Menu Sluiten

Weg van Zwanenwater

Duinmeren • Duinen • Vogelrijk

Wandelroute Weg van Zwanenwater gaat door de twee grootste natuurlijke duinmeren van West-Europa. Het gebied bestaat verder uit vochtige duinvalleien, duinen met graslanden en duinheide. Een toegangsbewijs voor het Zwanenwater is verplicht: € 3 (leden van Natuurmonumenten gratis)

Keesplasje

Direct na de ingang klim ik een duin omhoog en wandel even later over het hoofdpad, een stevig schelpenpad. Het eerste water wat ik passeer wordt door de boswachters van Natuurmonumenten ook wel het Keesplasje genoemd, vernoemd naar een hele bijzondere vrijwilliger van het Zwanenwater.

Wandelroute Zwanenwater Keesplasje

Riet

In het gebied zijn vele goudgele rietkragen en uitgebloeide rietstengels. Het heeft de afgelopen nacht gevroren en zelfs licht gesneeuwd.

Wandelroute Zwanenwater Rietkragen

Vogel- en vlinderparadijs

Nu is het rustig wat betreft vogels en vlinders, maar in het voorjaar is het Zwanenwater erg geliefd voor trekvogels. In de bloemrijke duinvalleien fladderen in de zomer talrijke vlinders. 

Wandelroute Zwanenwater

IJsschotsen in Zwanenwater

Jammer genoeg is het net geen winter sprookjeslandschap. Daarvoor is de meeste sneeuw alweer verdwenen, maar sommige watertjes zijn nog steeds bedekt met een laagje ijs. Ik kom zelfs ijsschotsen tegen.

Wandelroute Zwanenwater ijsschotsen

Vogelkijkscherm en vogelkijkhut

Op deze korte route zitten vrij veel vogelobservatiehutten, in allerlei vormen. De eerste die ik tegenkom is een vogelkijkscherm. Hier is niet heel veel te zien en wandel ik verder naar een heuse vogelkijkhut met de vreemde naam ‘Botenhuis’. Ook hier is het een al rust, behalve een aantal aalscholvers hoog in de bomen.

Wandelroute Zwanenwater Botenhuis

Duinmeren Zwanenwater

Bij beide vogelobservatiehutten kijk ik uit over het duinmeer Eerste Water. Iets zuidelijker is ook nog het Tweede Water. Beide duinmeren zijn begin 18e eeuw ontstaan door stijging van het grondwater dat bleef staan.

Wandelroute Zwanenwater Eerste Water

Wist je dat?
Aalscholvers geen waterdicht verenpak hebben? Om hun vleugels te drogen spreiden ze hun vleugels.

Bos

Ik verlaat het Botenhuis en de route gaat verder door een stukje bos of misschien moet ik het bosschage noemen? De Corsicaanse den doet het hier trouwens goed.

Wandelroute Zwanenwater bos

Gaspeldoorn

En dan zie ik geel bloeiende struiken. Een bloeiende brem in de winter? Nee, op het informatiebord lees ik dat het hier gaat om de gaspeldoorn. Met zijn knalgele bloemen zijn ze een opvallende verschijning. Deze struik bloeit al in de wintermaanden, tot en met mei. Hij heeft geen blad, maar grote doorns. Schitterend, zo midden in de winterse taferelen.

Wandelroute Zwanenwater gaspeldoorn

Wandelpad onder water

Helaas moet ik hier de route afbreken. Het pad loopt iets naar beneden en juist daar staat het vol water. Ik besluit om terug wandelen en vervolgens de route andersom te lopen. Voor de beschrijving van de route heeft dit geen gevolgen.

Wandelroute Zwanenwater laarzen

Vogelkijkhut Tweede Water

Het pad kronkelt verder een weg door duinen en bosschages. Voor de verbindingsbrug tussen het Eerste en Tweede Water gaat een pad links naar alweer een vogelkijkhut. Vanuit hier heb je zicht over het Tweede Water. Ook dit pad staat vol water en moet ik helaas laten voor wat het is.

Wandelroute Zwanenwater brug

Vogelobservatiehut Zwanenwater

Maar gelukkig zijn er meer vogelkijkhutten op de route. Iets verderop ligt de vogelobservatiehut Zwanenwater. Een bijzonder natuurgebied verdient een bijzonder vogelkijkhut, zo schrijft Natuurmonumenten op het informatiebord. En bijzonder is de hut, zo ook het verhaal hoe deze hut hier terecht is gekomen. De drijvende vogelkijkhut is gemaakt in Rotterdam en in 1999 met de boot richting het Zwanenwater vervoerd. Vervolgens is de hut per helikopter door de luchtmacht naar het Eerste Water gebracht.

Wandelroute Zwanenwater drijvende vogelkijkhut

Uitzichtpunt Zwanenwater

Een trap leidt mij naar een uitzichtpunt op de top van een duin. Hier staan meerdere (picknick) bankjes. Vanaf hier zie je de watertjes in duinvalleien. In de verte graast de kudde blonde Aquitaine runderen.

Wandelroute Zwanenwater uitzichtpunt
Wandelroute Zwanenwater blonde Aquitaine

Het laatste stuk gaat over een geasfalteerde weg. Hier kom ik het Duitse echtpaar weer tegen. Ook zij moesten, net als ik, de route afbreken en het vervolgens de andere kant op hervatten.

Zwanenwater is een prachtig en bijzonder natuurgebied. Er is hier zoveel te zien. Voor mij persoonlijk is het enig minpuntje dat het pad half verhard en vrij breed is, waardoor het voor mij minder natuurlijk aanvoelt.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
6,7 km

Startpunt
Parkeerplaats Het Zwanenwater
Zuidschinkeldijk 3a
1759 JH Callantsoog

Honden
Honden verboden

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen

Horeca onderweg
Geen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Natuurmonumenten

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *