Menu Sluiten

Weg van Veendam

Monumentale gebouwen • Wilkensfontein • Park Borgerswold

Een wandelroute door parkstad Veendam met een aantal monumentale schatten uit een veenkoloniaal verleden en door park Borgerswold. Dit recreatiegebied heeft onder andere een kinderboerderij, ATB-route, strand en een waterskibaan.

Het is vreemd om een lange wandelroute te maken door mijn eigen woonplaats, zeker als ik deze binnenkort na 28 jaar ga verlaten. Ik heb een route gemaakt, waarbij ik jullie graag wil laten zien wat voor moois Veendam allemaal te bieden heeft naast het bekende Rijksdienst voor het Wegverkeer.

Veendam
Deze nederzetting heette aanvankelijk ‘Boven Muntendam’, maar de naam Veendam komt al voor in 1665. De geschiedenis begon 350 jaar geleden. Deze veenkolonie ontstond door Adriaan Geerts, die zich later Wildervanck noemde. Adriaan Geerts liet de diepen Ooster- en Westerdiep graven voor de turfwinning. De turfwinning nam af, maar de landbouw en scheepvaart kwamen op. In de tweede helft van de 19e eeuw nam de aardappelzetmeelindustrie het over. Nog later andere industriële bedrijvigheid. Een tijdlang werden de inwoners van Veendam ‘Veendammer Wind’ genoemd, omdat de Veendammers meenden dat ze beter waren dan anderen.

Treinstation Veendam

Het treinstation is sinds lange tijd weer in gebruik als verbinding tussen Veendam en Groningen. Binnen een half uur ben je in de binnenstad van Groningen. Een fijne en rustige manier om te reizen. Het oude stationsgebouw is nu in gebruik voor de museumspoorlijn STAR. Deze stoomtrein rijdt in de zomermaanden. Vlakbij het station staan veel mooie authentieke herenhuizen.

Oosterdiep

Het Oosterdiep is een verbindingskanaal tussen Veendam en Stadskanaal. en werd in eerste instantie gebruikt voor het vervoeren van veen. Maar nadat alle veen was afgegraven, werd op dit water aardappelen verscheept voor de aardappelzetmeelindustrie. Door de komst van vrachtwagens verloor de binnenvaart zijn betekenis. Tegenwoordig varen er alleen nog plezierjachten. In de zomers kan het druk zijn bij de ophaalbruggetjes.

Raadhuisplein met raadhuis

Uiteindelijk ben ik midden in het centrum. Aan het Raadhuisplein, hoe kan het ook anders, staat het mooie oude raadhuis. Het is gebouwd in 1878 en wordt nog steeds gebruikt bij trouwerijen. Het nieuwe moderne gemeentehuis staat links.

Graf Winkler Prins

Het kerkhof staat niet op de route, maar ik loop altijd graag over een oud kerkhof, want hier zijn nog vaak mooie versierde grafzerken te zien. Ik weet dat Winkler Prins en zijn vrouw in Veendam zijn herbegraven. Het was even zoeken, maar uiteindelijk zie ik de eenvoudige platte grafsteen liggen.

Borgerswold

Na een wat minder mooi stuk langs een drukke weg kom ik uiteindelijk in Borgerswold. Het is een heerlijk park waar wandelaars, fietsers, kanoërs en ruiters hun hart kunnen ophalen. Verder kun je er zwemmen en/of zonnen op het strand. Ik woon op loopafstand van dit park en zal dit ook zeker gaan missen. ’s Zomers was ik er vaak al vroeg in de ochtend te vinden om te zwemmen. Iets verderop ga ik door een verlaten, maar beslist niet minder mooi gedeelte van het park. Vanaf de brug heb ik mooi uitzicht op de grote plas ‘Peerdewaske’.

Avebe

Na Borgerswold zet ik weer koers richting het centrum. Iets van de route af ligt het indrukwekkende hoofdkantoor van het aardappelzetmeelconcern Avebe.

Veenkoloniaal museum

In het van oorsprong HBS-gebouw is nu het Veenkoloniaal Museum gevestigd. Maar dit prachtig monumentale gebouw is voor mij nog steeds mijn oude HAVO. Rijksscholengemeenschap Winkler Prins bestond destijds uit meerdere losstaande schoolgebouwen, met een aantal zogenaamde houten noodgebouwen. Ik liep tussen de lessen door van het ene gebouw naar het andere. Een heerlijke tijd was dat. In de hal bevindt zich in een schitterende trap. Werkelijk indrukwekkend. Alleen al daarvoor is het museum een bezoek waard.

Standbeeld Winkler Prins

Natuurlijk mag een standbeeld van dominee Anthony Winkler Prins niet ontbreken in Veendam. Hij was hier van 1850 tot 1882 predikant en later hoofdredacteur van de naar hem genoemde encyclopedie. Het standbeeld is geplaatst voor het Veenkoloniaal Museum.

Wilkensfontein en hertenkamp

Ubbo Wilkens was twee keer burgemeester van Veendam. Hij maakte zich hard om Veendam aan te sluiten op het provinciale waterleidingnet. Hij overleed in 1921. Pas in 1934 werd Veendam aangesloten op het waterleidingnet én in hetzelfde jaar werd de monumentale fontein aangelegd. Achter de fontein ligt het oude hertenkamp. Vanaf hier is het niet zo ver meer naar het station.

Ik wist dat Veendam veel mooie authentieke gebouwen heeft staan met een verhaal. Bij deze wandelroute heb ik bij lange na niet alles kunnen benoemen of opnemen. Ik heb keuzes moeten maken. Naast het centrum vond ik het belangrijk om jullie te laten meegenieten van het schitterende Borgerswold.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
12 km

Startpunt
Treinstation Veendam
Parallelweg 4
9641 KG Veendam

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Veendam

Bron
Weg van Wandelen

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG