Menu Sluiten

Weg van Winterswijk

Oude bossen • Watermolens • Kronkelende beek • Karakteristieke hallehuis boerderijen

Een prachtige wandelroute vanuit Winterswijk langs de Boven-Slinge, door de bossen Bekendelle en Buskersbos in de Achterhoek.

Ik ga twee dagen aaneengesloten wandelen vanuit Winterswijk. De eerste wandeldag begint op station Winterswijk. De route is geïnspireerd op de Trage Tocht Winterswijk Bekendelle.

Woold

Vanaf het station verlaat ik al vrij snel Winterswijk en kom aan in Woold, een dorpje dat in de luwte ligt van Winterswijk.

Watermolen Den Helder

De in 2016 gerestaureerde watermolen Den Helder staat op een idyllisch plekje. De molen stamt uit 1303. Wat is het hier mooi. Het naastgelegen restaurant De Gulle Smid is 7 dagen per week geopend, zo ook vandaag. Maar ik heb nog niet genoeg kilometers gemaakt en besluit om verder te gaan.

Watermolen Berenschot

Al vrij snel kom ik bij de watermolen Berenschot. Deze watermolen in de Slinge behoorde ooit bij de havezate Groot-Pleckenpol. De molen wordt voor het eerst genoemd in 1652 en bestond toen uit twee vakwerk molenhuizen. Vlakbij de watermolen Berenschot begint de Trage Tocht.

Boven-Slinge

De route gaat verder langs het kronkelende beekje Boven-Slinge. In het bos fluiten de vele vogels er lustig op los. Onder de enorm hoge dennen bloeit de bosanemoon weelderig. Een gele vlinder fladdert over de ontluikende knoppen van heesters. De beek heeft in de bochten hoge afkalvende oevers.

Duitsers in de Achterhoek

Winterswijk-Woold ligt tegen de grens met Duitsland. Ik kom dan ook vele Duitsers tegen, waarvan de meesten op de fiets (met helm). Terwijl ik een korte pauze neem aan de Boven-Slinge, spreekt een Duitse vrouw mij aan in half Duits/Nederlands. Samen genieten we even van de het gefluit van de vogels.

Moerasbos Bekendelle

Het moerasbos Bekendelle kan in de winter volledig onder water staan. Ook nu staat er een deel blank. Het is het leefgebied van de ijsvogel. Deze zeldzame vogel graaft zijn nestholte in de steile oevers van een buitenbocht van de beek. Ik heb deze tropisch aandoende vogel helaas niet gezien, maar misschien heb jij meer geluk.

Oude Bocheltsebaan

Over de onverharde weg Oude Bocheltsebaan liep tussen 1880 en 1931 een spoorlijn. Dit herken je nog  aan de lange kaarsrechte weg. Het is nu een heerlijk pad voor wandelaars en fietsers.

Hallehuis boerderijen

Na het verlaten van de Oude Bocheltsebaan wandel ik tussen een aantal karakteristieke Achterhoekse boerderijen door. De wegen zijn hier allemaal half verhard. Ik voel mij even terug geworpen in de tijd. Heerlijk is het hier. Zo zou ik wel willen wonen, weg van de drukte van de vele auto’s die ons landje rijk is.

Buskersbos

Vlak voor Winterswijk ligt nog een parel, het Buskersbos, een mooi gemengd bos met paden strak langs de Boven Slinge. Bij een brug baddert een hond in het frisse water van de beek.

B&B de Maalderi-je

De wandeling zit erop, maar ik loop door naar mijn logeeradres ‘B&B de Maalderi-je‘. Op dit schitterend adresje word ik allerhartelijkst ontvangen door de gastvrouw Sandra Veerkamp.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
16 km

Startpunt
Station Winterswijk
Stationsstraat 32
7101 GH Winterswijk

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Goed te lopen in alle jaargetijden.

Horeca
De Gulle Smid; Restaurant Berenschot’s watermolen en Rustpunt aan de Bocheltse Baan

Bron
Weg van Wandelen

Waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG