Menu Sluiten

Weg van Nienoord Leek

Landgoed Nienoord • Prachtige doorkijkjes • Leekstermeer • Avontuurlijk

Een afwisselende en verrassende wandelroute vanaf landgoed Nienoord in Leek. Hier ontmoet je de bijzondere in geel gestucte borg. Vervolgens ga je verder door een sterrenbos, langs het Leekster Hoofddiep richting het schiereiland Cnossen aan het Leekstermeer. Onderweg kun je genieten van prachtige uitzichten over het Leekstermeergebied.

Ik heb een afspraak in de stad Groningen en ik combineer dit met een wandeling. Helaas is er geen tijd om het rijtuigenmuseum en de schitterende kerk van Midwolde te bezoeken.

Landgoed Nienoord

Het landgoed is vooral bekend van de voormalige borg de Nyenoord. Deze stond op de plek waar zich nu het gele 19e-eeuws landhuis bevindt. De oorspronkelijk borg is in 1846 door brand verwoest. Op het landgoed is verder sinds 1958 het nationaal rijtuigmuseum en het familiepark Nienoord gevestigd. Vroeger, als kind, kwam ik regelmatig op het landgoed en later met mijn eigen kinderen naar het modelspoor op het familiepark.

Hazepad

Voor mij ligt het Verboden Bos, dit laat ik dan maar liggen en neem het Hazepad richting het Sterrenbos. Vanaf het kronkelend pad heb ik mooie doorkijkjes over de weilanden waar schapen grazen.

Sterrenbos Nienoord

Een sterrenbos is een bos met zichtlanen die vanuit een middelpunt naar de uiteinden uitlopen en zo een ster vormen. In de achttiende eeuw waren deze bossen zeer geliefd. Het kleine sterrenbos van Nienoord is echter niet zo oud, want deze is pas aangelegd in 1966.

Kerk Midwolde

Ik verlaat het sterrenbos en kruis het fietspad naar Midwolde. Aan het eind van het fietspad ligt de monumentale kerk van Midwolde. Het is van binnen een juweeltje. Het pronkstuk is de marmeren graftombe van Anna van Eswum. Jaren geleden bezocht ik deze fraaiste adelskerk van Nederland. Vandaag ontbreekt het mij aan tijd en wandel ik verder over de Nienoordsingel.

Leekster Hoofddiep

Vanuit het bos arriveer ik op een fietspad dat veel gebruikt wordt door zowel wandelaars als fietsers. Ik  verlaat het Landgoed Nienoord en steek het Leekster Hoofddiep over, op weg naar het Leekstermeergebied.

Leekstermeergebied en Onlanden

Er is maar één wandelpad naar het Leekstermeergebied. Het gaat eerst over de dijk langs het Leekster Hoofddiep en daarna over een smal pad, waarvan de begroeiing aan weerszijden steeds ruiger wordt.

Cnossen Leekstermeer

Vakantiepark Cnossen Leekstermeer ligt op een schiereiland en dat betekent dat rondom water is. Bij het adventurepark steek ik met een ieniemienie zelfbedieningspont het water over naar paviljoen Cnossen. Bij de kleine haven heb je schitterend zicht over het Leekstermeer.

Molensloot Leekstermeer

Het fietspad langs de Molensloot is een waanzinnig mooi stuk. Het riet staat nu hoog, waardoor ik minder goed het water zie. Maar bij de lange houten vlonder, een brug zonder reling, wordt mijn geduld beloond. Het is zo mooi wat ik hier aanschouw en het is bijna niet te beschrijven. Dreigende wolken weerkaatsen in het spiegelende water.

Familiepark Nienoord

De wandelroute kan natuurlijk niet zonder het modelspoor van het familiepark Nienoord. Het heeft één van de grootste H0 modelspoorbanen van Nederland. Op het park is één spoorwegbedrijf actief en wel Nienoord Spoorwegen. De spoorweg heeft een lengte van 400 meter. Ik ben inmiddels aangekomen bij een oversteekplaats met echte slagbomen en seinlichten. Een modeltrein flitst niet voorbij, maar wel beelden van vroeger. Wat was dat een leuke tijd.

Freulebos

De laatste paar meters gaan door het freulebos. Ik zie dat ik nog net tijd heb om een broodje te eten en dan snel door naar mijn afspraak in Groningen. Het was heerlijk om een stukje nostalgie te combineren met iets onbekends: het schitterend gelegen vakantiepark Cnossen.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
8,9 km

Startpunt
Landgoed Nienoord
Nienoord 20
9351 AC Leek

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Landgoed Nienoord; Cnossen

Bron
Weg van Wandelen

ALLE FOTO’S

Deel deze blog: