Menu Sluiten

Wandelroute Olde Smildeger – kort

Nationaal Park • Bos • Heide

Wandelroute Olde Smildeger – kort is de korte variant op het Boswachterspad Olde Smildeger, een wandeltocht in het Drents-Friese Wold door een bos vol variatie met heide. Gemarkeerd met witte bordjes.


Wandelroute Olde Smildeger – kort

Het is een zonnige winterdag. Een dag om er lekker op uit te gaan. We kiezen de Olde Smildeger, de korte versie. Wandel je liever meer, dan volg je de gele bordjes met zwarte pijl, dat is het Boswachterspad van 16 km. Maar voor ons volstaat vandaag het rondje van 8 km en we volgen de witte paaltjes met zwarte pijl.

wandelroute Olde Smildeger - kort

Vakantiepark Drentse Weelde

Voordat we echt op de route zitten, passeren we vakantiepark Drentse Weelde, de enige horeca op deze wandelroute. Wij wandelen verder en steken even later het bos in.

Wandelen in het Drents-Friese Wold

Het Nationaal Park Drents-Friese Wold bestaat uit dichte gemengde bossen en er is veel variatie in natuur. De witzwarte markering is tot nu toe duidelijk, maar bij een kruising met de Bosweg zien we geen markering meer. Zijn we dan toch verkeerd gelopen? Omdat we geen zin hebben om terug te lopen, wandelen we rechtdoor en even later zien we gelukkig weer een paaltje staan.

wandelroute Olde Smildeger - kort Drents-Friese Wold
wandelroute Olde Smildeger - kort Drents-Friese Wold bomenlaan

Winter in het Drents-Friese Wold

Het heeft vannacht gevroren en op sommige plekken is dat nog zichtbaar. Vooral op plaatsen waar de zon niet komt, zien we bijvoorbeeld nog rijp op bladeren.

Drukke autoweg

Tot onze verbazing gaat de route strak langs een drukke autoweg. Tussen het smalle pad en de weg is slechts een hoog hek. We begrijpen dit niet, want volgens ons had de route gewoon door het bos kunnen gaan. Het geluid van voorbijrazende auto’s komt hard binnen. Gelukkig is het maar een kort stukje en steken we later het bos weer in.

wandelroute Olde Smildeger - kort drukke autoweg

Afwisselende paden

Hier is het heerlijk rustig. Als je stil bent, kan het maar zo zijn dat er een ree voorbij komt. De bospaden zijn afwisselend, soms smal met dichte begroeiing, waardoor de route een avontuurlijk karakter krijgt. Maar op andere stukken zijn de paden juist breed.

wandelroute Olde Smildeger - kort dicht bos

Mooi smal wandelpad

Op sommige stukken zit nog rijp op de beplanting. We komen uit bij het Beleeffietspad dat dwars door een klein heideveld kronkelt. Wij slaan een smal wandelpad in langs een beekje. Het zonlicht valt mooi op een omgevallen boom.

Belevingspad Hoogersmilde

Iets verder ligt een heideveld waar het belevingspad Hoogersmilde dwars omheen gaat. Het is hier veel drukker en dat is ook niet zo vreemd, want het is zondag en veel gezinnen gaan er dan op uit. Een reusachtige gifgroene boomkikker probeert hoger in de boom te klimmen, op vlucht voor de kinderen die het dier proberen te pakken.

wandelroute Olde Smildeger - kort belevingspad Hoogersmilde

Stapstenen

We verlaten de route om een broodje te gaan eten. Want volgen de handige Allebankjes-app staat er aan de andere kant van de hei een bankje, maar die staat er niet meer. Even twijfelen we om op de stapstenen te gaan zitten. Een omgehakte beuk biedt uitkomst. Het is een uitstekende rustplek naast een mountainbike pad. Toch wel handig en natuurlijker dat niet alles wordt opgeruimd.

Daalmans Plek

Op het einde van het Belevingspad Hoogersmilde staat een kei ter herinnering aan de arbeiderswoning van familie Daalmans. Meerdere generaties Daalman hebben op deze plek gewoond. De laatste generatie had zelf 17 kinderen en bood onderdak aan meerdere Joodse onderduikers die allemaal de oorlog hebben overleefd.

wandelroute Olde Smildeger - kort

Toegangspoort Wandelroute Olde Smildeger

Vlak voor het einde passeren we nog een toegangspoort van de wandelroute Olde Smildeger. Waarschijnlijk begint de route pas hier, want als wij het bospad Veldhuizen uitlopen, staat de pijl naar links i.p.v. naar de parkeerplaats rechts.

wandelroute Olde Smildeger - kort toegangspoort

Naam Olde Smildeger

Ik had gehoopt iets te weten te komen over de oorsprong van de naam van de wandelroute Olde Smildeger. Smildeger is een inwoner van (Hooger)Smilde. Maar wat dat Olde (oude) er nu precies mee te maken heeft, kan ik niet acherhalen. Misschien het oude landschap? Ik hou het daar maar op.

Wandelkaart Drents-Friese Wold

De route is op zich goed aangegeven, maar wil jij niet verdwalen of wil je andere paden ontdekken in het Drents-Friese Wold? Dan is deze wandelkaart misschien iets voor jou.

Wij vonden de wandelroute Olde Smildeger – kort afwisselend, met veel onverharde paden. Het heideveld is een verrassende plek in het dichte bos. De route is grotendeels goed aangegeven, alleen voor de kruising met de Bosweg zien we geen paaltjes. Een minpuntje vonden wij de drukke autoweg.

ALLE FOTO’S

wandelroute Olde Smildeger - kort kaart
7,5 km rondwandeling
P-plaats Sportlaan
Sportlaan 1
9423 PV Hoogersmilde
Kan modderig/nat zijn
Vakantiepark Drentse Weelde
Aangelijnd toegestaan
Staatsbosbeheer
Download kaart >
Download gpx >
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *