Menu Sluiten

Medemblik-Andijk | Zuiderzeepad etappe 27a | 11 km

Medemblik • Kasteel Radboud • Stoommuseum • IJsselmeer

In etappe 27a van het Zuiderzeepad wandel je tussen de oude stad Medemblik naar Andijk. Medemblik is de oudste stad van Wes-Friesland en standplaats van kasteel Radboud. Tijdens de tocht is het genieten van het zicht op het IJsselmeer, de voormalige Zuiderzee.

Zuiderzeepad Etappe 27

Etappe 27 van het Zuiderzeepad is eigenlijk van Medemblik naar Enkhuizen, maar vanwege de pijn in mijn voeten splits ik deze 23 km lange etappe in tweeën. Ik verblijf op de camping Dijk & Meer en dat ligt heerlijk op de route.

Medemblik

Medemblik is de oudste stad van West-Friesland en kreeg in 1289 als eerste plaats in West-Friesland stadsrechten van graaf Floris V van Holland. In Medemblik staan veel fraaie historische gevels en is het de standplaats voor de stoomtrein Hoorn-Medemblik. Het stationnetje dateert uit 1887, het openingsjaar van de spoorverbinding met Hoorn.

Haven Medemblik

In de haven is het gezellig druk. Men dacht dat de afsluiting van de Zuiderzee de nekslag voor Medemblik zou zijn, maar in de jaren zestig van de 20e-eeuw ontwikkelde de stad zich tot een watersportcentrum.

Kasteel Radboud

In de luwte van de haven, vlakbij het IJsselmeer, staat het sfeervolle kasteel Medemblik ofwel Radboud. Het fraaie gebouw is een dwangburcht welke dateert uit 1288 en is gebouwd in opdracht van graaf Floris V tegen de infiltraties van de Friezen. Sinds 2016 is het een museum en binnen ervaar je nog de middeleeuwen.

Dijk IJsselmeer

Ik verlaat de boulevard en wandel verder over de dijk, vanwaar ik schitterende uitzichten heb over de voormalige Zuiderzee. Een geliefde plek om de hond uit laten.

Stoommuseum

Aan de overkant van de weg staat het oude stoomgemaal Vier Noorder Koggen, dat nu is ingericht als het stoommuseum. Het museum is vrij toegankelijk voor museumjaarkaarthouders. Ik ga maar eens kijken en dat loont de moeite. Ik krijg een demonstratie hoe de zware machines in werking worden gesteld. Het is allemaal zeer interessant.

Doorkijkjes IJsselmeer

Ondanks dat ik over de dijk wandel, zie ik niet altijd het IJsselmeer. Naast de dijk is er soms een strook groen. Meestal wordt dit afgewisseld met inhammen, waardoor ik verrast word met schitterende uitzichten. Ondanks de harde wind is het vandaag niet erg druk op het water.

Strandjes Wervershoof

Op de route liggen meerdere strandjes. Deze nodigen uit voor een verkoelende duik. Er zijn ontzettend veel parasurfers die allerlei kunstjes laten zien. Fantastisch om te aanschouwen.

Vlonder natuurgebied Vooroever

Aan de IJsselmeerkust ligt het kleine natuur- en recreatiegebied De Vooroever. Er was mij onderweg verteld dat hier lepelaars broeden. Die heb ik niet gezien, maar wel vele zilverreigers, ganzen en bergeenden.

Buurtjeskerk Andijk

Aan de dijk staat een Idyllisch klein kerkje uit 1667, de Buurtjeskerk. Het is één van de oudste gebouwen van Andijk en is in 2003 omgevormd tot restaurant ‘Het Kerkje’.

Deze etappe zit erop. Een verrassend mooie tocht langs het IJsselmeer. . Ik wandel over de dijk verder naar de camping Dijk & Meer. Morgen het tweede gedeelte naar Enkhuizen

Zuiderzeepad

Het Zuiderzeepad is een verkenningstocht langs de oude Zuiderzee, die door de eeuwen heen zijn stempel heeft gedrukt op cultuur en economie. Breng een bezoek aan vissersdorpen en stadjes, ruik de geur van gerookte paling en bezichtig vestingen en stoomgemalen die herinneren aan de strijd tegen de zee.

Routeaanduiding

Ik vond dit een verrassend mooie etappe van het Zuiderzeepad. Zo wandelde ik door de oude stad Medemblik en langs het IJsselmeer, waar stukjes ‘nieuwe’ natuur zijn ontstaan. De route is duidelijk aangegeven met de bekende wit-rode strepen. Ik geef deze etappe:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11 km

Startpunt
Station Medemblik
Dam 2
1671 AW Medemblik

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
In Medemblik voldoende horeca.

Bron
Zuiderzeepad

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG