Menu Sluiten

NS-wandeling De Vuursche

NS-wandeling De Vuursche is een aaneenschakeling van buitenplaatsen. Tijdens deze koninklijke route zie je veel bos met statige beukenlanen, een heus paleis en een heideveld.


Baarn

De NS-wandeling De Vuursche begint al goed. In het station bevindt zich een koninklijke wachtkamer. Baarn was vanaf de 17e eeuw erg gewild als zomerverblijf voor de gefortuneerde Amsterdammer. En dat is te zien.

Ik zoek de route op in de wandelnet-app op en volg het grootste gedeelte het Utrechtpad, gemarkeerd met geel-rood.

Het Baarnse Bos

Het Baarnse Bos is één en al pracht en praal. Op het oude landgoed, dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl, staan eeuwenoude eiken en beuken. Ik zie de edele dames al schrijden met hun parasolletje langs het water.

Grote Kom Baarnse Bos

In het midden van het Baarnse Bos ligt de Grote Kom, een lange vijver. Alle zichtlijnen van het bos komen hier uit. Dit gedeelte wordt dan ook het Sterrenbos genoemd.

NS-wandeling De Vuursche Grote Kom Baarnse Bos

Beelden Baarnse Bos

Rechts van de vijver staan 3 houten vrouwelijke sculpturen, gekleed in kledij uit de 17e, 18e en 19e eeuw. Eind 2013 zijn deze in opdracht van Staatsbosbeheer geplaatst. De beelden zijn bewust grof gezaagd, als zijnde schimmen uit het verleden.

NS-wandeling De Vuursche beelden

Berceau Baarnse Bos

Iets verderop stap ik in een andere sprookjeswereld. Voor een loofgang van beuken staat een cortenstalen boog van wel drie meter hoog. De beuken zijn zo gesnoeid dat ze een bladerdak boven het wandelpad vormen. Ook hier voel ik weer die oude allure. Het bijzondere pad is al aangelegd in 1732. Het zou mij niets verbazen als dit de grootste attractie is van het Baarnse Bos.

NS-wandeling De Vuursche berceau Baarnsche Bos

Gedenkteken De Naald van Waterloo

Het Baarnse Bos ligt tegenover Paleis Soestdijk. De route gaat rechtsaf, naar het paleis. Maar kijk ook even naar links, want daar staat De Naald van Waterloo. Trots en kaarsrecht. Ik vind het net iets te ver om even heen en terug te lopen naar de obelisk en sla rechtsaf.

NS-wandeling De Vuursche De Naald van Waterloo

Paleis Soestdijk

Voor het witte paleis is een drukke vierbaansweg. Het standbeeld van prins Bernhard en prinses Juliana zwaait mij vrolijk toe. De ouderen onder ons kennen allemaal nog wel de beelden van het koninginnedagdefilé van de toenmalige Koningin Juliana. Meer informatie: www.paleissoestdijk.nl

NS-wandeling De Vuursche Paleis Soestdijk

Heideveld De Stulp

Via een dennenbos kom ik aan in het heidegebied de Stulp. Het is een welkome afwisseling tussen al die lange rechte bomenlanen. Het natuurgebied bestaat uit heide, zand en kronkelende bospaadjes. Bij een ven staan twee bankjes. Een heerlijk plekje voor een pauze, maar helaas zijn beide al bezet.

NS-wandeling De Vuursche heideveld De Stulp

Vuursche

Het bosgebied Vuursche was in de zeventiende eeuw nog een uitgestrekt heidegebied. Heide heeft inmiddels plaats gemaakt voor bossen met monumentale bomen en oude beukenlanen. Het is inmiddels gezellig druk geworden in het bos. Jong en oud heeft op deze zonnige dag de wandelschoenen aangetrokken.

NS-wandeling De Vuursche bosgebied Vuursche

Bosdorp Lage Vuursche

Als ik het bos uitkom, sta ik oog in oog met het pannenkoekenhuis ‘De Vuursche Boer’. Wat een fantastisch leuk ding, maar helaas nog te vroeg om iets te nuttigen.

NS-wandeling De Vuursche pannenkoekenhuis Lage Vuursche

Maartendijkse Bos

Ik merk er zelf weinig van, maar het bos van de Vuursche gaat over in het Maartendijkse Bos. Hier bevindt zich de meest westelijke dassenpopulatie van Nederland. Ik verlaat het Utrechtpad en volg de laatste kilometers de wit-rode markering van het Marskramerpad.

NS-wandeling De Vuursche Maartendijkse Bos

Zandverstuiving

Ook in dit bos is een kleine zandverstuiving. Vervolgens nog een klein stukje en dan ben ik alweer op het einde van deze wandeling.

NS-wandeling De Vuursche zandverstuiving

Station Hollandsche Rading

Station Hollandsche Rading is een bijzondere afsluiting. Langs deze spoorlijn is een bijzonder type bovenleidingportalen toegepast met als bijnaam ‘De Gotische Bogen’. Het eerste station werd op 1 juni 1885 in gebruik genomen.

NS-wandeling De Vuursche Station Hollandsche Rading

Ondanks dat de omgeving schitterend is, vond ik het persoonlijk veel van hetzelfde. Het lange stuk langs paleis Soestdijk viel tegen. Veel onverharde wegen, door bossen, heide en stuifzand. Het kan met recht een koninklijke route genoemd worden. Zeker een aanrader!

Alle foto’s

Horeca onderweg
Let op: check de openingstijden op de betreffende site.
– Baarn: Stationshuiskamer (in het stationsgebouw)
– Baarn: Eethuys-Café De Generaal
– Na 9 km: diverse restaurants in de Lage Vuursche
– Bij station Hollandsche Rading: Het Perron

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Delft? Check dan hier de mogelijkheden. 


NS-wandeling De Vuursche
13,6 km rondwandeling
Station Baarn
Station Hollandsche Rading
Goed begaanbaar
Ja
Aangelijnd toegestaan
NS-wandeling
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG