Menu Sluiten

Weg van Hollum – Ameland

Vuurtoren • Duinvalleien • Authentiek waddendorp • Strand • Bos

Deze wandelroute start bij de rood wit gestreepte vuurtoren van Ameland en gaat via de Hollumerduinen naar het gezellige waddendorp Hollum. Vervolgens over het strand en door het Hollumerbos weer terug naar de vuurtoren. Het is een wandeling met meerdere gezichten.

Ameland

Het is mijn tweede dag op het Ameland. Geologisch gezien is Ameland het jongste Waddeneiland. Het eiland bestaat uit drie kleinere eilanden die aan elkaar zijn gegroeid. Op de camping Kiekduun ontwaak ik al vroeg en ik maak mij klaar voor de tweede wandeling op Ameland. Eerst een prachtige fietstocht door de duinen naar de vuurtoren en dan kan ik gaan beginnen.

duinen wandelroute Hollum Ameland

Vuurtoren Ameland

De imposante vuurtoren rijst op midden in het bos. Hij is gebouwd in 1880 in opdracht van Koning Willem III en 55 meter hoog. Sinds 2005 wordt het lichtbaken niet meer gebruikt door de kustwacht, maar doet nu dienst als expositieruimte. De lichtbundels stralen gelukkig nog steeds over het eiland. Durf jij het aan om voor of na deze wandelroute 236 treden te bedwingen? Boven word je beloond met een schitterend en uniek panorama. Ga voor meer informatie naar: Vuurtoren Ameland bezoeken.

vuurtoren wandelroute Hollum Ameland

Hollumerduinen

Ik verlaat al snel het drukke fietspad en wandel door de Hollumerduinen. Het is onvoorstelbaar hoe rustig het hier in dit schitterende gebied is dat bestaat uit droge duinen en natte duinvalleien. In de verte torent de vuurtoren hoog boven de duinen uit. Niks geen flats of andere horizonvervuilende bebouwing. Hier ervaar ik echte rust en stilte. Het gevoel doet mij denken aan een quote:

vuurtoren wandelroute Hollum Ameland

Vlonderpad langs een duinmeer

De duinen gaan stilletjes over in ruige bosschages. Hier is een houten vlonderpad door laagveenmoeras langs een duinmeer. Hier even geen stilte, want eenden en andere watervogels krijsen door elkaar. In de verte zie ik een vogelkijkhut staan.

vlonderpad duinmeer wandelroute Hollum Ameland

Vogelkijkhut

De vogelkijkhut hangt als het ware boven het water. Wat een waanzinnige plek is dit. Vanuit hier spot je misschien een lepelaar, aalscholver, blauwborst of een bruine kiekendief. Ze zijn voor mij te ver weg om met het blote oog goed waar te nemen.

Vogelkijkhut wandelroute Hollum Ameland

Rietpad

Na de ruigte beland ik weer in de open duinen en de wandelroute gaat verder op het Rietpad. Een grappige naam, want er is geen riet te zien. Naast riet is er ook geen bankje, maar dat geeft niet. Ik neem plaats in het kurkdroge gele gras en neem een lunchpauze. In de verte hoor ik het ruisen van de zee en enkele vogels. Maar verder is het doodstil. Hoe heerlijk is dit en waar heb je dat nog in Nederland?

wandelroute Hollum Ameland

Jan Roepesheide

Jan Roepesheide is een mooi stukje heide aan de rand van een vakantiepark. Het gebied is vernoemd naar Jan Geerits Roep (1790-1878 Hollum). Hij woonde in het gehucht “De Blieke.

Hollum

Hollum is een gezellig dorp met terrasjes, winkeltjes, restaurantjes en een aantal musea. Op het einde van de hoofdstraat staat de Sint Magnuskerk (Grote kerk). Verder zijn in Hollum smalle straatjes en veel monumentale commandeurswoningen uit de 17e eeuw. In het dorp staat een standbeeld van Hidde Dirks Kat (1747-1824), de bekendste commandeur van Ameland. Ik ervaar hier nog het dorpse leven van vroeger.

wandelroute Hollum Ameland

Zicht op Hollum

Eenmaal buiten Hollum gaat de wandelroute verder over het Kerkpad. Vanaf hier heb ik mooi zicht op Hollum met de rode dakpannen en de grote kerk.

wandelroute Hollum Ameland

Noordzeestrand

Vlak voordat ik afdaal naar het strand staan boven een aantal bankjes met luxe houten zitstoelen. Er zijn er nog drie vrij en ik neem plaats om mijn appel op te eten. Beneden op het strand gebeurt van alles. Spelende kinderen en een kitesurfer glijdt door het water. Doordat het eb is, is het strand een stuk breder. Het is heerlijk om een tijdlang door het zand te slenteren. De verkoelende wind is een verademing.

Noordzeestrand wandelroute Hollum Ameland

Bos Hollum

En dan als laatste nog een stuk door het Hollumerbos, dat bestaat uit loof- en dennenbomen, weer terug naar de vuurtoren van Ameland.

Deze wandelroute heeft alle elementen van een eiland in zich: een vuurtoren, gezellig dorp Hollum, duinen, strand, zee, bos en rust! Ik geef deze route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
13,6 km

Startpunt
Vuurtoren Ameland
Oranjeweg 57
9161 CB Hollum

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
In Hollum

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
De Wadden

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG