Menu Sluiten

Weg van Spier

Uitkijkpunt Schapenkop • Heide, bos en vennen • Avontuurlijk plankenpad

Een gevarieerde wandelroute vanaf de gezellige boslounge Spier. De route bestaat uit twee lussen. Je komt langs het uitkijkpunt de Schapenkop, bos, vennen en heide. De uitsmijter is misschien wel het lange plankenpad.

Ik heb met een vriendin afgesproken bij het karakteristieke gebouw de Boslounge, een natuurpoort aan de rand van het Dwingelderveld. We houden allebei van wandelen en dit is een leuke manier om weer even gezellig bij te kletsen.

Boslounge
Het voormalige oriëntatiecentrum is nu een horecavoorziening en een informatieruimte. Vanaf hier starten meerdere gemarkeerde wandelroutes. Staatsbosbeheer heeft in 2016 de buitenruimte van de Boslounge opnieuw ingericht en er is nu een speelparadijs voor kinderen. De speelplek bestaat uit een zandvlakte met zandduinen en houten dieren. 

Uitkijkpunt Schapenkop

We lopen eerst de zuidelijke lus en komen na 1,5 km aan bij het markante uitkijkpunt de Schapenkop, dat vanuit de auto op de A28 altijd duidelijk zichtbaar is bovenop een geluidswal. Ik vraag me af of menig automobilist wel doorheeft wat voor natuurpareltjes zich achter die grote schapenkop bevinden. Vanaf het uitkijkpunt kijken we enerzijds naar de voorbijrazende auto’s op de A28 en aan de andere kant genieten we enorm van het schitterend uitzicht op het Dwingelderveld. Het kunstwerk is vijf meter hoog en heeft de kop van een Drents heideschaap. De schapenkop is het logo van het nationaal park Dwingelderveld.

De vennen Holtveen, Witteveen

We wandelen langs meerdere vennen, zoals het Holtveen en Moddergat. We verbazen ons over de schoonheid en stilte van het gebied. Nou ja stilte. Natuurlijk horen we de snelweg, maar het is er zo mooi, dat je dat eigenlijk niet eens meer echt hoort. Het is de focus verleggen.

Terwijl we ons broodje nuttigen op een bankje in het bos, begint het licht te regenen. De bomen vormen een natuurlijke paraplu, dus we worden nauwelijks nat. Even later staan we voor een grote weidse vlakte. Hier kunnen we tot heinde en ver kijken.

Nog een klein stukje bos en we zijn terug bij de parkeerplaats. We nemen afscheid en ik ga de noordelijke lus nog in mijn eentje wandelen, die hoofdzakelijk bestaat uit bos, met in het begin een aantal heuveltjes. Ik loop over brede rechte en smalle kronkelende bospaden. De brede zijn momenteel ontzettend modderig. De bodem is bedekt met een bruin gekleurd beukenblad. De lucht breekt zelfs open, waardoor de zonnestralen meer ruimte krijgen en het direct warmer aanvoelt. Het is verder rustig in het bos, een heel verschil met de drukte op de parkeerplaats.

Er ligt een omgevallen boom op de grond, waar het zwavelkopje zich helemaal op uitleeft. Ik kom aan bij Witteveen, een open stuk in het bos, waar vroeger turf is gestoken. Hier heb ik heb goed uitzicht op de kleine vennetjes in een gebied dat ooit bestond uit heide.

Het vernattingsproject van Staatsbosbeheer
Het productiebos wordt aangepakt en na de uitvoering van werkzaamheden is een halfopen boslandschap ontstaan. In bepaalde delen zal een venig landschap ontstaan. Hoogveen behoort tot de belangrijkste natuurwaarde in het Dwingelderveld. Op enkele plaatsen zal zich vochtige of misschien zelfs natte heide ontwikkelen.

Avontuurlijk plankenpad

Een tijdje later wandel ik over een verhoogd plankenpad en wat is dit geweldig. Ik heb het smalle pad, dat bestaat uit palen met daartussen drie houten planken naast elkaar, helemaal voor mij alleen. Eronder staat veel water. Hierdoor wordt de wandeling een klein beetje avontuurlijk.

Blankeveen

Vlak voordat ik weer bij de parkeerplaats ben, wandel ik via een betonnen mindervalidenpad langs Blankeveen, een nat gedeelte met prachtige verschillende kleuren gras. In het water staan dode bomen. Ook dit is een pareltje!

De Boslounge is sinds de herfstvakantie alleen in de weekenden geopend. Maar als je het informatiepunt gesloten aantreft, dan kun je voor informatie en consumpties ook terecht bij het naastgelegen Van der Valk.

Ondanks het geluid van de snelweg vond ik het een prachtige afwisselende wandelroute. Vanaf het uitkijkpunt de Schapenkop heb je fraai uitzicht over het Dwingelderveld. Vooral het plankenpad is een fijne verrassing. Een wandeling voor ieder wat wils. Een aanrader! Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
14 km

Startpunt
Boslounge
Oude Postweg 8
9417 TG Spier

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Boslounge; Van der Valk

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
NATUURGEBIED
Dwingelderveld

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG