Menu Sluiten

Weg van Hijkerveld

Boerenland • Karrensporen • Heel veel vennen • Overweldigende rust

Geniet tijdens deze wandelroute van de weidsheid, de luchten en de overweldigende stilte op het heideveld Hijkerveld. Als je een beetje geluk hebt kom je onderweg de kudde Schoonebeker schapen tegen.

Ik spreek met mijn vriendin Aletta af om te gaan wandelen op het Hijkerveld. Helaas zonder haar lieve trouwe viervoeter Lobo, die geblesseerd thuis blijft. Voordat we beginnen met de wandelroute drinken we eerst een kop koffie met een heerlijke, door Aletta gebakken, gezonde wortelcake met citroenglazuur.

Hijkerveld
Het Hijkerveld behoort tot de grootste heidevelden van Drenthe. In de ijzertijd waren grote delen in gebruik als woongebied. De ijzerboeren hadden kleine omwalde raatakkers, ook wel celtic fields genoemd. Overblijfselen liggen op het Hijkerveld. Grafheuvels en karrensporen wijzen ook op vroegere bewoning. 

Hijkeres

Het zonnetje schijnt al volop. We verlaten het fietspad en moeten door een klaphek. Deze geeft toegang tot een klein weilandje waar we worden gadegeslagen door twee Schotse hooglander kalfjes. Vervolgens gaan we verder over lange graspaden door open landschap langs de Hijkeres. Het zal vast niet lang meer duren of de akkers zijn gevuld met mais of andere gewassen.

Gezin te paard

Onderweg raken we aan de praat met een gezin, waarvan twee dochters paard rijden. Het jongste kind zit zonder zadel, maar vol trots op haar pony. Wat een ontzettend leuke mensen. We nemen afscheid van elkaar en struinen nog even door over verlaten boerenpaden en genieten van de enorme vergezichten.

Vogelreservaat Diependal

En dan gaan we het Hijkerveld op. De lunch nuttigen we op een schitterend plekje aan het Diependal, een groot water dat door de aardappelmeelfabriek van Avebe ooit werd gebruikt als vloeiveldencomplex. Stichting Het Drentse Landschap vormde het om tot vogelreservaat. Vanaf het bankje hebben we prachtig zicht over het meer. We zien aan de overkant de vogelkijkhut. Het is hier zo stil, het spreekwoordelijk grote stille heide gaat hier op. Vogels zingen en eenden kwaken vrolijk,  de lente is in aantocht. Nadat de buikjes gevuld zijn, gaan we verder.

Karrensporenpad

Het grootste deel volgen we het historische karrensporenpad, een korte wandelroute van 4 km, dat in 2022 is geopend. Eeuwen geleden werd hier waarschijnlijk ook al gewandeld, al zal het vast met een ander doel geweest zijn.

Prachtige Hollandsche luchten

Het wandelpad kronkelt over de hei tussen de vele vennen door. Met de Hollandsche luchten is het hier adembenemend mooi. Bomen en struiken weerspiegelen in het water van de vennen.

Kikkers en adders op het Hijkerveld

Op het pad zit een kikker te zonnen. Hij houdt zich stil in de hoop dat wij doorlopen. Maar helaas voor dit groene monstertje, we willen toch nog even een foto maken. Naast kikkers zit hier een grote populatie adders. Die vinden het blijkbaar nog te koud en liggen nog lekker warm in hun holletje. De adder leeft vooral in de ruigere delen van het heideveld en langs de randen van de vennen.

Schaapskudde Hijkerveld

Op het Hijkerveld grazen Schoonebeker schapen en Schotse hooglanders. Deze zeldzame woldragende herkauwers zijn bijzonder geschikt voor begrazing van heidegebieden. De kudde bestaat in de zomer uit 600 schapen. Runderen liggen te genieten in het gras en kijken loom naar de vele wandelaars en fietsers.

Bos

Na een tijdje verlaten we de heide en gaan we het bos in. Hier wandelen we verder over een kronkelend pad met frisgroen mos. Ik zou bijna zeggen buitenaards, zo mooi is het.  

Beukenlaan

En dan nog een stukje over de beukenlaan terug naar de auto, waar we nog een kopje thee drinken. Uitgepraat zijn we zeker niet.

Wat was dit een heerlijke wandelroute over het Hijkerveld, waar het overweldigend stil is. Naast de stilte en heide zijn er vele vennen en het vogelreservaat Diependal.


PRAKTISCHE INFO
Afstand
11,3 km

Startpunt
Parkeerplaats Hijkerveld
Hijkerweg
9414, Hooghalen

Honden
Hijkerveld is verboden voor honden, wel is er een omleiding. Dit staat aangegeven bij de ingang.

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Geen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
Drents Landschap

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG