Menu Sluiten

Weg van Nes – Ameland

Authentieke waddendorpen • Bos • Noordzee • Waddenzee

Een korte, maar afwisselende wandelroute vanaf de veerhaven vlakbij Nes op het waddeneiland Ameland. Na een korte wandeling door het gezellige dorp Nes met zijn authentieke commandeurswoningen lopen we via het recreatiegebied De Vleijen door naar het strand. Om vervolgens via het dorp Buren naar de Dijk aan de Waddenzee terug naar de haven. Je kunt de route ook andersom lopen om zo in het dorp Nes te eindigen.

Ameland

Na 50 minuten vaart de boot van Wagenborg Passagiersdiensten (WPD) de veerhaven van Ameland binnen. Voor mij een weekendje weg, voor mijn zoon Mark en dagje uit. Geologisch gezien is Ameland het jongste Waddeneiland, het eiland bestond namelijk eerst uit drie kleinere eilanden.

Het dorp Nes

Nes is met ca. 1200 inwoners het grootste dorp van Ameland. In het gezellige centrum, waar de toeristen vertoeven in eigentijdse restaurants en souvenirwinkels, staan ook enkele historische commandeurswoningen. De markante toren is in 1664 gebouwd in opdracht van Valerius van Cammingha en Rixt van Donia.

Recreatiegebied De Vleijen

We laten de drukte achter ons en lopen naar het recreatiegebied De Vleijen. Vreemd genoeg is het hier erg rustig. Mark durft het aan om met zijn fototoestel over de lange houten vlonder te lopen. Ik kies voor de veilige weg en wandel over het pad langs het water.

Bos Nes

In het Nesserbos is het aangenaam koel. Op één van de vele bankjes nemen we plaats om onze broodjes te eten.

Noordzeekust

En dan is het nog maar een klein stukje naar de Noordzeekust van Ameland met zijn lange stranden. Het is eb en dat betekent dat het strand extra breed is. Van de drukte op de boot is ook hier niets te merken. Mark trekt zijn schoenen uit en loopt door het opgewarmde water van een smalle geul.

Blauwe haarkwal

Het strand ligt bezaaid met blauwe haarkwallen. Deze transparante platte kwal met een diepblauwe kleur is de meest courante kwallensoort in de Noordzee. Ze zijn waarschijnlijk al dood, maar we letten toch goed op waar we onze blote voeten neerzetten, want onder het kwallenlichaam hangen 60 tentakels en een steek kan pijnlijk zijn. 

Duinen Ameland

Na een tijdje door het warme zand te hebben geslenterd gaan we via het Willemspad verder door de duinen naar het dorp Buren.

Het dorp Buren

Het kleine dorp Buren valt ons tegen, maar via mooie landelijke zandpaden wandelen we naar de Waddendijk.

Waddendijk Ameland

Ik vind het nog steeds fascinerend om het verschil te zien tussen de Noordzeekust en die van de Waddenzee. Bij de Noordzee heb je schitterende stranden en hier, bij de Waddenzee klotst het water ritmisch tegen de grote keien onder aan de Waddendijk. Een enkele fietser fiets ons voorbij en een tureluur blijft mooi zitten op een houten paal, klaar om door de lens vastgelegd te worden.

We eten nog een ijsje in Nes en dan wandelen we samen naar de veer waar het tijd is om afscheid van elkaar te nemen. Ik blijf nog een aantal dagen op Ameland en fiets richting camping Kiekduun om mijn trekkerstent op te zetten.

Ondanks dat deze wandelroute niet de meest spectaculaire natuur van Ameland laat zien, is het toch een afwisselende wandeltocht met alle elementen van een Waddeneiland: bos, zee, strand, waddendijk, leuke waddendorpjes. Ik geef deze route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11,2 km

Startpunt
Veerhaven Ameland

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Voldoende

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
De Wadden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG