Menu Sluiten

Weg van de Wijk

Idyllisch Reestdal • Oude landgoederen • Duiventil • Ooievaarsstation

Deze wandelroute start in het statige dorp De Wijk en gaat door het idyllische Reestdal en de oude landgoederen Dickninge en Havixhorst. Onderweg kom je veel ooievaars tegen. Weg van de Wijk is een wandelroute met veel cultuur en natuur.

De Wijk

De Wijk is een mooi dorp met vele statige huizen. Aan de rand staat een ooievaarsnest. Een broedend vrouwtje houdt mij angstvallig in de gaten terwijl ik foto’s maak. Tijdens de wandeling zullen nog vele ontmoetingen met ooievaars volgen.

Dunninger bos

Eenmaal het dorp uit, kom ik al snel in het Dunninger bos, een klein bosje, dat onlangs flink is uitgedund. Vroeger stond hier de havezate Dunningen.

Reestdal

Het is heerlijk genieten van de mooie vergezichten over het beekdal. De weilanden kleuren al een klein beetje rood en geel door de zuring en paardenbloemen. Het beekje de Reest vormt de natuurlijke grens tussen Drenthe en Overijssel. Het is een goede verblijfplaats voor ooievaars, die houden van half open tot open landschap. Daarnaast moet er op geringe afstand van het nest volop vochtig en ruig grasland aanwezig zijn, waarin voldoende voedsel is.

Landgoed Dickninge

Nadat ik een tijdje de kronkels van de Reest heb gevolgd, beland ik op het oude landgoed Dickninge. Op het landgoed staan schitterende oude beuken en rododendrons. In 1325 verhuisden Benedictijner monniken en nonnen vanuit het drukke Ruinen naar deze plek. Het werd het grootste en belangrijkste klooster van Drenthe, maar in 1732 was de kloosterkerk niet meer dan een ruïne. Het huidige huis is in 1813 gebouwd in opdracht van Reint Hendrik de Vos van Steenwijk en is in particulier gebruik.

Betreden brug eigen risico!

Bij de ingang van het witte toegangshek staat een melding over het vervallen bruggetje over de gracht. Het betreden is op eigen risico. Ik neem dit risico, want ik ben nieuwsgierig naar dit mooie kleine eilandje. En het is hier werkelijk prachtig. Oude rododendrons die over niet al te lange tijd rijkelijk zullen bloeien. Een enkele bloem laat al nieuwsgierig zijn kopje zien.

Duiventil Dickninge

In het beekdal staat een monumentale duiventil. Deze stamt uit de tijd dat het houden van duiven alleen voor de adel was. Drenthe telde er ooit zo’n vijftig. Duiven werd toen gehouden voor de mest die werd gebruikt in de moestuin. Natuurlijk stond er geregeld duif op het menu van de adel.

Tolhuis Dickninge

Een pad dwars door de akkers van landgoed Dickninge brengt mij naar het pas gerenoveerde tolhuis. Ik kan het mij nauwelijks voorstellen, maar als je vroeger naar Groningen reisde kwam je hier langs en moest je tol betalen om over het landgoed te mogen. In 1948 werden de laatste tollen opgeheven, zo ook op landgoed Dickninge.

Havezate Havixhorst

Na een stukje over het fietspad kom ik aan bij de havezate Havixhorst, een prachtig oud landhuis uit 1618 dat nu in gebruik is als hotel. In 1658 kwam de havezate in eigendom van de familie De Vos van Steenwijk, die zo’n driehonderd jaar op de Havixhorst woonden. Het huidig huis werd in 1753 gebouwd en is ruim veertig jaar in bezit van Het Drentse Landschap.

Fluisteraars

Ssst. Probeer even stil te staan bij de fluisteraars van Loes Heebink. Je hoort ze niet en ze zijn bijna onzichtbaar. Maar als je echt heel stil bent, zie je deze beelden van plexiglas misschien voor de parkeerplaats. Ik zag er drie.

Beeldentuin Havixhorst

In de tuinen kun je een beeldentuin bezoeken van Nederlandse beeldhouwers als Hildo krop en Eddy Roos. Zie voor meer informatie www.beeldenparkdehavixhorst.nl

Ooievaarsstation Lokkerij

Voordat ik bij de havezate aankwam, zag ik al een aantal ooievaars laag overvliegen. Ik volg het geklepper en kom aan bij een huisje op het eind van het bos. Hans en Grietje wonen hier niet, wel tientallen statige zwart-witte vogels met lange vuurrode snavels, de ooievaar. Op en om het huis staan vele nesten. Bijna elk nest is nu voorzien van een koppel. Zo bijzonder.

Zandpaden achter De Wijk

Het laatste stukje van de wandelroute naar de parkeerplaats is een verrassing. Hier wandel ik over zandpaden dwars tussen de weilanden door naar De Wijk. Aan het begin staan hier koeien te grazen en op het eind van het pad een kudde paarden.

Huis Voorwijk

Bij de doorgaande weg staat het monumentale herenhuis Voorwijk. Vanaf de bouw in 1791 is het huis vrijwel steeds bewoond geweest door leden van de geslachten Tonckens en de Vos van Steenwijk.

Viespeuk

Vlak voor de parkeerplaats staat links een bijzonder en gewaagd beeld in een particuliere tuin. Het is een man die met zijn hoofd onder de rok van een meisje zit. Viespeuk of niet?

PRAKTISCHE INFO
Afstand
11 km

Startpunt
Parkeerplaats
Burgemeester Veenhovenplein
De Wijk

Honden
Aangelijnd toegestaan

Begaanbaarheid
Draag goede waterdichte schoenen.

Horeca onderweg
Havezate Havixhorst

Bron
Weg van Wandelen
LINKS
Reestdal

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG