Menu Sluiten

Weg van Doezumermieden

Afwisselend landschap • Moerasbos • Weids zicht • Veel loopplanken

Een verrassende mooie wandelroute door het afwisselende natuurgebied De Doezumermieden. We wandelen langs petgaten, legakkers en moerasbos.

Theetuin Blotevoetenhof

Ik parkeer mijn auto op de parkeerplaats bij de gezellige Theetuin Blotevoetenhof die vandaag helaas is gesloten. Maar niet getreurd, we komen onderweg voldoende bankjes en twee schuilhutten tegen waar we kunnen genieten van onze meegebrachte lunch en de prachtige omgeving.

Doezumermieden
Deze wandeling gaat afwisselend door de provincies Groningen en Friesland. De scheiding tussen de beide provincies is door het riviertje de Lauwers. Land en de Lauwerszee zaten hier ooit aan elkaar. Zoet water botste op zout water. Geulen en slenken sleten door de zandruggen als een warm mes door de boter. Hierdoor is een afwisselend landschap ontstaan, met poelen, petgaten, houtsingels en open weilanden.

Loopplanken en klaphekken

Onze wandeling start direct met een loopplank. Er volgen hierna nog vele loopplanken en klaphekjes. Het zijn er zoveel dat wij de tel zijn kwijt geraakt.

Moerasbos

In het kleine moerasbos hebben we het gevoel in een andere wereld beland te zijn. Om ons heen horen we alleen de geluiden van de natuur, waardoor de bewoonde wereld ver weg lijkt. Sommige paden zijn nat en modderig. Maar het genieten is er niet minder om. Het is hier zo mooi. Zo wandelen we tussen het riet en dan weer op weilanden langs De Lauwers. We komen bijna niemand tegen, slechts een man die zijn hond uitlaat. Maar verder is de Doezumermieden van ons. De zon breekt steeds meer een weg tussen de wolken. Wat willen we nog meer?

De Petten

Na het moerasbos ligt links van ons De Petten. De petgaten zijn karakteristiek voor Doezumermieden. Ze zijn ontstaan door het afgraven van laagveen voor de turfwinning. Dit gebeurde eerst voor eigen gebruik. Petgaten en legakkers vormen het bijzondere landschapspatroon in de Doezumermieden.

De Lauwers

We volgen een lang stuk langs de oude rivier de Lauwers, die uitmondt in het Lauwersmeer. Het riviertje vormt voor een groot deel de grens tussen de provincies Friesland en Groningen. Op de weilanden banen we ons een weg door de vele klaphekken die elkaar kort achter elkaar opvolgen. Is dit echt Groningen? Ik, als rasechte Groningse, kende dit gebied niet. Tot nu. En wat is het hier mooi.

De Lauwers als taalgrens
Ook vormde De Lauwers tot 1500 de taalgrens tussen twee varianten van het Fries: het Westerlauwers Fries en het Oosterlauwers Fries. De laatste is nu bijna geheel uitgestorven, maar het Schiermonnikoogs bevat nog sporen van het Oosterlauwers Fries.

Gehucht Peebos

Uiteindelijk moeten we het gebied even verlaten en wandelen we een stuk over de weg naar het gehucht Peebos. Het is het minst mooie deel van de route, maar soms is het niet anders. De route is zo mooi dat we het al snel weer vergeten zijn.

Polder de Kale Weg

We vervolgen onze weg over het zandpad met de mooie naam ‘Olde Sylroepad’. Dit is oude kleigrond, dat ooit in de ijstijd is neergelegd. Waar de klei dunner of zelfs verdwenen is, kan het water omhoogkomen. Hierdoor ontstaat een mooie kwel.

Blotevoetenpad Opende

Bij de Zanden verlaten we de weg. Hier begint ’t Blôde Fuottenpaad ofwel het Blotevoetenpad. Bij het ministrandje nemen wij een korte pauze bij één van de vele picknickbankjes. Het is te koud, dus wij houden de schoenen aan en wandelen verder. Maar degene die het leuk lijkt, kan op zijn blote voeten ploeteren door de modder, over water en gras. We zien onderweg zelfs een bankje in het water staan. In de zomer is dit een mooi verkoelend plekje om de boterham op te eten. Het Blotevoetenpad en onze wandeling eindigt bij de parkeerplaats van De Theetuin Blotevoetenpad. Wat hebben we genoten van een onbekend stukje Groningen.

PRAKTISCHE INFO
Afstand
12 km

Startpunt
Theetuin Blotevoetenhof
Peebos 1a
9865 TG Opende

Begaanbaarheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat zijn.

Horeca
Theetuin Blotevoetenhof

Bron
Eigen route

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG