Menu Sluiten

Weg van Koarnjum

Deze wandelroute gaat door een fraai landschap in het Noorden van Friesland. Je wandelt langs de Dokkumer Ee, twee Friese states en door het Leeuwarder Bos. In het voorjaar is het genieten van de weelderig bloeiende stinzenplanten.


Lockheed Martin F-35 Lightning II

Terwijl ik mijn auto uitstap op de parkeerplaats bij Martenastate. vliegen er net vier F-35 over mij heen. Het geluid is oorverdovend en ik steek dan ook mijn vingers in mijn oren. Ze vliegen vanaf vliegbasis Leeuwarden wat in de buurt ligt. Deze herrie kan toch niet gezond zijn voor de omwonenden?

Wandelroute Koarnjum toegangspoort Martenastate

Landgoed Martenastate

Het lawaai van de F-35 is gelukkig maar even. Als ik onder de prachtige toegangspoort van het park Martenastate doorwandel, ben ik het alweer vergeten. Het landgoed is sprookjesachtig mooi. Het park, dat is aangelegd in Engelse landschapsstijl, is een van de rijkste stinzenplantenlocaties van Nederland. Het landgoed is niet groot, maar weelderig begroeit. Gipskruid bloeit volop langs een smal slingerend pad.

Wandelroute Koarnjum Martenastate stinzenplanten

Martenastate

Landgoed Martenastate kent een rijke geschiedenis. Het werd sinds de 15e eeuw bewoond door de adellijke families Martena, Van Burmania en Vegelin van Claerbergen. De laatste bewoner, Duco Martena van Burmania Vegilin van Claerbergen, liet alle namen in zijn achternaam verenigen. Hij liet de state na zijn dood na aan de kerk. Deze liet de verpauperde state echter slopen en een nieuw miniatuurkasteeltje bouwen, dat was ontworpen door W.C. de Groot.

Wandelroute Koarnjum Martenastate

Kornjumerfeart

Ik wandel verder over een verstild landweggetje, de Aldlånsdyk. In de Kornjumer Feart kwaken de kikkers er lustig op los. Ondanks mijn angst voor kikkers, vind ik dit openluchtconcert geweldig om naar te luisteren. Helaas wordt het gezang verstoord door twee F-35. Terrible. Het is hier zo mooi en zo rustig. Ik baal van de F-35, maar ook nu is het lawaai maar een minuut.

Wandelroute Koarnjum Aldlansdyk

Dokkumer Ee

De Aldlånsdyk komt uit bij de Dokkumer Ee. Hier ben ik ook tijdens mijn Elfstedenfietsroute langs gefietst. Ook nu zijn er aardig wat fietsers. Op het water is het nog redelijk rustig, op een aantal zeilboten na.

Wandelroute Koarnjum Dokkumer Ee

Lekkum

Aan de overkant van het water ligt het dorp Lekkum. Daar is een aantrekkelijk picknickveld in de schaduw, maar aan mijn kant van het water is helaas niks. Een brug om naar de overkant te lopen is er niet. Dan maar even verder zoeken naar een geschikt plekje voor de lunch. 

Verwarde vrouw

En terwijl ik door het graspad, dat evenredig ligt van de Dokkumer Ee, struin, word ik agressief bejegend door een vrouw die mij voor van alles uitmaakt. Ze roept mij zelfs nog na dat ze mij nog wel zal krijgen.

Leeuwarder Bos

Van slag en op mijn hoede wandel ik het Leeuwarder Bos in, hopend dat ik deze verwarde vrouw niet nog een keer ontmoet. Maar in het bos zijn zoveel paden, dat een tweede ontmoeting wel heel toevallig zou zijn. De rust keert gelukkig terug in mij en ik kan weer genieten van de omgeving.

Wandelroute Koarnjum Leeuwarder Bos

Grafheuvel met grafzerken Westerkerk

Ik wandel inmiddels op het Leeuwarder Smartpad. Iets van de route af, ligt recht een moderne grafheuvel, met bovenop platte grafstenen uit 1920. Ze komen uit de Westerkerk en zijn hier herplaatst. Een heerlijke plek om mijn lunch te nuttigen en dat doe ik dan ook.

Wandelroute Koarnjum grafheuvel met grafzerken Westerkerk

Mooi Fryslân

Na het verlaten van het bos, bevind ik mij alweer heel snel in de wijde weidse wereld. Ik ben verbaasd over het fraaie landschap hier boven Leeuwarden. Ik dacht altijd dat het kaal en vlak was, maar niets is minder waar. Het gebied is lieflijk, met kronkelende weggetjes, veel watertjes en her en der bosschages. Niks niet saai. En dan met de bloeiende voorjaarsbloemen is het een kleurrijk geheel.

Jelsumer Binnenpad of Haskedyk

Ik ben trouwens over de Haskedyk gewandeld en niet over het Jelsumer Binnenpad, een voetpad en veedrift uit 1494. De Haskedyk gaat langs een idyllisch watertje, maar je bent natuurlijk vrij om het Jelsumer Binnenpad, dat dwars door weilanden gaat, te nemen.

Dekemastate

Dekemastate is een idyllische state en museum, dat (helaas) alleen in de weekenden is geopend. Wel is in het restaurant een rustpunt zodat je hier toch een koffiestop kunt houden. Het huis is genoemd naar het geslacht Dekema, die er in de 16e eeuw woonde. De laatste familie die er woonden was familie Van Wageningen. Zij woonden er van 1791 tot 1996. Meer informatie over de state en de openingstijden vind je op de site van Dekemastate.

Wandelroute Koarnjum Dekemastate

Grafzerk Dekema en Camstra

Midden op het landgoed ligt het grafzerk van Hette van Dekema en Reynsck van Camstra. Deze steen is later overgebracht van de Galileërkerk in Leeuwarden naar de tuin van de Dekemastate te Jelsum. Onder de vele bewaard gebleven grafzerken is deze een zeldzame combinatie van stijlkenmerken.

Wandelroute Koarnjum Grafzerk Hette van Dekema en Reynsck van Camstra

Loopeenden

Ik word tijdens mijn rondje over het schitterende landgoed begeleid door een viertal eenden. Kwakend waggelen ze voor mij uit over het grindpad. Telkens blijf ik even staan, zodat ze niet het gevoel hebben dat ik ze opjaag.

Wandelroute Koarnjum loopeenden landgoed Dekemastate

Zwarte zwanen

Vlak na de theekoepel zie ik twee zwarte zwanen met jongen. Deze exoten horen misschien niet thuis in Nederland, maar zijn ze niet prachtig?

Wandelroute Koarnjum zwarte zwanen Dekemastate

It Paradys

De route gaat verder over een idyllisch landweggetje met de toepasselijke naam It Paradys. Deze is verboden voor auto’s, heerlijk rustig dus.

Sint-Genovevakerk

Rechts van mij staat de Sint-Genovevakerk, een eenbeukige kerk uit de 12e eeuw. Fraai, zo’n oude kerk in een oud landschap. Nog een laatste kilometer over het fietspad, langs de Nicolaaskerk, naar de parkeerplaats in Koarnjum.

Wandelroute Koarnjum Sint-Genovevakerk

Weg van Koarnjum is een afwisselende wandelroute door een fraai en lieflijk landschap. Je wandelt langs de Dokkumer Ee, twee Friese staten, door het pittoreske Jelsum en het Leeuwarder bos. Wel raad ik aan om deze route te lopen in het voorjaar. Juist vanwege de overdadige weelderige bloemenpracht.

Alle foto’s

Horeca
– Rustpunt Dekemastate 
– Rustpunt buitencentrum Leeuwarder Bos

Overnachten?
Zoek je een overnachting in Cornjum? Check dan hier de mogelijkheden. 


Wandelroute Koarnjum kaart
11,4 km rondwandeling
Martenastate
Martenawei 2
9056 PE Cornjum
Kan nat/modderig zijn
Ja
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG