Menu Sluiten

Weg van Alkmaar en Oudorp

De wandelroute Weg van Alkmaar gaat o.a. door de kaasstad Alkmaar en het natuurgebied Oudorperhout met de ‘Zes Wielen’, de zes strijkmolens van Oudorp.


Alkmaar in de mist

Tijdens de busrit naar Alkmaar scheen de zon volop, maar bij aankomst op het busstation, stap ik de mist in. De laaghangende wolken worden steeds dichter en ze omringen mij als een stevige jas. Het is koud en guur en ik twijfel even of ik de volledige route ga lopen. Maar mist heeft ook iets mysterieus en juist voor foto’s is het mooi. Alkmaar heeft zoveel historische panden, dat ik hieronder een aantal interessante beschrijf. Het staat jullie natuurlijk vrij om de stadswandeling in te korten of uit te breiden.

Wandelroute Alkmaar oude binnenstad

Grote Kerk

Als ik de brug over de Geestersingel oversteek zie ik de Grote kerk al. De imposante kerk dateert eigenlijk uit de 10e eeuw, al was het toen nog niet de kerk zoals die er nu staat. Die kerk brandde in de 11e eeuw af en ook de kerk erna ging in vlammen op. Pas in de 15e eeuw besloot men een grotere kerk te bouwen en deze staat er nog steeds. Indrukwekkend is hij zeker.

Wandelroute Alkmaar de Grote Kerk

Oudste straatje Alkmaar

Geest is één van de oudste straatjes van Alkmaar. De naam is afgeleid van de geestgronden, oude cultuurgrond in het duinengebied. Duinen zijn hier niet, wel leuke authentieke huisjes. Helaas staat er net een grote verhuiswagen in het smalle straatje, waardoor fotograferen moeilijk, bijna onmogelijk is.

Wandelroute Alkmaar Geest

Stadhuis Alkmaar

In de winkelstraat Langestraat kun je het stadhuis niet missen. Het opvallende gebouw is tussen 1509 en 1520 gebouwd in Brabantse gotiek. Kenmerkend voor die stijl is het gebruik van witte natuursteen. Het is zeker een schitterende plek voor een bruidspaar om elkaar het ja-woord te geven.

Wandelroute Alkmaar stadhuis

Hof van Sonoy

Alkmaar heeft meerdere hofjes en deze wandelroute gaat langs een aantal. Het Hof van Sonoy is er een van. Het gebouw heeft door de eeuwen heen meerdere functies gehad: van klooster, daklozenopvang tot privéwoning. Nu is er een restaurant in gevestigd.

Kaasmarkt Alkmaar

De kaasmarkt, het bekendste evenement in Alkmaar, wordt al sinds 1622 gehouden. Het spektakel met de in wit geklede ‘kaasdragers’ trekt jaarlijks zo’n 300.000 toeschouwers. In de wintermaanden is er echter geen kaasmarkt. Jammer, maar er is genoeg te zien.

Wandelroute Alkmaar de Waag

Alkmaar oud

De oude binnenstad van Alkmaar bestaat uit smalle straatjes die ik binnenloop via een klapbrug. De oude koopmans- en pakhuizen bieden nu een plek aan gezellige authentieke winkeltjes. Ik geniet van de bijzondere sfeer die hier hangt.

Kooltuin Alkmaar

De Kooltuin vind ik misschien wel het mooiste grachtje van Alkmaar. Vroeger lag hier de moestuin van een kasteel. Vandaar dus de naam Kooltuin.

Wandelroute Alkmaar de Kooltuin

Parken Alkmaar

Ik verlaat de binnenstad van Alkmaar en wandel via een fraai park, het Gravenwegpad, met veel groen en leuke oversteekjes naar het natuurgebied Oudorperhout.

Wandelroute Alkmaar Gravenwegpad

Natuurgebied Oudorperhout

De mist geeft de polder iets mysterieus. In de verte zie ik de donkere schaduwen van twee molens. Het natuurgebied Oudorperhout is uniek door weidevogels zoals grutto’s, kieviten, tureluurs en scholeksters. Het is hier volop genieten van de natuur.

Wandelroute Alkmaar natuurgebied Oudorperhout

Strijkmolens Oudorp

In de mist zijn de molens met riet een fotogeniek plaatje. De wereld is hier nog in rust. Wandelend langs het water heb ik mooi zicht op de molens en het water ervoor. Langs de molenkade stonden ooit zes strijkmolens, beter bekend als ‘De Zes Wielen’. Nu staan er nog ‘slechts’ vier. Meer informatie over de strijkmolens lees je op de website van Molenstichting Alkmaar.

Wandelroute Alkmaar de Zes Wielen strijkmolens

Ruïne Kasteel de Nieuwburg

Wat ooit kasteel de Nieuwburg was, is nu een ruïne. Nu zijn er slechts de contouren van het voormalige kasteelcomplex te zien. Het kasteel diende ter bescherming tegen de vijandige West-Friezen van de Munnikenweg, een verbindingsweg tussen Alkmaar en Oudorp.

Wandelroute Alkmaar ruïne kasteel Nieuwburg

Oudorp

De wandelroute gaat verder via het dorp Oudorp, tegenwoordig een wijk van Alkmaar. Op de route ligt de Volendammer visspecialist Peter Tuyp, waar ik een portie kibbeling koop. Echt een aanrader!

Drukte van de rondwegen

En dan is er helaas het minst fraaie gedeelte van deze wandelroute: de rondweg om Alkmaar. Maar dat ben ik even later alweer snel vergeten.

Zandput Alkmaar

Ik kruis voor de laatste keer de Provinciale weg en wandel verder om de Zandput. Langs de visvijver is een verrassend leuk pad met veel bomen. Even later wandel ik Alkmaar weer binnen.

Wandelroute Alkmaar Zandput

Wildemanshof

Een ander fraai hofje in Alkmaar is het Wildemanshofje aan de Oudegracht. Een grote witte ‘wilde Hercules’ in de gevel verwijst naar de stichter, Gerrit Wildeman. Hij bood op deze plek huisvesting aan bejaarde weduwen. Nog steeds wordt het hofje bewoond door vrouwen. Op de binnenplaats is een schitterende aangelegde tuin met rondom leilinden. Een prachtige plek om te wonen, pottenkijkers zoals ik even daargelaten. 

Wandelroute Alkmaar Wildemanshof

Het Bolwerk

Na de drukke binnenstad geniet ik van de rust op de voormalige stadswallen, nu beter bekend als ‘Het Bolwerk’. In de 19e eeuw zijn de verdedigingswallen omgebouwd tot een park in Engelse landschapsstijl.

Wandelroute Alkmaar oud centrum
Wandelroute Alkmaar stadswal

De mist is niet meer opgetrokken en ik ben blij dat de wandeling erop zit. Zonder handschoenen had ik het toch best koud.

Weg van Alkmaar en Oudorp is afwisselend. Ondanks het kruisen van de Provinciale weg is de combinatie van een historische stad met het natuurgebied van Oudorperhout verrassend. 

Alle foto’s

Horeca
Alkmaar
Oudorp

Begaanbaarheid paden
De route gaat over verharde en onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


Wandelroute Alkmaar
13,6 km rondwandeling
Station Alkmaar
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *