Menu Sluiten

Weg van Oudeschild Texel

Tuunwallen . Schapenboeten . Georgische begraafplaats . Hoge Berg

Deze wandelroute gaat door het bijzondere cultuurlandschap achter Oudeschild, Texel. Kenmerkende elementen zijn de tuunwallen, drinkkolken, schapenboeten en weilanden met schapen. En dan ook nog een heuse Hoge Berg.

Haven Oudeschild

We beginnen de wandeling in de haven van Oudeschild. Vroeger lagen VOC-schepen voor anker op de Reede, vlak voor de kust. De pittoreske authentieke visserswoningen, waar nu restaurants in zijn gehuisvest, zijn nog gesloten.

Wandelroute Oudeschild Texel Haven

Waddenzee

De wandelroute gaat over het fietspad langs de Waddenzee, maar je kunt, net als wij ook doen, een gedeelte over de dijk wandelen. Vanaf daar heb je fraai zicht op de molen en de authentieke vissershuisjes van Oudeschild.

Wandelroute Oudeschild Texel dijk
Wandelroute Oudeschild Texel dorpsgezicht

Baken Witte Punt Oudeschild

We kunnen er bijna niet omheen: de Witte Punt. De spierwitte driehoek diende als baken voor de vaststelling van de echte snelheid van een schip, de zogeheten ‘gemeten mijl’. Op slechts twee plaatsen in Nederland was dit mogelijk: Vlissingen en de Reede van Texel.

Wandelroute Oudeschild Texel Witte Punt

Leendert den Berger

Tijdens onze wandeling maken we kennis met Leendert den Berger, oud inwoner van Oudeschild. Bij alle informatieborden wordt een stukje geschiedenis verteld over Leendert (1743-1802), zodat wij een goed beeld krijgen van het leven uit die periode.

Hulpfort Lunette

Direct achter het dorp ligt de eerste van twee hulpforten van fort de Schans, Fort Lunette. De contouren zijn nog duidelijk zichtbaar. We laten dit fort voor wat het is, verlaten even later de dijk en stappen door over de Schansweg naar het ‘echte’ fort.

Fort de Schans

De Reede van Texel was inmiddels zo belangrijk voor de Nederlandse vloot dat Willem van Oranje in 1574 dit fort liet bouwen. Keizer Napoleon versterkte het, maar na zijn vertrek raakte het in verval. In 1930 werd zelfs de helft afgegraven om de dijk te versterken. De andere helft is inmiddels keurig gerestaureerd.  Museum Kaap Skil vertelt je meer over De Reede van Oudeschild. Wij hebben genoten van dit museum.

Wandelroute Oudeschild Texel Fort de Schans
Wandelroute Oudeschild Texel kanon Fort de Schans

Tuunwallen op Texel

Terwijl we onze weg vervolgen zien we overal bijzondere muurtjes van 1 tot 1,5 meter hoog. Deze ‘tuunwallen’ zijn gemaakt op elkaar gestapelde graszoden. Vroeger werden deze perceelscheidingen bedekt met stekelige planten, zoals duindoorn. Het is typisch Texels.

Wandelroute Oudeschild Texel Tuunwallen

Oorsprong tuunwallen
In de tweede helft van de zestiende eeuw werd op Texel het recht op overalweide afgeschaft. Boeren mochten hun vee niet meer overal laten grazen, maar alleen op eigen land. Het Texelse duinlandschap liet het graven van sloten echter niet overal toe. Ook hout was schaars en beplanting stierf door de zilte grond vaak snel af. De creatieve Texelse boeren besloten daarom ’tuunwallen’ aan te leggen, die nog altijd een belangrijk deel uitmaken van het landschap.

Engeland of Texel

En laat onze wandelroute nu tussen twee tuunwallen door gaan. Ontzettend leuk om dit te ervaren, ondanks dat ze nu, door de vele regen, zeer modderig en kletsnat zijn. Heel even hebben we het gevoel  alsof we in Engeland zijn. Maar dit is toch echt Nederland. Sommige delen staan echter zo blank, dat mijn wandelmaat er op blote ‘fuutn’ doorheen loopt.

Wandelroute Oudeschild Texel Tuunwal

Georgische erebegraafplaats ‘Loladze’

Nadat de voeten weer zijn gedroogd, brengen we een kort bezoek aan de Georgische erebegraafplaats ‘Loladze’. Dat hier, op het rustige Texel, in de Tweede Wereldoorlog een bloedige strijd is gevochten, is bijna niet te bevatten. In de nacht van 5 op 6 april 1945 kwamen de Georgiërs in opstand en doodden honderden Duitsers. Texel werd op 20 mei 1945 pas echt bevrijd. Op de begraafplaats liggen 481 Georgiërs en 4 Noord-Kaukasiers begraven. Ga voor meer informatie over deze bloedige strijd naar het Luchtvaart- & Oorlogsmuseum Texel.

Wandelroute Oudeschild Texel Georgische begraafplaats Loladze

Schapenboet

In dit deel van Texel zien we veel schapenboeten. Wat ons opvalt aan deze typisch Texelse schuren is dat ze allemaal met de schuine kant naar het (zuid)westen gebouwd zijn waar de wind meestal vandaan komt.

Wandelroute Oudeschild Texel Schapenboet

Uitkijkpunt Hoge Berg

Naast tuunwallen, schapenboeten, strand en zee heeft Texel een heuse berg: de Hoge Berg. Het is met 15 meter boven NAP het hoogste punt van de keileemrug uit de een na laatste IJstijd, ongeveer 130.000 jaar geleden. Ooit stonden hier twee galgen. Maar nu genieten we van het prachtige uitzicht en zien wij het onregelmatige patroon van de tuunwallen door het landschap met daarbinnen de zo kenmerkende schapenboeten.

Wandelroute Oudeschild Texel Uiktijkpunt Hoge Berg

Buitenplaats Brakenstein

Voordat we over het eeuwenoude Skillepaadje gaan wandelen naar Oudeschild, werpen we nog een blik op Brakenstein. Dit grijze bakstenen huis was het eerste buitenverblijf en is vernoemd naar de eerste bewoner: Jan Pietersz. Braeck. Hoge officieren zoals Michiel de Ruijter kwamen regelmatig op bezoek. Onze nieuwe kennis Leendert den Berger woonde hier tot zijn dood in 1802. Het huis staat helaas in de steigers, daarom geen foto.

Wezenputten

Voor het huis Brakenstein liggen twee wezenputten. Het ijzerhoudende grondwater was lang houdbaar en ging mee op de VOC-schepen. De inkomsten van het water gingen naar het Weeshuis.

Wandelroute Oudeschild Texel Wezenputten

Skillepaadje

Via het Skillepaadje wandelen we terug naar Oudeschild. Het fiets- en wandelpad is nog steeds erg populair en dat is ook niet zo verwonderlijk. Het in 1619 aangelegde pad is een snelle verbinding tussen de Hoge Berg en Oudeschild en gaat dwars door groene polders met riet.

Wandelroute Oudeschild Texel Skillepaadje

Oudeschild

Aan De Ruijterstraat staan meerdere authentieke commandeurswoningen. Iets verderop ligt het Jeneverbuurtje, waar vroeger de kroegen en bordelen de zeelui de kans boden om het zware leven op zee even te vergeten.

Wandelroute Oudeschild Texel De Ruijterstraat

Wat hebben we genoten van de schitterende cultuurhistorische wandelroute vanuit Oudeschild Texel. Wij geven deze route:


Wandelroute Oudeschild Texel Kaart
PRAKTISCHE INFO
Afstand
10,7 km

Startpunt
Haven Oudeschild

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Oudeschild

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG