Menu Sluiten

Weg van Korenburgerveen

Groot moerasgebied • Schitterende vennen • Zeldzame planten • 3 Uitkijktorens

Zin in een bijzondere wandeling? Wandel mee door het Meddose Veen en het Vragenderveen. Beiden onderdeel van het grotere Korenburgerveen. De wandelroute voert je over de resten van een oud moerasgebied.

Mijn tweede wandelroute vanuit Winterswijk. Vandaag vanaf het station Winterswijk West en ga ik naar het noorden. Om precies te zijn naar het Korenburgerveen.

Korenburgerveen
Met zijn 490 hectare is Korenburgerveen het grootste moeras van Oost-Nederland. Het is een uniek hoogveengebied met vennen, blauwgraslanden, moerasbos en vochtige heide. Hier zijn planten- en diersoorten die in ons land en zelfs in Europa zeldzaam zijn. De bijzondere planten trekken veel verschillende vogels aan, zoals water- en moerasvogels. Afgelopen jaren zijn hier zelfs kraanvogels gezien.

B&B de Maalderi-je

Ik had de nacht doorgebracht bij B&B de Maalderi-je. Op het visitekaartje staat ongedwongen, gemoedelijk en gastvrij en dat klopt als een bus. Voor mij een adres waar ik zeker nog een keer terugkom. Maar ik moet eerst het drukke Winterswijk uit zien te komen. Het is nog vroeg in de ochtend, spitstijd.

Spoorlijn

Eer ik er erg in heb ben ik de stad uit en volg een pad strak naast het spoorlijn. Onze wegen zullen elkaar nog vaker kruisen tijdens deze wandelroute.

Krentebloesem

Vlak voor het natuurgebied Meddose Veen is een een klein heideveld waar de krentenboompjes volop in bloei staan. Het wit van de bloesem steekt af tegen het donkergroen van de dennen.

Meddose Veen

Al direct na het verlaten van het hoofdpad stap ik over een twee planken breed brede vlonder over het water van het Meddose Veen. Het riet staat hier nog hoog. Het is hier schitterend. Een kleine salamander kruipt voor mij weg en blijft stil zitten op een paaltje onder de vlonder. Ik durf echter niet op mijn hurken te gaan zitten om een foto te maken. De kans dat ik met camera in het water val is te groot.

Knuppelpaden

Er staat aardig wat water. De met boomstammetjes aangelegde knuppelpaden moeten voorkomen dat ik in de modder wegzak. Maar het lukt niet helemaal om dit te voorkomen. Mijn zoon belt, waardoor ik even afgeleid word en dan toch diep wegzak in de modder. 

Honden niet toegestaan

Korenburgerveen is zo kwetsbaar dat honden niet zijn toegestaan. Vind ik persoonlijk geen probleem.

Uitkijktoren

Op de wandelroute staan meerdere uitkijktorens en de eerste is direct na het plankenpad. Vanaf de uitkijktorens kun je goed zien hoe nat het Korenburgerveen echt is.

Watermassa’s en dood hout

In het Korenburgerveen zijn meerdere vennen en doordat het zo nat is, is er veel dood hout.

Natuurobservatiepost Vragenderveen

Vanaf het bospad zie ik in de verte de hoge uitkijktoren Vragenderveen al staan. Deze moet ik natuurlijk ook beklimmen en dat is niet voor niets. Vanaf deze hoogte heb ik een schitterend uitzicht over het veengebied.

Vragenderveen
Het Vragenderveen is een restant van een moerasgebied. Ook dit veen werd door boeren gebruikt om turf en griefhout te winnen. Eind vorige eeuw heeft Stichting Marke Vragender Veen samen met de Vereniging Natuurmonumenten een herstelplan gemaakt.

Natura 2000-gebied behouden en versterken

Ik sta ineens oog in oog met plassen water. Volgens mijn route app Komoot is hier geen water. Maar wat een verrassing en wat is het hier genieten. Van een vogelaar hoor ik dat dit gebied slechts twee jaar oud is. Later lees ik op internet dat percelen hier zijn afgegraven en de waterhuishouding is aangepast. Landbouwgrond wordt omgevormd naar natuur. Dit alles naar aanleiding van het herstelplan 2016-2022. Voor de komende zes jaar is op 22 maart 2022 een nieuw ontwerp vastgesteld voor de bijzondere natuur in dit gebied.

Nog een klein stuk door het bos langs het spoorlijn en dan zit mijn wandeltweedaagse erop. Wat heb ik genoten van de omgeving van Winterswijk. Maar er valt hier nog veel meer te ontdekken, dus ik kom zeker nog een keer terug. Nu op naar de boemeltrein die mij weer naar huis brengt. Een heerlijke relaxte manier van reizen. 


wandelroute Korenburgerveen
PRAKTISCHE INFO
Afstand
16 km

Startpunt
Station Winterswijk West
Rond West 7
7101 BC Winterswijk

Honden
Verboden voor honden

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er zeer nat en modderig zijn.

Horeca
Rustpunt onderweg

Bron
W

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG