Weg van Dwingeloo
Wandelroute vanuit Dwingeloo over niet gebaande wandelpaden. Je komt door het Nationaal Park Dwingelderveld, langs Davidsplassen en (voormalige) landgoederen.
De siepel van Dwingeloo
Ik vind Dwingeloo één van de mooiste brinkdorpen van Drenthe. Misschien wel vanwege de markante torenspits van de Sint Nicolaaskerk, in de vorm van een enorme siepel (ui). Over de siepel zelf is een leuke Drentse sage getiteld ‘De juffer van Batinghe’. Volgens dit verhaal waren de juffer en de bouwheer smoorverliefd op elkaar, waardoor hij zijn werk niet goed meer kon doen. Haar vader stuurde haar weg, maar voor zij ging, zag ze de nieuwe torenspits voor zich en vertelde de bouwmeester hierover. En zo geschiedde het: een jaar later had de Sint-Nicolaaskerk zijn nieuwe spits, met siepel. En de juffer en bouwmeester? Zij trouwden en leefden nog lang en gelukkig.
Planetron Cinedome
Net buiten Dwingeloo staat een indrukwekkend gebouw met een enorme blauwe koepeldak. Het is het Planetron Cinedome. Als het donker werd, ging de koepel met een diameter van 15 meter open en werd een sterrenhemel zichtbaar. Helaas staat het al jaren leeg en is het permanent gesloten voor publiek. In de loop van 2022 verhuizen het recreatieschap Drenthe en Marketing Drenthe naar dit pand en gaan ze samen verder onder de naam Toeristisch Huis.
Nationaal Park Dwingelderveld
Via een zeer smal pad bereik ik een schitterend ven. Het is het begin van het Nationaal Park Dwingelderveld. Ondanks de drukte op het fietspad en de naastliggende weg is het hier verrassend rustig. Het paadje kronkelt zich een weg door de hoge halmgrassen. Ik weet niet of hier adders zitten, maar dat zou de wandeling helemaal super maken.
Vogelkijkhut bij de Davidsplassen gesloten
Het hoogtepunt van de wandeling hadden de Davidsplassen moeten zijn, waar ik had kunnen genieten van rondfladderende vlinders en vogels had kunnen spotten. Maar helaas is de vogelkijkhut vanwege een wespennest tijdelijk gesloten. Natuurmonumenten geeft ze terecht de ruimte en de verwachting is dat het nest in september steeds kleiner zal worden en bij de eerste koude nachten zal verdwijnen. Dan gaat de hut weer open. Vlak voor de hut ligt een mooi ven, verscholen in de bossen.
Landgoed Oldengaerde in buurtschap Westeinde
Op het eind van een mooie bomenlaan sta ik oog in oog met de witte villa ‘Oldenhut’. Het naastgelegen bos hoort bij de impsante havezate Oldegaerde. De schitterende gevel is gebouwd in de Vingboonsstijl. Het huis en de tuinen zijn een rijksmonument. De wandelroute gaat niet langs de havezate zelf, maar je bent natuurlijk vrij om een kijkje te nemen.
Mooie essen
Vanaf de essen geniet ik van de weidse zichten. Het is hier druk met fietsers. Ik kom weinig wandelaars tegen, al is dat begrijpelijk met deze temperaturen. De korenvelden kleuren al goudgeel.
Havezate Batinge
Rutger van den Boetzelaer tot Batinge en Entinge verbouwde Batinge in de 17e eeuw tot een landhuis van on-Drentse allure. Het had drie verdiepingen en 36 kamers. In 1830 werd het huis geveild. De nieuwe eigenaar ging het echter slechts om de bijbehorende gronden en de havezate werd afgebroken. Ik probeer een glimp op te vangen door de poort, maar slechts een boerderij en het prachtige grachten- en lanenstelsel herinnert nog aan de glorie van voormalige havezate.
Ik ben inmiddels aan de rand van Dwingeloo beland en via een smal kronkelend graspad langs een sloot wandel ik terug naar het centrum van Dwingeloo, waar het inmiddels gezellig druk is.
PRAKTISCHE INFO |
Afstand 13 km Startpunt P-plaats Langparkeren Bruges Dwingeloo Honden Aangelijnd toegestaan Toegankelijkheid Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn. Horeca Dwingeloo Bron Weg van Wandelen Mijn waardering |
NATUURGEBIED |
NP Dwingelderveld |
ALLE FOTO’S