Menu Sluiten

Weg van vuurtoren Texel

Strand • Zee • Vuurtoren • Uitzichtpunt

Een korte wandelroute rondom de vuurtoren Eierland van Texel. Je wandelt door de Eierlandse duinen en gaat via het strand terug.

Vuurtoren Eierland

Vuurtoren Eierland zullen we tijdens deze wandeling nog veelvuldig zien. De felrode toren is bijzonder fotogeniek en laat zich dan ook makkelijk fotograferen. Het Texelse lichtbaken is de enige vuurtoren in Nederland waar je aan drie kanten over zee uitkijkt.

Wandelpaden vol plassen

We wandelen een klein stukje langs de weg, maar gaan al snel de duinen in. Bij een Y-splitsing willen we het linker pad aanhouden, maar het staat volledig blank vanwege de enorme regenval van de afgelopen dagen. Noodgedwongen nemen wij de met geel gemarkeerde route, waardoor wij eerder het strand bereiken.

wandelroute vuurtoren Eierland Texel geel gemarkeerde wandelroute De Cocksdorp

Uitzichtpunt Eierlandse Duinen

Jammer, maar heel erg is het ook niet, want halverwege is een fraai uitzichtpunt. Ondanks dat het eb is, zien we een soort baaien op het strand. Het lijkt een beetje op de Slufter, maar dan in het klein.

wandelroute vuurtoren Eierland Texel uitzichtpunt Eierlandse Duinen
wandelroute vuurtoren Eierland Texel Noordzee

Paddenstoelen op het strand

Voordat we afdalen naar het strand zie ik ineens paddenstoelen staan tussen het helmgras. Ik heb dit nog nooit eerder gezien. Prachtig hoe de hoedjes bedekt zijn met natte zandkorrels. Via het internet ontdek ik dat het hier gaat om de splijthoedhertenzwam.

wandelroute vuurtoren Eierland Texel strand paddenstoel

Drukte op het strand

Ik raak in gesprek met andere wandelaars. Het blijkt dat de Duitsers en Belgen nog herfstvakantie hebben Dat verklaart waarschijnlijk de drukte op het strand. Naast de vele mensen zien we veel honden die genieten van de vrijheid op het strand.

wandelroute vuurtoren Eierland Texel drukte op het strand bij de Noordzee

Waddenveer De Vriendschap

Daar waar wij het strand gaan verlaten, ligt de stoere zelfgebouwde steiger van de waddenveer De Vriendschap er verlaten bij. Waddenveer De Vriendschap is een seizoengebonden passagiersschip dat rondvaarten en tochten organiseert op de Waddenzee. Een van de tochten is een dagtocht van Texel naar Vlieland. Kijk voor actuele vaartijden, online boeken en betalen op de site van De Waddenveer.

wandelroute vuurtoren Eierland Texel waddenveer De Vriendschap

Juveniel zilvermeeuw

In de luwte van de duinen nemen we onze lunchpauze. Onze oer-Hollandse broodjes met kaas zien er zo lekker uit dat een jonge zilvermeeuw brutaal op ons af komt. Piepend blijft het jong voor ons zitten. Zijn moeder haalt hem op, maar dat gaat niet zomaar. Het lijkt alsof het jong tegen zijn moeder zegt: mammie, zij eten brood met kaas, dat wil ik ook. Uiteindelijk geeft ie het op en hoopt dat wij hem wat toewerpen. Verstandig als wij zijn, doen we dat niet. 

wandelroute vuurtoren Eierland Texel zilvermeeuwen

KNRM station Texel De Cocksdorp

KNRM Texel heeft drie reddingsstations met boothuizen. Eén daarvan is een drijvende boothuis. Sinds 1992 heeft De Cocksdorp een snelle rigid inflatable reddingboot, die onder zware weersomstandigheden inzetbaar is. Ondanks dat het hard waait, kunnen de deuren van het KNRM station gelukkig gesloten blijven.

wandelroute vuurtoren Eierland Texel gebouw KNRM

Kiosk De Noorman

Iets verderop staat de kiosk van rederij De Vriendschap. Hier koop je een kaartje voor de veerdienst Texel-Vlieland. Het schattige, in vrolijke kleuren geschilderd houten gebouwtje heeft de naam De Noorman.

wandelroute vuurtoren Eierland Texel kiosk  De Noordman

Pad door de duinen

De  wandelroute sluit af met een stuk door de duinen. De duinmeertjes waar we langskomen zijn nu erg groot, waarschijnlijk ook vanwege de hevige regenval van oktober en de laatste dagen. Ook hier hebben we zicht op de vuurtoren, die weerspiegelt in het water. Naast de vuurtoren staan de typische eilandhuisjes.

wandelroute vuurtoren Eierland Texel duinmeer
wandelroute vuurtoren Eierland Texel duinpad

Uitzicht vuurtoren Eierland

Deze wandeling is eigenlijk niet compleet zonder een bezoek aan de vuurtoren. Daar sluiten we de wandeling dan ook mee af. Het is namelijk het laatste weekend dat de vuurtoren nog open is. Via een wenteltrap klimmen we naar boven. Op de zesde verdieping worden we beloond met een adembenemend uitzicht over Texel, de Noordzee, de Waddenzee en het eiland Vlieland. Kijk voor meer informatie op www.vuurtorentexel.nl.

wandelroute vuurtoren Texel uitzicht vanaf de vuurtoren

Geschiedenis vuurtoren Eierland op Texel
Voor de kust van Texel vergingen vele schepen. Tot 1863 had Texel alleen een houten baken. De Texelse notaris Johannes Kikkert pleitte vurig voor een vuurtoren op de noordpunt van Texel. De eerste steen werd gelegd op 25 juli 1863 en op 1 november 1864 mocht Kikkert het licht ontsteken.  Tijdens de opstand van de Georgiërs in april 1945 raakte de toren zwaar beschadigd. Hij is in 1948 hersteld. Wel veranderde de vorm van de toren: hij werd een stuk breder.

Weg van vuurtoren Texel is een fraaie wandelroute door de Eierlandse duinen van Texel. Het heeft alle kenmerken van een ‘eilandwandeling’ in zich: duinen, strand, zee en een vuurtoren. Wij waarderen deze route met:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
9 km

Startpunt
Vuurtoren Eierland
De Cocksdorp, Texel

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Strandpaviljoen Faro Beach

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
NP Duinen van Texel

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *