Menu Sluiten

Weg van De Weelen

Ruigte • Water en Riet • Bos • Weilanden

Een verrassende wandelroute door De Weelen, een natuurgebied tussen Andijk en Enkhuizen in de polder het Grootslag. Het afwisselend landschap kenmerkt zich door open water, riet, ruigte en vochtig kruidenrijk grasland. 

De Kadijk

In het begin volgen we de Kadijk. We wandelen veel langs sloten, waarvan de oevers bedekt zijn met bloeiend riet. Het gebied De Weelen dankt zijn naam aan de weelen (ook wielen of walen genoemd). In de veertiende eeuw braken enkele dijken door, waardoor gaten zich vulden met water. Deze gaten worden Weelen genoemd.

Vuurtje Lutjebroeker Weel

We wijken een stukje van het wandelpad af om een glimp op te kunnen vangen van het grote Lutjebroeker Weel. Helaas zien we dat niet liggen, het riet is te hoog. Wel heeft een groepje mensen kort ervoor een gezellige bijeenkomst gehad en zich warm gehouden met een open vuur. De as smeult nog na en lege blikjes liggen in het gras. Helaas komt dit nog geregeld voor. 

Land- en tuinbouw in West-Friesland

West-Friesland is het gebied van land- en tuinbouw. Naast natuur zien we ook strakke kavels vol kolen en aardappelen.

Luchtshow spreeuwenzwerm

Twee kleine spreeuwenzwermen dansen door de lucht boven ons. Beide groepen zoeken elkaars gezelschap op, waardoor de groep groter wordt. De groep bestaat uit honderden spreeuwen en samen zorgen ze voor een spectaculaire luchtshow. Het is overweldigend en we weten niet waar we moeten kijken. De kleine vogels verplaatsen zich razendsnel door de lucht.

Vele landhekken

We wandelen een stukje langs de doorgaande weg om vervolgens weer het natuurgebied de Weelen in te wandelen. Hier trotseren we vele landhekken die gelukkig zijn voorzien van zogenaamde stapplanken.

Voetgangersbrug De Weelen

Bij de plas De Weelen steken we via smalle voetbruggetjes het water over. Onder de kruin van een boom zoeken we verkoeling. Tijdens het nuttigen van onze lunch genieten we van de idyllische omgeving. Wat is het hier mooi. Onderweg hadden we al gepraat met een enthousiaste bewoner die ons vertelde dat deze natuur ‘slechts’ 25 jaar jong is.

Weelenpad

Sinds 2017 is er een fiets- en wandelverbinding tussen het Streekbos en het natuurgebied De Weelen. Dit heeft geresulteerd in het graspad ‘Weelenpad’. Aan het pad staan twee eenden op de wacht.

Streekbos

Het Streekbos, aangelegd in 1978, is een recreatiebos. Naast bos ligt er een recreatieplas met een zandstrandje. Helaas hebben we onze badkleding thuis gelaten, dan maar weer door.

Wandelroute De Weelen

Kronkelend fietspad

Een deel van de route gaat over het fietspad. In de weekenden kan het hier druk zijn, zo ook vandaag. Het is met de vele rappe elektrische fietsen even uitkijken. Het fietspad kronkelt tussen de hooibalen en bos door.

Wandelroute De Weelen

We sluiten af met een laatste stukje over het Weelenpad, nagenietend van een prachtige wandelroute door de mooie onbekende natuur van De Weelen in het verder kale landschap van West-Friesland.

Deze wandelroute door het natuurgebied De Weelen was voor ons zeer verrassend. We wisten niet dat er nog zoveel natuur zou zijn in West-Friesland. Wij geven deze route:


PRAKTISCHE INFO
Afstand
13,9 km

Startpunt
Parkeerplaats trailer helling Andijk
Katdijkweg
Lutjebroek

Honden
Aangelijnd toegestaan

Toegankelijkheid
Draag goede waterdichte schoenen, het kan er nat en modderig zijn.

Horeca
Streekbos Paviljoen

Bron
Weg van Wandelen

Mijn waardering
LINKS
De Weelen

ALLE FOTO’S

DEEL DIT BLOG