Menu Sluiten

Weg van Ootmarsum

Glooiende coulisselandschap • Springendal • Bronnen • Boerenakkers • Ootmarsum

Een prachtige wandelroute door het glooiende coulisselandschap rondom Ootmarsum. Geniet van de vele vergezichten, bronnen, smalle zandpaden dwars door boerenakkers en het gezellige middeleeuwse Ootmarsum met zijn vakwerkhuizen.

Natuurkampeerterrein Erve de Meester

Na de route Weg van Vasse (link) heb ik één nacht gekampeerd op het fantastisch mooie natuurkampeerterrein Erve de Meester in Bruinehaar. Op deze camping werd ik vriendelijk ontvangen in het eeuwenoude sanitairgebouw. Hier heb ik weer prima geslapen in mijn trouwe MSR Elixir-2.

Coulisselandschap Twente

Typerend voor Twente zijn de houtwallen en de hagen, de voorlopers van prikkeldraad. In Twente zijn zesduizend kilometer aan dichtbegroeide natuurlijke afscheidingen. Snel na het parkeren van de auto moet ik al klimmen, maar wat is het hier al mooi. Vanaf de ‘top’ heb ik weidse uitzichten over het landschap onder mij. De molen en de kerken van Ootmarsum komen boven het maisveld uit.

Blikseminslag

Ik passeer twee eiken waar een aantal jaren geleden de bliksem is ingeslagen. Van één boom is niet veel meer over dan houtstrootjes.

Blikseminslag wandelroute Ootmarsum

Wielrenners

Een groep wielrensters in felgekleurde kleding fietst mij tegemoet. Het smalle half verharde pad is een fietspad en het is daar ook druk met fietsers. Ik was er natuurlijk weer even niet bij, waardoor ik ineens wordt opgeschrikt door een fietsbel. Twee lachende wielrenners fietsen mij langzaam voorbij. “Niet schrikken hoor” wordt er nog geroepen, maar ja, ik schrik al van een scheet.

Coulisselandschap wandelroute Ootmarsum

Brandtoren

Tussen de zuring bloeit de felblauwe korenbloem. Het lijkt wel een schilderij van Claude Monet, zo mooi. Op de achtergrond schittert de hoge brandtoren in de zon.

Kleine bronvijver

Het is druk bij de bronnen. Gelukkig is het bankje op een idyllisch plekje onder de paars bloeiende rododendron nog vrij. Hèhè, eindelijk even zitten en eten. Het is druk op het wandelpad, maar ik neem rustig de tijd. Ik heb de hele wandeling al last van mijn rechtervoet. Ik hoop niet dat het de artrose in mijn voet is die opspeelt.

Ondertussen blijven de wandelaars komen en gaan. In het kraakheldere water van de kleine bronvijver kwaken de jonge donzige eendjes er lustig op los, terwijl de moeder ze in de gaten houdt. Er ligt veel kroos op de oppervlakte, een teken dat het water zeer gezond is. Met enige weemoed pak ik mijn rugzak weer in en sta op om weer verder te gaan.

Kleine bronvijver wandelroute Ootmarsum

Grote bronvijver

Iets verderop ligt de grote bronvijver. Ook hier is het ondanks de zinderende warmte druk. Wat een verschil met gisteren, toen ik Weg van Vasse wandelde.

wandelroute Ootmarsum

Vriendelijke boeren in Twente

Een giertank met een megagroot voorwiel rijdt hard op mij af. De boer lacht en zwaait vriendelijk naar mij. Ik wandel verder over de weg naar Ootmarsum. Gelukkig is het niet druk met auto’s. Wel zijn er veel fietsers. In Ootmarsum kom ik de boer met giertank voor een derde en laatste keer tegen. Nog een keer lachen en zwaaien en dan op naar het centrum.

Ootmarsum

Ootmarsum is een authentiek middeleeuws plaatsje waar het lijkt alsof de tijd heeft stilgestaan. In het centrum met fraaie 17e-eeuwse gevels en vakwerkhuizen is het gezellig druk. Het stadje trekt veel toeristen uit Duitsland.

wandelroute Ootmarsum

Openluchtmuseum Ootmarsum

Wat is Ootmarsum zonder Het Openluchtmuseum Ootmarsum gezien te hebben? Het museum neemt mij mee naar het Twente van 100 jaar geleden. Diverse authentieke gebouwen hebben zijn eigen inventaris en vertellen beeldend over het leven van de boeren, maar ook over de Heeren, de bestuurders zoals bijvoorbeeld de drost.

Vanaf het museum is het niet ver meer naar het TOP parkeerplaats.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
13 km

Startpunt
TOP Ootmarsum
Oldenzaalstraat
7632 CV Ootmarsum

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Openluchtmuseum Ootmarsum

Bron
Weg van Wandelen

Waardering

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG