Menu Sluiten

Tamme kastanjes herkennen en bereiden


Het is herfst, mijn favoriete seizoen en ik heb net een boswandeling gemaakt. De tamme kastanjes  liggen daar inmiddels voor het oprapen. Met twee volle jaszakken kwam ik thuis en kon ik mij al verheugen op wat heerlijke hapjes. Hieronder vind je wat suggesties. Tamme kastanjes zijn ook nog eens supergezond. Maar hoe herken je het verschil tussen een tamme en wilde kastanje?

Tamme en wilde kastanjes worden vaak met elkaar verward en toch behoren ze tot verschillende boomsoorten. De tamme kastanje behoort tot de beukenfamilie en de wilde, ook wel paardenkastanje genoemd, tot de Aesculusfamilie. Alleen de tamme kastanje is eetbaar.

De wilde kastanje

De wilde kastanje (ook wel paardenkastanje genoemd) is te herkennen aan de grote bladeren in de vorm van een hand met vijf à zeven vingers. De bolster heeft korte stekels die niet zo prikken. Hierin zit slechts één kastanje die helemaal rond is. Wilde kastanjes zijn erg bitter en kun je niet eten. Ik maakte er vroeger mini-beestjes en poppetjes van met lucifers als poten. Dit is een ontzettend leuke bezigheid met (klein)kinderen bij guur herfstweer.

Een bolster met de wilde kastanje in een paar handen.
De wilde kastanje

De tamme kastanje

Bomen die tamme kastanjes dragen hebben langwerpige, getande bladeren. De bolster heeft veel, lange en fijne stekels, zoals bij een egel. In de bolster zitten soms wel drie noten. Deze kastanjes zijn niet helemaal rond, maar hebben een platte kant en een wit puntje. Laat de hele platte liggen, daar kun je niet zoveel mee.

Tamme kastanjes zijn supergezond

Tamme kastanjes verschillen qua voedingsstoffen met andere noten. Ze bevatten heel weinig vet, calorieën en eiwitten. Wel zitten er meer koolhydraten en suiker in dan andere noten. Verder bevatten ze vitamine B1, B6, E, kalium, foliumzuur en zink. Ook zijn ze een bron van vezels en die zijn belangrijk voor gezonde darmen.

Geneeskrachtige eigenschappen

Daarentegen heeft de wilde kastanje allerlei geneeskrachtige eigenschappen. Een tinctuur hiervan schijnt de aderen schoon en soepel te houden. Volgens een oud volksgebruik verminder je met een kastanje in je broekzak reumatische klachten. Misschien moet ik dat laatste maar eens gaan proberen. Baat het niet, dan schaadt het niet.

Tamme kastanjes koken of poffen

Tamme kastanjes kun je rauw eten. Je hoeft ze alleen maar te ontdoen van het bruine schilletje. De smaak is nootachtig. Ze smaken nog beter als je ze roostert, poft of kookt. Zelf kook ik ze. Ik vind ze het lekkerst met een klein beetje gesmolten roomboter. Jammie!

Poffen
Maak met een scherp mes in de bovenkant van de kastanjes een kruisje en leg ze 15 minuten in een voorverwarmde oven van 200 graden Celsius, tot de schil openbarst.

Koken
Of je kookt ze tien minuten met ingekerfd kruisje in een pan met water. Pel de kastanjes als ze nog warm zijn, dan gaat het makkelijker.

Andere recepten met kastanjes

Kastanjes zijn heerlijk met wintergroenten zoals spruitjes en rode kool. Maar dankzij hun zoete smaak zijn ze ook prima te verwerken in taarten en toetjes. Een Franse klassieker is de ‘crème de marrons’. Het recept vind je hieronder:

Recept Crème de marrons

Wat heb je nodig?

  • Gekookte tamme kastanjes
  • Zout
  • Honing of ander zoetmiddel
  • Vanillesuiker
  • Citroensap
  • Melk (plantaardig)

Verwarm de honing, melk en vanillesuiker in een pan op laag vuur totdat de suiker is opgelost. Voeg de kastanjes toe en laat 10 minuten zachtjes sudderen tot de kastanjes zacht zijn geworden. Haal de pan van het vuur en laat afkoelen. Pureer dit tot een gladde crème. Doe het in een schone, glazen pot en bewaar in de koelkast. Lekker als spread op stokbrood of bij pannenkoeken.

Bewaren tamme kastanjes

Tamme kastanjes kun je hooguit een week bewaren op kamertemperatuur. Als je twijfelt of ze nog goed zijn, kun je ze leggen in een bak met water. Kastanjes die naar boven komen drijven, zijn niet meer in orde. Ze zijn uitgedroogd of van binnen opgegeten door insecten. Gooi deze niet in de prullenbak, maar in de tuin. Zo hebben insecten er ook nog iets aan.

Veel plezier en eet smakelijk!

Detty

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *