Menu Sluiten

Woest Aantrekkelijk

Hoogste duin • Fraaie uitzichten • Zee en strand • Bos en heide

De prachtige wandelroute Woest Aantrekkelijk, in 2023 uitgeroepen tot mooiste wandelroute van het jaar, gaat over de hoogste duin van Nederland, door stille naaldbossen, fraaie duinvalleien en langs de zee. De naam verwijst naar het soms woeste karakter van de route, met steile klimmetjes door het mulle zand of tegen lange trappen op. Er zijn vele uitkijkpunten met schitterende vergezichten over de Schoorlse Duinen.

Polders Groet

De wandelroute Woest Aantrekkelijk is door de website mooisteroutes.nl uitgeroepen tot mooiste wandelroute van het jaar 2023. Ik ben dus enorm nieuwsgierig en start al vroeg. Al vrij snel na het verlaten van de Kerkbrink klauter ik over grote boomwortels naar boven, vanwaar ik mijn eerste fraaie uitzicht heb over de polder.

Woest Aantrekkelijk uitzicht polders

Uitkijktoren

Een stijl smal en kronkelend pad brengt mij naar een ander uitzichtpunt over de polder. Iets verder is een echte uitkijktoren met uitzicht over de gehele polder. Omdat ik eigenlijk nog maar net begonnen ben met de wandelroute en het veel stijgen en dalen is, laat ik deze uitkijktoren letterlijk links liggen.

Woest Aantrekkelijk uitkijktoren

Steile zandduin

Inmiddels ben ik aangekomen bij een zeer steile zandduin naar beneden. Er ligt zelfs een dik touw waar ik mij eventueel aan kan vasthouden. Ik was niet van plan om deze duin af te dalen, maar er kwam een hond te enthousiast op mij afrennen. Als je van wat avontuur houdt, kan ik dit aanbevelen, want het valt allemaal reuze mee.

Catrijper Nok

Een trappenroute van maar liefst 249 treden brengt mij naar de hoogste duin van Nederland, de Catrijper Nok. Ik voel mijn kuiten branden, maar op de duintop van 55,4 meter hoog word ik beloond met een geweldig uitzicht.

Woest Aantrekkelijk Catrijper Nok trappenroute

Weetje over de Catrijper Nok
In 2021 was de toekomst van deze trap nog onzeker, maar de trap is zo populair dat een crowdfunding binnen drie dagen de beoogde 38.000 euro opbracht. De trap, die gelijk staat aan het beklimmen van 13 verdiepingen, wordt door verschillende topatleten gebruikt.
(bron: wikipedia)

Hondenvrij gebied Schoorlse Duinen

De wandelroute gaat verder door een gedeelte in de Schoorlse Duinen waar honden verboden zijn. In dit gebied grazen runderen. Het is hier een stuk rustiger dan bij de Catrijper Nok.

Woest Aantrekkelijk Schoorlse Duinen

Vogelmeer

Iets verder ligt een klein meertje idyllisch tussen de duinen. Het is het Vogelmeer en een mooie plek voor een pauze. Aan de overkant van het water grazen zwarte runderen. De wandelroute gaat verder door de Schoorlse Duinen en via een dennenbos naar de Noordzee. Onderweg is er nog een fraai uitzichtpunt.

Noordzee

Na wat stijgen en dalen kom ik uit bij de Noordzee. Het strand ziet er stil en verlaten uit. Het is tijd om mijn regenjas aan te trekken. Het hagelt inmiddels en in de verte kleurt de lucht grijszwart. Met de hagel en stevige zijwind is het niet echt genieten langs de zee.

Woest Aantrekkelijk Noordzee

Schoorlse Duinen

Even later ga ik de Schoorlse Duinen weer in. De lucht is inmiddels geklaard en de zon breekt zelfs door. Deze duinen staan in de top vijf van Nederlandse mooiste zandverstuivingen en dat vind ik niet zo verwonderlijk. De duinen hebben hier een breedte van 5 km en het gebied is afwisselend.

Woest Aantrekkelijk Witte Duinen

Witte zandduinen

In de Schoorlse Duinen liggen ook spierwitte zandduinen. Heel bijzonder en het alsof ik in een andere wereld ben beland. Ik verbaas mij over de vele honden. Eigenaren met niet 1, maar wel 8 honden. Misschien zijn het hondenuitlaatservices, ik weet het niet. Fijn vind ik het niet, want de meeste honden lopen los. Ik wacht even tot ze weg zijn en klauter naar de top van zo’n witte duin. Het wachten en klimmen wordt beloond met een waanzinnig uitzicht. Eigenlijk wil ik niet weg, maar in de verte verandert de lucht al: er is regen op komst.

Woest Aantrekkelijk Witte Zandduinen

Heide

Ik pak mijn rugzak in en wandel door het mulle zand naar beneden, naar een heideveld en vervolgens het bos in. De route volgt vrij veel de rode pijlen, een wandelroute van 20,5 km die gaat over de hoogste duintoppen.

Woest Aantrekkelijk Heide

Uitzichtpunt

Als je denkt dat je alle klimmetjes hebt gehad, kom je bedrogen uit. Anderhalve km voor het einde is er nog een steile klim, maar ook hier word ik weer beloond met een schitterend uitzicht. De route is van begin tot het eind klimmen en dalen.

Woest Aantrekkelijk Uitzichtpunt

Rendiermos

Ik moet soms in mijn ogen wrijven om te voelen of ik echt wel in Nederland ben. Ik heb nog nooit zoveel rendiermos, witte bergen en zandduinen bij elkaar gezien. Deze wandelroute is echt Woest Aantrekkelijk!

Woest Aantrekkelijk rendiermos

Smal paadje

Ik verlaat het brede pad en wandel verder over een smal paadje, waar ik regelmatig even moet bukken voor de dunne kromgegroeide boompjes. De lucht kleurt nu zwart, 700 meter voor ik bij het beginpunt ben. Ondanks het stevig doorstappen, hou ik het helaas niet droog.

Woest Aantrekkelijk is een wonderschone route door de duinen bij Groet. Het is van begin tot eind afwisselen en genieten van prachtige vergezichten in de Schoorlse Duinen. Het is verkozen tot mooiste wandelroute van 2023 door de website Mooiste Routes. Routemaker Wiebe de Bruin heeft werkelijk een schitterende route gemaakt. Een terechte winnaar!


PRAKTISCHE INFO
Afstand
14,9 km

Startpunt
Kerkbrink Groet

OV
Bushalte Kerkbrink
Groet

Honden
Verboden voor honden

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Strandpaviljoen

Bron
Mooiste Routes

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG

2 reacties

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *