Menu Sluiten

Weg van Vasse

Glooiende heuvels • Oude watermolens • Mosbeek • Springendal

Deze wandelroute start nabij Vasse, de Parel van Twente. Je wandelt door de Tuin van Twente, een cultuurlandschap met een oeroude geschiedenis. Hier vind je glooiende heuvels met hemelsblauwe korenbloemen en eeuwenoude watermolens. De Mosbeek en de watermolens Bels en van Frans zijn zeker een bezoek waard.

Informatiecentrum IJs en Es

Ik parkeer mijn auto bij het informatiecentrum IJs en Es. In het kleine onbemande informatiecentrum kom je veel te weten over het ontstaan van Twente. Ik kan het nauwelijks geloven, maar ooit was hier een reusachtige gletsjer, een woestijn, een tropische zee en moerassen. Kijk voor de openingstijden op www.watermolenbels.nl

wandelroute Vasse

Watermolen Bels

Naast het informatiecentrum ligt de oude watermolen. De molen is in 1725 als papiermolen gebouwd, maar toen papier steeds minder opleverde, werd de molen een korenmolen. Tegenwoordig is er een gezellige restaurant.

wandelroute Vasse

Watermolen Frans

Een wandelpaadje langs een glooiend weiland, waar drie koeien grazen, loopt naar watermolen Frans. Binnen is een kleine expositie over het vroegere leven van de molenaars.

Natuurgebied Springendal

Springendal wordt één van de mooiste gebieden van Nederland genoemd en ik begrijp dat wel. In het natuurgebied zijn glooiende heuvels, prachtige eeuwenoude watermolens, wilde orchideeën, hemelsblauwe korenvelden, idyllische hoeves en er is nog echte stilte.

wandelroute Vasse

Paardenslenkte

Onderweg naar het heidegebied de Paardenslenkte wandel ik langs een grafheuvel. Vanwege de glooiingen word ik beloond met mooie doorkijkjes over het dal. Veel bankjes staan in de zon, maar op de Paardenslenkte staat een bankje onder een grote boom die veel schaduw geeft. Tijd voor een broodje en een heerlijk zelf meegebracht bakkie. Nog geen honderd meter verder is Duitsland.

Paardenslenkte
Een slenkte is een ondiepe stuwwal. Men moest vroeger bij het smokkelen van paarden door deze slenkte. Zo ontstond de naam Paardenslenkte.

Karakteristieke Twentse hoeves

Tijdens de wandeling zie ik regelmatig de schitterende karakteristieke Twentse boerderijen.

Glooiende akkers

Na het bos valt mijn mond letterlijk open. Voor mij ligt een enorm blauw tapijt. Hemelsblauwe korenbloemen overheersen in een korenveld. Is dit echt of ben ik in de hemel? Ik knijp mezelf even, maar dit is echt!

Hoeve Springendal

Een smal gemaaid pad, dwars tussen de blauwe velden door, brengt mij naar Hoeve Springendal. Dit is een vakantiepark met camping. Bij de idyllisch gelegen boerderij is de mogelijkheid om iets te drinken.

Springendal wandelroute Vasse

De bronnen van Springendal

De bronnen zijn ontstaan door twee ijstijden. Door de combinatie van verschillende grondsoorten en de hoogteverschillen ontstaan bronnen. Deze bronnen zorgen op hun beurt weer voor het ontstaan van drie beken: Hazelbekke, Springendalsebeek en de Mosbeek.

Grote Bronvijver

De grote bronvijver is mooi. Witte waterlelies drijven op het wateroppervlak. Kraakhelder water stroomt van de bron tussen stenen door de Mosbeek in. Ik zit even op een grote zitbank in de schaduw onder de bomen.

Kleine bronvijver

De grote bronvijver vond ik al idyllisch, de kleine is tig keer zo mooi. Het kleine watertje ligt verscholen tussen paars bloeiende rododendrons en loofbomen. Een houten vlonderpad brengt mij er naartoe. Onder de rododendron staat een bankje vanwaar ik geniet van een kikkerconcert. De kleine groene monstertjes springen over het water, elkaar overstemmen met luide gekwaak. Mocht je niet romantisch zijn, dan wordt je het hier wel.

Tutenberg

Het bosgebied Tutenberg is heuvelachtig. Er zijn best hoge toppen, al merk ik er tijdens het wandelen weinig van. Het klimmen ging blijkbaar geleidelijk. Ik passeer de Braamberg, een heuvel van 76 meter boven NAP. Het landschap is vol hoogteverschillen. De heuvels in het afwisselend loofbos zijn ontstaan in de ijstijden.

Zicht op Vasse

Aan de rand van Vasse is een smal pad onder de nieuwbouwwijk. De huizen liggen veel hoger, waardoor ik slechts de daken zie. Tegen de wallen bloeien prachtige wilde bloemen, paars en geel. Als ik Vasse uit ben kijk ik over een bloeiend graanveld uit op Vasse.

Mosbeek

Op het eind ontmoet ik de Mosbeek voor de laatste keer. Hij kabbelt rustig voort, maar als hij een weg probeert te banen door de keien, doet hij dat met veel kabaal. En dan is er weer die ultieme rust. Het klinkt als muziek in mijn oren.

Wat een prachtige afwisselende wandelroute door het oude cultuurlandschap Twente. Vanaf Vasse heb ik genoten van iedere kilometer. Ik geef deze route:


wandelroute Vasse
PRAKTISCHE INFO
Afstand
14 km

Startpunt
Informatiecentrum IJs en Es
Bergweg 8
7663 TB Mander

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Watermolen Bels; Hoeve Springendal

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG