Menu Sluiten

Weg van Het Oerd – Ameland

Deze wandelroute brengt je ver weg van de bewoonde wereld en gaat door de drassige, soms zilte duinvalleien van Het Oerd. Onderweg ontmoet je vele vogels, misschien zelfs een bruine kiekendief.


Vandaag is mijn laatste dag op Ameland, dat betekent een laatste wandelroute over Het Oerd. Ik word wakker met regen en volgens mijn weerapp blijft dat nog even zo. Na het ontbijt in de tent wordt het eindelijk droog en kan ik de tent afbreken en de spullen inpakken. Dit wordt later in de ochtend opgehaald door rijwielverhuurder Kiewiet. Dat is mooi geregeld, want zo heb ik nog tijd voor een wandeling over Het Oerd.

Weg van Het Oerd Ameland

Het Oerd

Het Oerd is een oud onbewoond duingebied en bestaat uit drassige, soms zilte duinvalleien. Het is genoemd naar één van de twee verdronken dorpen van Ameland, waarvan de resten in zee liggen. Het andere verdronken eiland was Sier. Het natuurgebied is aantrekkelijk voor veel vogelsoorten. Daarnaast kent het gebied een rijke en gevarieerde plantengroei.

Sage Rixt van Oerd
Hou je net als ik ook zo van sages? Ameland heeft ook zo’n boeiend volksverhaal. Rixt van Oerd is de hoofdpersonage. Rixt was een zonderlinge vrouw en sprak met niemand. Bij storm bond ze een lantaarn om de nek van haar koe en joeg deze de duinen in. Schepen werden hierdoor misleid en sloegen op het strand te pletter. Rixt jutte daarna naar kostbaarheden en ze beet zelfs vingers af om gouden ringen te bemachtigen. Op een dag vond ze tussen de slachtoffers het lichaam van haar zoon Sjoerd. Rixt viel dood neer naast haar zoon en een grote golf nam beide mee de zee in. Haar kreet ‘Sjoerd, Sjoerd, Sjoerd’ wordt nog steeds op het Oerd gehoord.

Hoogste duin Oerdblinkert

De route begint bij de schuilhut onderaan de hoogste duin Oerdblinkert. Een flinke klim over de brede trap brengt mij naar de top. Boven word ik beloond met een spectaculair uitzicht over het natuurgebied Het Oerd en De Hon. Deze plek vormt letterlijk en figuurlijk een hoogtepunt!

Weg van Het Oerd Ameland

Ik ben de eerste op de duin en het is er ongelooflijk stil. Het miezelt een klein beetje, waardoor het zicht niet helemaal helder is.

Weg van Het Oerd Ameland

Vogelparadijs ‘t Oerd

’t Oerd is net zo ruig als het klinkt. Het natuurgebied staat in open verbinding met de zee. Ik vind het ongelooflijk fascinerend en mooi. Er broeden ruim drieduizend paartjes zilvermeeuwen. Het is nog broedseizoen en ondanks dat ik op het wandelpad blijf, vliegen velen krijsend boven mijn hoofd. Het lijkt de film Birds wel. Gelukkig zijn deze meeuwen een stuk vriendelijker en vallen ze niet aan.

Weg van Het Oerd Ameland

Baken op de Hon

De Hon is het meest oostelijke gedeelte van Ameland. Sinds 1950 staat hier een zogeheten ‘Kaap’, dat diende als een vast meetpunt om veranderingen in het zeegat tussen Ameland en Schiermonnikoog in de gaten te houden. Het landschap rondom de kaap is in de loop der jaren drastisch veranderd. Het baken stond eerst in het zand en nu in de duinen. Het is bijna niet te geloven hoe snel die duinvorming gaat. Bij het baken mag ik niet verder, want hier is het overal natuurgebied en verboden om het gebied te betreden. Er zit niets anders op dan terug te gaan en de blauwe route te volgen.

Weg van Het Oerd Ameland Baken

Beschermde plant blauwe zeedistel

Vlakbij het baken staat een voor mij bijzondere plant. Het is de blauwe zeedistel (Eryngium maritimum). Deze duinplant komt in Nederland steeds minder voor. De bloemknoppen zijn al zichtbaar, maar voor mij is het helaas te vroeg om getuige te mogen zijn van de schitterende blauwe bloemschermen.

Dwars door duinen

De wandelroute gaat verder door de duinen richting de Waddenzee. Ondanks het gekrijs van de meeuwen is de rust overweldigend. De beleving in deze ruige natuur is bijna niet te beschrijven, zo mooi en speciaal is het hier.

Weg van Het Oerd Ameland

Kustlijn Waddenzee

Het pad langs de Waddenzee vind ik waanzinnig. Het is windkracht 5, dus de zee is ruig en het smalle paadje loopt straks langs de kust. Strand is hier niet, alleen een smal strookje gras. Inmiddels ben ik weer aangekomen bij een trap die mij nog één keer naar de top brengt van de Oerdblinkert. Hier is het inmiddels erg druk met fietsers. Ik werp nog een laatste blik op de inhammen en duinen van Het Oerd en De Hon en ga dan richting mijn fiets. Wat een fantastische afsluiting van drie dagen Ameland.

Weg van Het Oerd Ameland

Deze wandelroute gaat door een fascinerend mooi gebied Het Oerd. Wat heb ik genoten van het ruige duingebied. Het was nu prima te lopen, maar bij hoog water is het nauwelijks toegankelijk. Je bent letterlijk ver van de bewoonde wereld en overgeleverd aan de elementen van de natuur. Ik geef deze korte route:

Alle foto’s

Begaanbaarheid paden
De route gaat hoofdzakelijk over onverharde paden, die nat en/of modderig kunnen zijn. In het bos kunnen er boomwortels op de paden zitten.

Bankjes onderweg
Er zijn voldoende bankjes op deze wandelroute. Zie verder de Alle Bankjes App.

Accommodatie in de omgeving
Hotels en B&B’s
Campings 
– Natuurhuisje


6,8 km rondwandeling
Schuilhut bij Oerdblinkert
Kan nat/modderig zijn
Nee
Aangelijnd toegestaan
Weg van Wandelen
Download kaart (PDF) >
Download route (GPX) >
Mijn waardering
DEEL DIT BLOG