Menu Sluiten

Podwalk Anloo Spoor van Jager | Het verhaal van Nederland

De podwalk Anloo (of gewone wandeling) voert ons vanaf de rand van Anloo door het prachtige Drentse landschap. Onderweg kun je genieten van prehistorische grafheuvels, hunebedden en de adembenemende natuur.


NTR Programma Het verhaal van Nederland
Het verhaal van Nederland vertelt het verhaal van het land waarin we wonen. Het bestaat uit een 10-delige tv-serie, uitgezonden op NPO1 en 10 podwalks, met de acteur Daan Schuurmans als verteller. De historische wandelverhalen zijn op verschillende locaties te beluisteren via de de Het verhaal van Nederland podwalk-app.

Jagers

De jagers waren oorspronkelijk nomaden. Ze hadden slechts een bijl van vuursteen en een buidel van rendierhuid. Het leven was toen lang niet zo gehaast als nu. Het maken van een vuur kon uren duren, maar ze hadden alle tijd.

Zandvlakte in het bos

Midden in het bos ligt een kleine zandvlakte. Deze open plek leende zich uitstekend voor een familie-onderkomen. Stel je eens voor dat een jagersfamilie hier ‘kampeerde’ in tenten van rendierhuiden en leefde van kruiden, zaden, noten en vruchten. Soms trakteerden ze zichzelf op een haas. Ze leefden zeer harmonieus, met hooguit drie families.

Hunebed

We komen aan bij het eerste hunebed van de wandeling, de D8. Hunebedden werden gebouwd door de eerste boeren uit de prehistorie, het volk van de trechterbekercultuur. Soms werden er 150 mensen begraven in zo’n gemeenschappelijke grafkamer. Nederland is niet het enige land waar dit werd gedaan. Ook in Denemarken en Engeland zijn megalithische graven, zoals ze ook wel worden genoemd.

Boeren uit de prehistorie

Vanuit het oosten kwam een andere manier van leven steeds dichterbij. Het is de jamnacultuur. Zij begroeven hun doden op hun zij in kuilgraven, een grafheuvel. Deze van oorsprong nomaden pleegden dicht bij de rivieren landbouw. 

Grafheuvels in het bos

In het Kniphorstbos zien we ook vele grafheuvels, heuvels voor de doden. Totaal zijn er in dit gebied nog ongeveer vijftig van deze archeologische monumenten. De oudste liggen geïsoleerd in het terrein. Zij zijn ongeveer 5000 jaar oud en stammen uit de bronstijd.

Strubben-Kniphorstbos

Het gebied Strubben-Kniphorstbos is het grootste archeologisch monument van Nederland. Strubben zijn eikenbomen die krom groeien. Men kapte eeuwenlang de eiken en op de plek waar de stam had gestaan groeiden nieuwe takken uit tot heuse boomstammen: de strubben. In het Kniphorstbos zien we een aantal mooie.

Galgenberg

We wandelen het bos uit en belanden op een soort van kruispunt. Bovenop een prehistorische grafheuvel markeert een grote kei de plek waar ooit een galg heeft gestaan. Dit werd vaak gedaan op een plek tussen meerdere marken (oude dorpen). Het was bedoeld om andere criminelen af te schrikken.

Veen

Het open gebied is moerassig en dat merken we. Het is hier veel natter en sommige paden zijn ondanks de droogte modderig. In de negentiende eeuw werden hier veenlijken ontdekt tijdens het afgraven van veen. Stel je eens voor dat je ineens een hand in de modder ziet liggen. Ieuw! Waren deze lijken mensenoffers in de prehistorie om de goden gunstig te stemmen of was het moord? We zullen het waarschijnlijk nooit echt te weten komen.

Cultuurlandschap

Op het einde van de wandeling zien we duidelijk een overgang van natuurlandschap naar cultuurlandschap. We lopen het bos uit en voor ons strekken zich weidse weilanden uit. We verlaten het land van de jagers en stappen de wereld van de boer binnen.

Erfenis voorouders

Maar nu rest ons nog de vraag: hoe gaan we om met de erfenis van onze voorouders? We moeten met veel meer respect terugkijken naar wat onze voorouders deden. Want wat zouden de jagers en boeren uit de prehistorie vinden van ons gedrag? Met deze vraag in ons achterhoofd lopen we terug naar de parkeerplaats.

De route zit er op. Voor mij was Podwalk Anloo de derde podwalk uit een serie van tien. Deze ging door een voor mij zeer bekend gebied, maar daarom niet minder leuk. Integendeel. Ik kon mij tijdens de wandeling een goed beeld vormen van hoe de mens uit de prehistorie hier ooit geleefd moet hebben. Fascinerend.

Wandeling geschikt voor kinderen

Deze podwalk is leuk om te doen met het hele gezin, dus zeer geschikt met kinderen.

Persoonlijke ervaring podwalk-app Verhaal van NL

Met de podwalk-app beleef je de verhalen van de televisieserie op locatie. Door de koppeling met gps weet verteller Daan precies waar je op dat moment bent en zegt hij waar je heen moet. Verder vertelt hij op een ontzettend leuke manier over de geschiedenis die betrekking heeft op de locatie waar je op dat moment bent. De tweede podwalk gaf problemen, maar deze ging bijna probleemloos. Alleen wilde hij in het begin niet opstarten, omdat we de auto niet op de exacte startlocatie hadden staan. Uiteindelijk kwam dit ook goed.

De podwalk Anloo komt van aflevering Jagers en boeren van Het verhaal van Nederland op NPO start.

Conclusie:
Ik vind het nog steeds een zeer leuke en boeiende app met een interessante rondleiding door de geschiedenis van Nederland. Maar het is jammer dat de locatie zo nauw luistert en je niet handmatig in kunt grijpen.

Podwalk-app Het Verhaal van NL

Wil jij deze podwalk ook lopen? Download dan de app en neem je oordopjes of koptelefoon mee! De app is gratis te downloaden in de App Store of Play Store.

Je kunt de wandeling ook zonder de uitleg van Daan lopen. Download dan hiervoor de GPX.

Alle foto’s

Horeca
Anloo 

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


5 km rondwandeling
Parkeerplaats
Bosweg bij ingang P
9467 PN Anloo
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
NTR Het Verhaal van Nederland
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG