Menu Sluiten

Andijk-Enkhuizen | Zuiderzeepad etappe 27b | 13km

IJsselmeer • Monumentale kerk Andijk • Historisch Enkhuizen • Zuiderzeemuseum

In etappe 27b van het Zuiderzeepad wandel je van Andijk naar Enkhuizen. Tijdens de tocht is het genieten van het zicht op het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee en de oude VOC-stad Enkhuizen. Vergeet niet een bezoek te brengen aan het Zuiderzeemuseum.

Camping Dijk & Meer

De etappe van Medemblik naar Andijk heb ik reeds gewandeld en ik heb gekampeerd op de gezellige camping Dijk & Meer. Vandaag het laatste stuk van Zuiderzeepad etappe 27 naar Enkhuizen.

Dijk

Het grootste gedeelte wandel ik over de dijk naar Enkhuizen.

Kerk Andijk

In Andijk, vlakbij de dijk, staat de gereformeerde kerk Andijk. De kerk valt op vanwege zijn markante bouwkunst en zijn 45 m hoge toren. Het kozijnwerk is geschilderd in primaire kleuren. Ook het interieur is heel bijzonder. De gewelven zijn omkleed met een patroon van houten blokjes in allerlei kleuren. De kerk is zeker een bezoek waard.

kerk Andijk, Zuiderzeepad

Vergezichten IJsselmeer

Ook vandaag zijn er weer schitterende vergezichten over het IJsselmeer. Een groot zeilschip vaart dicht langs de kust.

Glastuinbouw

West-Friesland is bekend om de boeren en tuinders. Ik zie onderweg dan ook vele glazen kassen, waarvan sommige met schitterende symmetrische daken.

Vuurtoren De Ven

De Ven, een opvallende witte vierkante vuurtoren, staat eenzaam op de IJsselmeerdijk. De toren is gebouwd in 1699 en is één van de oudste vuurtorens van Nederland. Begin 2009 werd het licht van het lichtbaken gedoofd, maar na protest enkele maanden later toch weer ontstoken. Wat ooit een baken was voor de schippers, is nu een baken voor wandelaars en fietsers. Het wandelpad eindigt hier en gaat over in een fietspad. Het is door de vele fietsers oppassen.

Buitengebied Enkhuizen

Ik volg het fietspad tot Enkhuizen en voordat ik de oude haringstad binnenwandel geniet ik nog even van de weilandjes met schapen.

Zuiderzeemuseum Buiten

De route gaat langs het Zuiderzeemuseum Buiten. Als je tijd hebt dan moet je dit echt even gaan bekijken. Het openluchtmuseum is werkelijk schitterend! Als je alles goed wilt zien, ben je zo een dag onder de pannen. Dorpen rondom de voormalige Zuiderzee is gevraagd om een typisch gebouw af te staan. Deze zijn vervolgens in zijn geheel verplaatst naar Enkhuizen. In het museum is zelfs een straat uit Urk volledig opgezet. Met vrijwilligers die rondlopen en acteren is het alsof de tijd hier letterlijk heeft stilgestaan.

Zuiderzeemuseum Binnen

Bij de oude haven van Enkhuizen staan schitterende eeuwenoude grachtenpanden. In één van de panden is het Zuiderzeemuseum Binnen gehuisvestigd. Ik sla dit museum over, want er is helaas geen tijd meer voor.

Zuiderzeepad

Dit was wederom een etappe van het Zuiderzeepad, een verkenningstocht langs de oude Zuiderzee, die door de eeuwen heen zijn stempel heeft gedrukt op de cultuur en economie. Bezoek vissersdorpen en stadjes, ruik de geur van gerookte paling en bezichtig vestingen en stoomgemalen die herinneren aan de strijd tegen de zee.

Routeaanduiding

Deze etappe van het Zuiderzeepad is ondanks de schitterende uitzichten over het IJsselmeer, het fraaie Enkhuizen en het Zuiderzeemuseum toch minder mooi dan het gedeelte van Medemblik naar Andijk. Er waren meer industrieën en een groot gedeelte liep ik parallel met de weg. Ik geef deze etappe:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
13 km

Startpunt
Parkeerplaats Poldermuseum
Dijkweg 319
1619 JH Andijk

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
Enkhuizen

Bron
Zuiderzeepad

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG