Menu Sluiten

Weg van Muntendam

Heemtuin • Unieke klapbrug • Typisch veenkoloniaal gebied • Natuurlijke parken

Een wandelroute rondom het veenkoloniaal dorp Muntendam. Je wandelt door de Heemtuin, het Boerenbuitengebied, een klein rondje door de Wiede, het park achter de woonwijk de Akkers en als laatst het stukje door natuurpark Tussen de Venen. Van Muntendam zelf zie je echter weinig.

Boerenbuitengebied

Ik start vanaf de Heemtuin, maar ik bewaar dit voor het laatst.Ik steek dan ook de weg over en ben direct op de vlakte. Het heet niet voor niets het Boerenbuitengebied. Ik geniet van het weidse uitzicht over de akkers die er nu kaal bij liggen, maar straks weer gevuld zullen zijn met aardappelen of andere gewassen. Er staat een stevige tegenwind. Ik was al verrast door een kleine sneeuwbui, maar inmiddels schijnt de zon weer volop. Wel is het koud, des te meer reden om de pas er flink in te zetten. Maar ja, ik wil ook graag wat foto’s maken. Dus zo nu en dan gaan de handschoenen uit. In de verte hoor ik jagers schieten en zie ik de vele windmolens waar de omwonenden zo hard tegen hebben gedemonstreerd.

De Schaive Klabbe bij Tussenklappen

Bij Tussenklappen aangekomen zie ik mooie statige boerderijen klapbruggen over het Meedenerdiep. Iets verderop ligt de Schaive Klabbe over de Meedenerdiep. Deze scheve blauwe brug is toch een bijzondere bezienswaardigheid. De buurtschap Tussenklappen werd landelijk bekend toen op 14 augustus 1992 een dijk doorbrak en een groot deel van de polder onder water kwam te staan.

Meedenerdiep

Je ziet het zo niet, maar ook de Meedenerdiep is bijzonder. Dit kanaal is namelijk het enige niet gegraven kanaal ter wereld. Ik heb jaren in Muntendam gewoond, maar dit nooit geweten. Aan de overkant is een breed zandpad waar je ook kunt lopen. Maar ik ben blij dat ik aan de rechterkant van het water loop met deze straffe wind, door de bomen is het hier beschutter.

Stoomgemaal Wijdeveld

Het stoomgemaal Wijdeveld werd gebouwd in 1890 en bemaalde vroeger de polder de Wiede. In 1975 werd het verbouwd tot woonhuis en is de Wiede een natuurgebied geworden.

De Wiede

Iets verder ligt links het natuurgebied de Wiede, een voormalig waterschap. Midden door de polder stroomt het lieflijk beekje de Munte. Het is een klein, maar mooi stukje natuur met veel broedvogels. Als je geluk hebt kun je een ree spotten. In 2019 is een zeer oude boom door blikseminslag geveld.

Dorpspark De Akkers

In dit kleine, maar mooie park heb ik in mijn tienerjaren veel geschaatst op de vijver en gewandeld met onze lieve trouwe teckel Pukkie. Iets verderop ligt nog de voormalige vuilnisbelt, vanwaar veel werd gesleed. Allemaal jeugdherinneringen. Heerlijk om weer even terug te zijn.

Tussen de Venen

Na het park steek ik de weg over en vervolg mijn weg richting het natuurpark Tussen de Venen. Dit vrij nieuwe natuurontwikkelingsgebied is ruig met leuke smalle kronkelende paadjes. Het wordt begraasd door geiten en schapen die ik vandaag helaas niet tegenkom.

Heemtuin Muntendam

En dan het laatste stukje van de wandeling. Grenzend aan het gebied Tussen de Venen ligt de Heemtuin, die inmiddels is uitgegroeid tot een unieke landschapstuin en -bos in Muntendam. Het is hier heerlijk genieten van diverse landschapssoorten. Zo wandel ik door bos, heide en zand. In het oude oorspronkelijke gedeelte is een vijver waar het bos in het voorjaar vol staat met bloeiende stinsenplanten. De oude ruïne wordt tegenwoordig bewoond door verschillende vogels, vleermuizen en padden.

Het was heerlijk om weer even terug te zijn in mijn oude woonplaats en te genieten van de mooie natuur rondom het dorp Muntendam! Een ontzettend mooie wandelroute met bijna alleen maar groen. Ik geef de route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11 km

Startpunt
Heemtuin Muntendam
Nieuweweg 127
9649 AD Muntendam

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Muntendam

Bron
Weg van Wandelen

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG