Menu Sluiten

Weg van Vollenhove

Vollenhoverkanaal • Waterloopbos • Ruïne • Vollenhove

Deze wandelroute gaat langs het Vollenhoverkanaal, het Kadoelerbos en sluit af met een korte stadswandeling door het oude Vollenhove.

Vollenhoverkanaal

Ik parkeer de auto bij de passantenhaven en verlaat Vollenhove. Over de bijzondere witte brug vervolg ik mijn weg langs het Vollenhoverkanaal. Het is hier even goed opletten. Ik loop natuurlijk weer verkeerd. Het is de bedoeling dat je voor het hekwerk van het bedrijventerrein het graspad opgaat dat vervolgens overgaat in een grasdijk. Soms moet ik over een metalen hek klimmen. Hier zitten speciale inzetstukjes in, waar ik mijn schoenen op kan zetten. Gelukkig, want ik ben niet meer zo lenig als toen ik twintig was. Vanaf de dijk heb ik mooie vergezichten over het water.

Waterloopbos

Na een lang stuk over de dijk ga ik het bos in. Bovenop een heuveltje staat een bijzonder metalen kunstwerk in de vorm van een vleugel waarbinnen een bankje is. Iets verderop, op het eind van een zeer smal kanaal, is een sluisje van het Waterloopbos. Dit is maar een klein onderdeel van het Rijksmonument.

Schutsluis Voorstersluis

Bij de Voorstersluis zie ik een deel van de Zwolse Vaart. Helaas wordt er gewerkt en een tractor ontneemt mij veel zicht.

Voorstersluis
Deze sluis dient voor het overbruggen van het waterpeil van de Zwolse Vaart in de polder tot het bijna 7 meter hogere peil van het Vollenhoverkanaal. De andere twee van de drie grote schutsluizen zijn die bij Urk en Lemmer.

Kadoelerbos

Dit jong gevarieerd bos ligt evenwijdig aan de oude kustlijn van het IJsselmeer. De bodem is hier vochtig, waardoor paddenstoelen hier erg goed groeien. In het bos zijn al ruim 1400 verschillende soorten geteld. Ik verlaat het bos en ga de grasdijk op richting Kadoelermeer.

Kadoelermeer

Wat een verschil met het jonge dichte bos. Hier is het heerlijk weids, met schitterende luchten. Door de harde wind wisselen verschillende kleuren wolken elkaar af. De blauwe lucht spiekt er zo nu en dan tussendoor. In het Kadoelermeer liggen twee kleine eilandjes, omzoomd met goudkleurig riet. Ook de kades zijn begroeid met riet.

Picknick met Hollandse luchten

Aan het water neem ik mijn lunchmomentje. Volgens een informatiepaneel zijn de Hollandse luchten nergens zo mooi als hier. Of dat echt zo is, kan ik als leek natuurlijk niet beoordelen. Maar voor vandaag klopt het als een bus. Het is schilderachtig mooi, echt zo’n wow-moment. Op het eind van de grasdijk, vanaf de sluis, heb ik mooi zicht op het Zwanendiep. Dit is een groot meer aan de andere kant van de sluis. De zon schittert op het water.

Bentpolder

Het is een lang stuk over het Bentendijkpad, langs de andere kant van het Vollenhoverkanaal. Ook hier is het werkelijk schitterend. De luchten die nooit hetzelfde zijn, het riet langs het water. Een verdwaald schip komt voorbij varen. De stilte is overweldigend, het enige dat ik hoor is de harde wind die zo nu en dan door de kale bomen giert.

Vollenhof

Voor diegenen die daar zin in hebben is het mogelijk om vanaf de dijk een uitstapje te maken naar de havezate Vollenhof. Je gaat over een smal paadje dwars door weilanden langs een boerderij. Het pad is aan weerskanten afgezet met stroomdraad. De oude havezate ligt in een oud bos aan de overkant van een drukke N-weg. De voorkant is van roodbakken steen, terwijl de zijkant wit gestuct is.

Uitzichtpunt Krusende Flerken

Ik passeer het bijzondere kunstwerk “Krusende Flerken”. Een trap brengt je naar boven, vanwaar je vast een mooi uitzicht hebt over het Kadoelermeer. Vanwege de harde wind waag ik mij er maar niet aan.

De vijf Zuiderzeekliffen

Voorbij het trafostation, in de bocht, ligt een stukje Watererfgoed. In het Vollenhoverkanaal liggen vijf voormalige Zuiderzeekliffen. Deze “kliften” deden voor de inpoldering dienst als golfbrekers. Het is een geliefde vergaderplaats voor aalscholvers. Als ze mij zien naderen, vliegen ze bijna allemaal weg.

Ruïne Toutenburgh

Op het kleine landgoed Oldruitenborgh, midden op een eilandje in het water, ligt de ruïne Toutenburgh. Het enige dat nog rest is een boog van het middeleeuws kasteel dat rond 1500 werd gebouwd voor Georg Schenck van Toutenburg. Deze edelman was getrouwd met Anna de Vos van Steenwijck. In de 18e eeuw raakte het zo in verval, dat er nu alleen nog een ruïne van over is.

Sint Nicolaaskerk

Ik ben weer terug in het centrum van het kleine Vollenhove en slenter nog door oude straatjes en steegjes richting de imposante achterkant van de St. Nicolaaskerk. Het begint guur te worden en het is gelukkig maar een klein stukje naar de parkeerplaats. Het was weer een heerlijke wandeling.

Ondanks veel verharde paden was het een heerlijke wandelroute. Zo heb ik genoten van de weidse gezichten de mooie ‘jonge’ bossen en het oude Vollenhove. Verrassend was de ruïne Toutenbergh. Ik geef de wandelroute:


wandelroute Vollenhove
PRAKTISCHE INFO
Afstand
14 km

Startpunt
Parkeerplaats passantenhaven
Aan Zee
8325 BV Vollenhove

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Vollenhove

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG