Menu Sluiten

Weg van Sellingen

Deze wandelroute gaat door het mooie Westerwolde, een bijna on-Gronings gebied met slingerpaden en intieme stukjes hei, bos, kronkelende beekjes, glooiingen en essen. Op het einde van de route is een heus oud kerkpad langs de 13e-eeuwse kerk van Sellingen.


Kopje Genieten

Het is al middag als we in Sellingen arriveren. Het bosrestaurant Kopje Genieten, dat eigendom is van Staatsbosbeheer, ligt midden in Westerwolde en stond vroeger bekend als de Noordmee. Het pand ziet er uitnodigend uit, maar we besluiten om na afloop iets te gaan drinken. Eerst maar eens wandelen.

Wandelroute Sellingen bosrestaurant Kopje Genieten

Westerwolde

Als ik aan Groningen denk, denk ik vaak aan kale vlaktes met weilanden en akkerbouw. Maar het landschap van Westerwolde is compleet anders. Je zult je tijdens deze wandelroute dan ook regelmatig afvragen of je echt wel in Groningen bent.

Wandelroute Sellingen Westerwolde

Bruin gevlekte varkens

We wandelen nog maar amper een paar minuten of we worden enthousiast begroet door een groep bruin gevlekte varkens. Knorrend rennen ze op ons af. Mijn dochter vindt ze geweldig. Helaas te groot voor in mijn rugzak, dus dan maar op de foto.

Wandelroute Sellingen gevlekte varkens

Beek Ruiten Aa

De kronkelende beek Ruiten Aa is de kern van Westerwolde. Aan weerszijden liggen gevarieerde bossen van meer dan duizend jaar oud. Over een smal pad volgen we de beek een tijdje. De herfst loopt al op zijn eind. De laatste goudgele bladeren aan de bomen weerkaatsen door het zonlicht in het water.

Wandelroute Sellingen beek Ruiten Aa

Heideveld Ter Borg

Onze mond valt open als we op het grootste heideterrein van Groningen, Ter Borg aankomen. Wat een schoonheid. Vennetjes met helder water en we kunnen tot heinde ver kijken. We zijn niet de enigen die van de prachtige natuur genieten. Het is hier dan ook veel drukker.

Wandelroute Sellingen heideveld Ter Borg

Weiland tussen de koeien

Op een groot en ruig weiland loopt een kudde witte koeien. Het is goed uitkijken waar we tussendoor kunnen, zonder ze te storen. Even een spannend momentje.

Holle Beetse Vennekampen

Aan de andere kant van de Ter Apelerstraat verandert het landschap. Eerst gaan we over een lang houten voetpad en in een klein bosperceel moeten we via een bankje over de omrastering klimmen. En dan wordt de omgeving weidser. De zon staat al lager, waardoor het licht mooi tussen de bomen doorstraalt. Langs de nu nog kale akkers van de essen Holle Beetse Vennekampen hebben we mooie vergezichten.

Wandelroute Sellingen lang houten voetpad
Wandelroute Sellingen

Vroeggotische kerk van Sellingen

En dan lopen we het dorpje Sellingen binnen over een oud kerkpad langs de vroeggotische kerk uit 1300. Prachtig deze kleine kerkjes.

Wandelroute Sellingen kerk

Luchtballon

Op het bruggetje over de Ruiten Aa bij Kopje Genieten vaart een luchtballon laag in de lucht. Hij daalt en we wachten even in de hoop dat hij gaat landen. Maar helaas. Het duurt ons te lang en gaan naar Kopje Genieten. Het restaurant doet zijn naam eer aan. Niets is teveel gezegd, want wat is het genieten van een kannetje thee, warme chocolademelk en overheerlijke cheesetaart.

Wandelroute Sellingen luchtballon

Een mooie wandelroute vanuit Sellingen door het on-Gronings landschap van Westerwolde. Wat hebben we genoten van de slingerpaden, het kabbelen van de Ruiten Aa en van het immense heidegebied Ter Borg. Wij konden geen minpuntjes vinden. We geven deze route dan ook:

Alle foto’s

Horeca
Bosrestaurant Kopje Genieten (startpunt)
Dennenweg 1A
9551 VJ Sellingen

Herberg Sellingen
Dorpsstraat 37
9551 AC Sellingen

Snackbar Sell’n
Dorpsstraat 30
9551 AE Sellingen

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Sellingen? Check dan hier de mogelijkheden. 


9,5 km rondwandeling
Kopje Genieten
Dennenweg 1a
9551 VJ Sellingen
Kan nat/modderig zijn
Ja
Verboden
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG