Koningspad XL etappe 3 | Wijnjeterper Skar – Lippenhuizen
Op de derde etappe van Koningspad XL wandel je vanaf Natura 2000 Wijnjeterper Skar via de landgoederen Olterterp en Lauswolt naar het Koningsdiep. Vervolgens gaat de route door Hemrikker Scharren naar de Opsterlandse Compagnonsvaart en eindigt hij in Lippenhuizen.
Wijnjeterper Schar
Nadat ik de auto op het eindpunt heb geparkeerd, fiets ik naar de parkeerplaats van het Natura 2000 gebied Wijnjeterper Schar. Ik ontdek al vrij snel dat de knooppunten niet overeenkomen met de GPX. Het eerstvolgend knooppunt gaat over de weg. De GPX gaat dwars door het Natura 2000 gebied Wijnjeterper Skar. Ik volg dan ook maar de GPX. Dit kleine heidegebied herbergt zeldzame blauwgraslanden en is werkelijk een pareltje.
Natuurgebied De Poasen
Wijnjeterper Skar gaat over in het natuurgebied De Poasen, dat middenin het beekdal ligt van de Alddjip, ook bekend als het Koningsdiep. De Poasen is in 2015 ingericht als onderdeel van de landinrichting Koningsdiep. Het natuurgebied is dus vrij nieuw. In het gebied is een moeras aangelegd, een goed leefgebied voor diverse dier- en plantensoorten.
Golf & country club Lauswolt
Na een stukje over de weg steek ik een breed zandpad in naar landgoed Lauswolt. 50 Jaar geleden werd op het landgoed een golfbaan aangelegd, welke in 1995 is uitgebreid tot 18-holes. Ik vind het bijzonder om te zien hoe de “tees” zijn geïntegreerd in het parkachtig bos en het beekdallandschap.
Landgoed Lauswolt
Verscholen in de prachtige bossen ligt het vijfsterrenhotel Landgoed Lauswolt. De lucht dreigt met donkere wolken. De weerapp voorspelt een flinke regenbui, maar ik waag het er maar op en wandel verder over statige bomenlanen. Deze lanen en enkele zichtlijnen zijn nog van de oude glorieuze tijd waarvan de historie van het landschap teruggaat tot 1631.
Koningsdiep
En dan is het moment dat ik voor het eerst vandaag een glimp opvang van het kronkelende Koningsdiep, ook wel Ouddiep (Alddjip) genoemd. Door de vele struiken is de beek moeilijk te zien. Maar zo nu en dan is er een open stukje. Gelukkig maar.
Hemrikkerscharren
Het Koningsdiep slingert verder door het natuurgebied Hemrikkerscharren. Ook dit gebied maakt deel uit van het herinrichtingsplan Koningsdiep. In de praktijk betekent dat de oude meanders van de beek worden hersteld evenals het beekdal. Onaangetaste weilanden staan vol met bloeiende grassen en wilde bloemen.
Uitkijktoren Skarrekiker
Aan het begin van de Hemrikkerscharren staat de uitkijktoren met de naam Skarrekiker. Kinderen mochten zelf hun droomuitkijktoren bedenken, met als resultaat de Skarrekiker. De glijbaan wacht uitnodigend, maar tijdens de wandelroute Weg van Hemrik heb ik de glijbaan al getest. Vandaag heb ik niet veel tijd en ga verder met de etappe.
It Berchebosk
De naam It Berchebosk is ontstaan rond 1760 als onderdeel van de turfroute. Tijdens de winning en afvoer van turf gooide men een gedeelte van de afgegraven grond op grote bulten. Dat gebeurd ook in It Berchebosk. Berch is Fries voor bult. Dat betekent dat er in dit bos bulten zijn te vinden. Er zijn er zelfs nog twee. Op de hoogste ‘berch’, de Katteberg staat een bankje waar ik geniet van het fraaie uitzicht over akkers met goudgeel graan.
Opsterlandse Compagnonsvaart
Het bospad komt uit bij de Opsterlandse Compagnonsvaart, een kilometerslang kanaal tussen Gorredijk en Smilde. Het kanaal is ooit gebruikt voor het vervoer van turf, maar maakt nu deel uit van de toeristische vaarroute Turfroute. Het is er lieflijk en rustig. In het water ligt een enkel bootje aangemeerd. Ik groet het echtpaar met hallo, waardoor de slapende man wakker schrikt en verward vraagt: ja? Ik glimlach even naar ze en vervolg het wandelpad dat even later overgaat in een verharde weg en hier begint dan ook de bebouwing.
Vosseburen
Bij de buurtschap Vosseburen ligt de klapbrug Pôlebrêge over de Opsterlandse Compagnonsvaart. In de verte zie ik de watertoren van Lippenhuizen. Nog een laatste stuk langs een brede sloot die rijkelijk begroeit is met prachtige zwanenbloemen. Een mooie afsluiting van een prachtige derde etappe van het Koningspad XL.
Koningspad XL: wandel door een uniek landschap
Het Koningspad XL is gebaseerd op de gelijknamige wandelgids van landloper Fokko Bosker. Het lange afstandswandelpad bestaat uit 14 etappes door het stroomdal van het Koningsdiep. Of de Boarn, zoals de Friezen dit riviertje noemen. Het is één van de mooist bewaarde en karakteristieke beekdalen van Noord-Nederland. De wandelroutes geven een beeld van heden en verleden van het landschap en cultuurhistorie rond deze rivier in het zuidoosten van Friesland. Het is een tocht door een rijk en gevarieerde landschap van heidevelden, bossen, landgoederen, veenweiden, boerennederzettingen en uitgestrekte moerassen in de natte delta van Friesland.
Ook de derde etappe van het Koningspad XL, van Wijnjeterper Skar naar Lippenhuizen mag er zijn. De natuurgebieden volgen elkaar naadloo op en ik heb mij geen moment verveeld. Ik kijk alweer uit naar de vierde etappe! Ik geef de derde etappe:
PRAKTISCHE INFO |
Afstand 17,1 km Startpunt P-plaats Wijnjeterperschar Nije Heawei 9241 WC Wijnjewoude Eindpunt Knooppunt 19 De Buorren Lippenhuizen Toegankelijkheid Draag goede waterdichte schoenen Horeca onderweg Rustpunten Bron Koningspad XL Mijn waardering |
ALLE FOTO’S