Menu Sluiten

Weg van Schin op Geul

Gerendal • Heuvellandschap • Valkenburg • De Kluis

Een afwisselende wandelroute van Schin op Geul naar Valkenburg en terug. Het is een mix van natuur en cultuur. Onderweg zijn er prachtige vergezichten en kom je o.a. langs het religieus monument de Kluis.

Camping Vinkenhof

Vanaf de gezellige familiecamping Vinkenhof steken we de doorgaande weg over. Even later slaan we via een metalen draaideur een leuk smal paadje in, dat bijna helemaal wordt overwoekerd door bramen en brandnetels.

Prachtige uitzichten in het Gerendal

We verlaten Schin op Geul en wandelen verder over een slingerend pad door de heuvels van het Gerendal.  Regelmatig staan we stil om te genieten van het schitterende uitzicht. In het voorjaar is het hier een bloemenzee van zeldzame wilde orchideeën.

Sint Jansbos

We bereiken het Sint Jansbos en zijn aangenaam verrast door het dichte bos met hoge dunne bomen. Bij een bankje ligt een kleine kudde koeien. Een prachtige plek voor een korte drinkpauze en te genieten van het fascinerend uitzicht.

Biebos

Het Sint Jansbos gaat stilzwijgend over in het Biebos. De route gaat veelal over mountainbikepaden, maar wandelaars zijn hier ook welkom, gezien het aantal gekleurde palen. Wel goed opletten, want voor je het weet, komt er een fietser naar beneden.

Kasteelruïne Valkenburg

Na de zalige rust is het even wennen aan de drukte in Valkenburg. Er volgt een pad langs de ruïne van Valkenburg naar het centrum.

IJsmakerij Botterweck

We trakteren ons zelf op een verrukkelijk ijsje van ijsmakerij Botterweck en genieten van het gezellige centrum met zijn opvallende gele gebouwen.

Boulevard langs de Geul

En dan is het weer tijd om verder te gaan. We verlaten Valkenburg via een wandelpad over een soort boulevard langs de Geul en steken een romantisch bruggetje over, de rust tegemoet.

Kasteel Oost

Kasteel Oost ligt een paar meter van de wandelroute, maar is zeker de moeite waard om even voor stil te staan.

Heuvels van Zuid-Limburg

Als we enkele meters het spoor volgen, drupt het zweet ons van het voorhoofd. De zon schijnt, er is geen bewolking en geen zuchtje wind. En dan is er ook nog een flinke klim naar de Kluis, die beloond wordt met uitzicht op de kasteelruïne Valkenberg.

De Kluis Valkenburg

Een mooi pad boven op een hoogvlakte brengt ons naar de Kluis van Valkenburg. Dit afgezonderde religieus monument ligt bovenop de Schaesberg. We begrijpen direct waarom de kluizenaars zich hier afzonderden. Wat een uitzicht, wat een schitterende plek midden in de natuur.

De Kluis van Valkenburg
De Kluis heeft een intrigerend verleden. Gedurende 250 jaar, van 1688 tot 1930,  hebben hier 16 kluizenaars gewoond. In alle eenzaamheid leefden ze volgens bepaalde regels boven op de berg Schaesberg.
In 1687 ontdekte pater Laurentius Ploumen een jachthut. Hij mocht deze hut van de eigenaar, heer van kasteel Schaloen betrekken en zo was er de eerste kluizenaar. De Kluis werd in de loop der eeuwen uitgebreid.

Dit idyllisch wit pareltje troffen we een aantal jaren geleden bij toeval. We zijn al eens eerder binnen geweest, maar we krijgen vandaag een korte privé rondleiding van de aanwezige gids. Erg interessant! Kijk voor meer informatie op de site van de Kluis.

Mooi wandelpad langs de Geul

We volgen weer een tijdje de spoorlijn, steken deze over en komen weer aan in Schin op Geul. Er volgt een romantisch wandelpad langs de Geul.

Limburgse koeien

Wij verlaten dit pad echter al snel en lopen verder over een pad dwars door weilanden met aan weerskanten oude knoestige wilgen. En dan nog een laatste kronkelend pad door een weiland. Hier lopen koeien! En dan via woonwijk terug naar de camping.

Weg van Schin op Geul is een heerlijke afwisselende wandelroute door het heuvellandschap van Zuid-Limburg. Het is genieten van fraaie vergezichten, het oude Valkenburg en de Kluis. Een mix van natuur en cultuur. Ik geef deze route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11,2 km

Startpunt
Camping Vinkenhof
Engwegen 2a
6305 PM Schin op Geul

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte
schoenen.

Horeca onderweg
Valkenburg

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG