute Wekeromse Zand schoonmaker GLK

De Zeven Kolken

Ondanks de herrie genieten we van één van de zeven natuurlijke vennen. Maar nu blijkt dat deze helemaal niet zo natuurlijk is. Doordat de oorspronkelijke vennen zijn opgedroogd, heeft GLK hier drie nieuwe vennen aangelegd als drinkplaats voor de moeflons en vogels. Even later wandelen we langs het tweede ven. Ook deze ligt erg fraai.

wandelroute Wekeromse Zand 1 van de zeven kolken

Het Stuifzandgebied

We hadden het stuifzand al zien liggen aan de rechterkant, maar nu gaan we het ook echt doorkruisen. Met het lentezonnetje is het warm, maar ja, wij hebben het al snel te warm.

wandelroute Wekeromse Zand stuifzandgebied

Zwerfkeien

Bij een heideveld ligt een stapel keien. Ook deze zwerfkeien komen uit Scandinavië en zijn tijdens de voorlaatste ijstijd door het ijs hierheen gekomen.

wandelroute Wekeromse Zand zwerfkeien

Uitzichtpunt

We gaan het bos weer in en wandelen naar de top van een soort duin. Voor ons liggen stuifduinen en het stuifzandgebied. Uiteraard nemen we even plaats op het bankje om van het uitzicht te genieten en een slok water te nemen.

wandelroute Wekeromse Zand uitzichtpunt

Groteske bomen

Rondom ons staan een aantal reusachtige bomen. Schitterend. Tja, als je nu geen bomengek wordt, dan weet ik het niet meer.

wandelroute Wekeromse Zand groteske boom

Glooiende akkers

We verlaten het bos en de route gaat verder door een aantal glooiende, nu nog kale, akkers.

wandelroute Wekeromse Zand glooiende akkers

Germaanse put

En dan tussen een aantal bomen ligt de Germaanse put. Al sinds de ijzertijd trekt deze put mensen aan. De huidige put is een replica en ik ben benieuwd hoelang deze er nog staat. Roetplekken laten zien dat het gebruikt wordt voor vuurtje stoken.

wandelroute Wekeromse Zand Germaanse put

Weg van Wekeromse Zand is een afwisselende route met veel natuurschoon. De route gaat grotendeels over onverharde paden.

Alle foto’s

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Overnachten?
Zoek je een overnachting in of in de buurt van Wekerom? Check dan hier de mogelijkheden. 

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
Natuurhuisje


9,2 km rondwandeling
P-plaats ijzertijdboerderij
Vijfsprongweg
Wekerom
Het kan er nat/modderig zijn
Geen
Verboden voor honden
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG