Menu Sluiten

Norger Esdorpenlandschap

Norgerholt • Beekdal Slokkert • Mooie essen • Zuidvelde

De gemarkeerde wandeling begint bij het dinercafé Norgerhout en is aangegeven met geel-blauwe paaltjes.

Een gemarkeerde wandelroute door het Norger Esdorpenlandschap. Beleef de combinatie van Drentse natuur en cultuur.

Norgerholt

Aan de overkant van het café ligt het eeuwenoude bos Norgerholt. Ik tref hier veel oude eiken, de bodem geflankeerd met adelaarsvarens, één van de twee grootste varens die we in Nederland kennen.

Essen

Als ik het bos uitkom en de weg oversteek, heb ik mooi uitzicht over de uitgestrekte akkers, ook wel essen genoemd.

Zuidvelde en zijn brink

Een deel van het kleine esdorp Zuidvelde is beschermd dorpsgezicht. Er staan een aantal oude Saksische boerderijen. In de historische veldschuur zitten kerkuilen. Deze roofvogel laat zich in deze omgeving in meer boerenschuren zien. In het dorp is een echte brink. Een brink was vroeger bedoeld voor de aanplant van bomen, waarvan de omwonenden het hout oogstten. Nog steeds is hier elk groepje bomen van een andere eigenaar.

Wat is een esdorp?
Een esdorp is een nederzettingsvorm op zandgronden. De kern van het dorp wordt gevormd door een brink, omgeven door boerderijen en akkers (essen). Een esdorp is ook bekend onder de naam brinkdorp.

Tonckensbos

Direct na Zuidvelde wandel ik het rustige en ongerepte Tonckensbos in. In een deel ervan liggen 40 grafheuvels, maar daar kom ik echter niet langs. De vele zware regenbuien heeft het brede zandpad veranderd in een modderpad. Ik moet mijn best doen om niet uit te glijden. Ach, toch niemand in het bos die het zou zien.

Beekdal van de Slokkert

Het mooie beekdal is een gebied met weidse graslanden, waar runderen grazen. Links van het brede pad kronkelt de Slokkert, maar die krijg ik niet te zien. Het is er ontzettend stil, de enige geluiden zijn afkomstig van de wind en fluitende vogels. Voor mij is het hier volop genieten.

Archeologisch beleefpunt
Dit gebied was het eerste archeologisch beleefpunt in Drenthe. In 2013 vond men hier een veenweg van 4000 jaar oud. Het beekdal was toen moeras en bos. De bewoners van toen hadden een brug aangelegd over het smalle gedeelte van de Slokkert, zodat ze van de ene kant naar de andere kant van de beek konden komen.

De plas

Vlak voor het einde van de wandeling kom ik langs een idyllisch gelegen plas dat omringd is door vele bomen, waarvan sommige in het water staan. De plas is ontstaan door het turf steken.

Ik sluit deze dag af met heerlijke taart en een glas fris op het gezellige terras van dinercafé Norgerhout.

Een mooie route met veel natuur, een esdorp en uitgestrekte essen (akkers). Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11 km

Startpunt
Dinercafé Norgerhout
Asserstraat 55
9331 JB Norg

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Draag waterdichte schoenen, het kan er erg nat zijn.

Horeca
Dinercafé Norgerhout

Bron
Natuurmonumenten

Mijn waardering
LINKS
Norger Esdorpenlandschap

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG